ЕНП предложи промяна – нови лица и нова политика
ЕНП предложи промяна – нови лица и нова политика / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Председателят на Единна народна партия Мария Капон представи листите, с които партията ще се бори за доверието на хората в Пловдив град и Пловдив област на предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г., съобщиха от партията.

„В нашите листи няма нито един, с изключение на мен, който да е участвал в парламентарни избори. Това са доказани професионалисти в своята област, които живеят и работят в градовете, където са регистрирани като кандидат-депутати. В листите ни няма парашутисти”, подчерта Мария Капон. Всички кандидати са хора с лична и обществена кауза, които могат успешно да се противопоставят на статуквото, което предлагат другите партии за града и областта, допълни тя.

Лидерът на Единна народна партия води две листи - в Пловдив град и Пловдив област. Втора след нея в 16 МИР Пловдив град е журналистката Веселина Божилова, шеф на сдружение Майки срещу дрогата от създаването му преди девет години досега. Трета е Елисавета Христова, председател на Националната асоциация за децата с диабет. Сред останалите в листата са бизнесдами, учители, предприемачи, земеделски производители и съвсем млади хора с ярка обществена позиция.

В 17 МИР Пловдив област на второ място в листата на ЕНП е оксфордският възпитаник Йоанна Солакова от Асеновград, трети - Димитър Панайотов от Караджово, който работи в сферата на туризма и агробизнеса.

Тръгваме със слогана „За силна икономика срещу бедността” и „Време е за смелост”, защото днес наистина ни е нужна смелост, каза Мария Капон. „ЕНП залага на програма за развитие на България през следващите 15 години, която да вдигне качеството на живот. Това са доходи, здравеопазване, пенсионна система и образование. Децата от малките региони - особено планинските, и днес няма равен достъп до образование, същото е и със здравеопазването”, коментира още Капон и уточни, че предлагат по-високи делегирани бюджети за училищата в планинските райони.

В здравеопазването ЕНП ще работи за единна електронна система, за да спре източването на пари от Здравната каса. Всеки пациент трябва да е с електронна здравна карта. Целта е да се спре източването, а народът да има достъп до качествено здравеопазване, допълни лидерът на Единна народна партия.

Първата задача на Единна народна партия след влизането в новия парламент е приемането на Закон за фалита на физически лица. „Това е една от първите ни задачи в новия парламент, където ще търсим консенсус от всички партии, заявиха кандидатите за народни представители. Целта е битката с монопола и картелите да бъде спечелена от обикновените граждани. Законът е втори шанс на хората, доведени до ръба, да започнат живота си”, заяви Мария Капон.