Независимостта в работата на Гражданския борд ще бъде гарантирана, заяви Райков
Независимостта в работата на Гражданския борд ще бъде гарантирана, заяви Райков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Независимостта в работата на Гражданския борд ще бъде гарантирана, заяви Райков
63096
Независимостта в работата на Гражданския борд ще бъде гарантирана, заяви Райков
  • Независимостта в работата на Гражданския борд ще бъде гарантирана, заяви Райков

Изборният борд към премиера Марин Райков прие правилата за работа на борда. Консултативният орган ще провежда заседание всяка сряда, след заседанието на кабинета, и ще се председателства на ротационен принцип от различните неправителствени организации.

Следващото заседание ще бъде председателствано от бившия конституционен съдия проф. Емилия Друмева.

По време на днешното заседание Орхан Тахир от сдружението "Гражданско общество в действие" предложи в края на работата на изборния борд да бъдат формулирани конкретни предложения за промени в Изборния кодекс с цел осигуряване на прозрачни избори в бъдеще. От сдружението "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори" предложиха да се помисли за запазването на този консултативен орган и след изборите за Народно събрание.

В началото на заседанието премиерът Марин Райков увери, че изборният борд ще бъде експертен и независим, и призова за работа в духа на активното партньорство и конструктивизма.

Райков обясни, че гражданският борд ще провежда пленарно заседание, което ще се предават по интернет, а председател ще бъде дадена неправителствена организация на ротационен принцип.

„Независимостта в работата на борда ще бъде гарантирана по някакъв начин. Първо, всички ние знаем, че неправителствените организации участват доброволно. С други думи, не ги назначавам аз, те не се назначават от Министерски съвет и от който и да е било друг орган. Същевременно участниците в борда не участват в изборния процес под някаква друга форма или в някакво друго качество, като кандидати или застъпници, социологически агенции и т.н. Това, което е важно преди всичко, е ние да възприемем принципа на активното партньорство", заяви Райков.

До момента предложения за участници в борда са направили само БСП и НДСВ, съобщи премиерът Райков.