БСП започва преговори с ДПС и „Атака” за съставяне на кабинет
БСП започва преговори с ДПС и „Атака” за съставяне на кабинет / снимка: БГНЕС
БСП започва преговори с ДПС и „Атака” за съставяне на кабинет
63987
БСП започва преговори с ДПС и „Атака” за съставяне на кабинет
  • БСП започва преговори с ДПС и „Атака” за съставяне на кабинет

До няколко дни социалистите ще започнат разговори с „Атака” и ДПС за сформиране на програмно правителство. Това стана ясно от думите на лидера на БСП Сергей Станишев, който допълни, че днес е разговарял с президента Росен Плевнелиев и двамата са на мнение, че няма време за губене. Председателят на социалистите предупреди, че знае за водени от ГЕРБ задкулистни разговори с редица невъзможни обещания, но подчерта необходимостта от реална промяна.

Лидерът на БСП беше категоричен, че социалистите нямат намерение да правят коалиция, а да се търси вариант за сформира на програмен експертен кабинет. Станишев допълни, че няма да повзоли да им бъдат извивани ръцете, а ще се работи за консенсусна програма, която да извади страната от кризата. Той обаче беше категоричен, че няма никакво намерение да преговаря с ГЕРБ.

„Не случайно Цветан Цветанов беше казал по време на кампанията, че „Станишев не е БСП, има много честни, свестни хора, с които ние ще работим след изборите”. Този сценарий няма да мине в БСП мога да кажа категорично. И всеки, който се опита да го реализира, ще срещне, аз съм убеден, много тежък отпор от самата партия”, заяви лидерът на социалистите.

Станишев е убеден и че доскоро управляващите ще направят всичко възможно, за да привлекат депутати от другите парламентарни групи, но допълни, че не се притеснява за народните избраници на БСП. „Вярвам, че хората, които са избрани от „Коалиция за България”, независимо дали са членове на БСП, безпартийни, имаме 12 депутати, които са от гражданската квота, лидери на коалиционни партии, те са пет човека, участват в тази кампания с кауза”, отбеляза Станишев.

Лидерът на БСП допълни, че е разговарял с президента и има желание парламентът да бъде свикан преди 24 май.