ДПС ще преговаря само с БСП, категоричен е Христо Бисеров
ДПС ще преговаря само с БСП, категоричен е Христо Бисеров / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Първото изпитание ще бъде, когато Народното събрание трябва да избере ръководство на първото си заседание. Очевидно е, че има поле за търсене на решение. Това коментира пред бТВ Христо Бисеров, зам.-председател на ДПС.

„Ситуацията е много деликатна. От една година ние сме заявили разбирането си, че в това Народно събрание няма да може да работи нито еднопартиен кабинет, нито коалиционен кабинет. Отричаме да има в това Народно събрание коалиционен кабинет, няма да има, невъзможно е. Възможно е да има програмен кабинет с мандата на БСП. Ние одобряваме кандидатурата на Орешарски и чакаме премиерът, който по Конституция ще получи проучвателния мандат, той да представи своята концепция за кабинет. В този кабинет никоя партия няма да има свои партийни представители, ние няма да имаме своите партийни министри. Експерти - това е новото”, добави Бисеров.

Той е категоричен, че парламентарната подкрепа ще носи отговорност за тези експерти. „Това правителство няма да бъде правителство на БСП, подкрепено от ДПС и „Атака”, това правителство ще бъде правителство на Пламен Орешарски, лансирано от БСП. Ние бързаме напред във времето, преди да сме извървели едни важни крачки. На хората трябва да им е ясно към какво се стремим, а именно програмно правителство на Пламен Орешарски със задачи, цели, срокове. Ние разговори и контакти с „Атака” нямаме. ДПС води разговори само с БСП в такава ситуация”, категоричен е Бисеров.

„Грижа на БСП са ръководните постове в държавата. Ние няма да бъдем коалиционен партньор даже на БСП. Излизаме от модела на коалиционност, хората това трябва да разберат”, подчерта Бисеров. „Има тясна пътека, по която можем да минем, много ще е трудно”, допълни той.