Василев: Симеон Сакскобургготски е достойният лидер на партията
Василев: Симеон Сакскобургготски е достойният лидер на партията / снимкa: Sofia Photo Agency

Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа, в предаването "Седмицата" на Дарик. Прякo  от конгреса на НДСВ в Габрово.

Говори ли вече лидерът ви, Симеон Сакскобургготски?

Да, говори и макар че съм го слушал да говори десетки пъти, да не кажа и повече през живота си, всички в залата бяхме изключително впечатлени от неговото слово, без да сме знаели точно какво ще каже, той повдигна много въпроси и беше поне 30 пъти бурно прекъснат с ръкопляскания от залата. И смятам, че когато видите всъщност репортажи или стенограмата от неговото изказване, много от репликите ще бъдат коментирани тези дни.

Кажете вас какво, вас какво ви впечатли най-много? Кой е акцентът?

Толкова много неща бяха споменати, че да ви кажа и аз се зачудих сега откъде да започна. Например, той се върна много емоционално и към началото, когато беше създадена НДСВ. Цитира част от своето слово от 2001 г.: Благодаря на много хора, които са били много енергични, лоялни през всички тези години. Оцени историческата роля на НДСВ за модернизацията на страната, за нейната европеизация, за приемането ни в авторитетните международни структури. Също така имаше в неговите думи и критичен тон както към някои процеси в партията, които са довели до частичен отлив на подкрепа, и също така, макар че каза много добри неща за управлението на страната и за ролята на НДСВ в него, имаше и критични думи и към сегашното управление, което е нормално.

Какво каза за сегашното управление най-критично?

Например, че не се движим с пълна скорост по реформите. Че в много сфери реформите са се забавили и също така спомена и думата корупция, както и някои проблеми на демокрацията, например по отношение на търговията с гласове. И затова заяви, че НДСВ ще предложи много реформи до края на мандата и в тези области.

Ще остане ли Симеон Сакскобургготски лидер на вашата партия? Вестник "Труд" твърди днес под главата си, че той си търси заместник, дори споменава конкретни имена - Минчо Спасов, Милен Велчев, Долорес Арсенова, Антон Станков, Марина Дикова.

Това са чудесни и достойни имена, обаче нямам никакво съмнение, че не става дума за тази година и за този конгрес, и сигурно не става дума нито за този мандат или за близки години. Толкова впечатляващо е приеман Симеон Сакскобургготски от цялата ни партия, от всички делегати, толкова много хората, ние всички го уважаваме, че за мен няма никакво съмнение, той е достойният лидер на нашата партия и ние всички сме зад него.

А ще се лишите ли от името му в наименованието на партията си?

Без да мога да предвидя какво ще се случи след няколко часа, тъй като все пак конгресът е конгрес и на него има около 1200 живи делегати, които гласуват със своите делегатски карти, без да мога да съм сигурен какво ще се случи, смятам, че името на партията ще бъде променено по отдавнашно, много отдавнашно предложение на Симеон Втори.

"Стабилност и възход"?

Е името ще бъде "стабилност и възход"

Национално движение.

"Национално движение за стабилност и възход". Но все пак да изчакаме.

Не знам дали знаете, миналата седмица бях в Брюксел, видях материалите на АЛДЕ, това са либералите?

Да, да, знам.

Там се водите вече така. Те са си ги напечатали, като "стабилност и възход".

Тук вие сте много добър юрист, аз не съм и в момента не мога да ви кажа дали като миналият конгрес гласува така, но юридически не са вписани решенията в съда, кое е вярното име на партията.

Тоест, пак ще го гласувате за всеки случай?

Това е един от проблемите на нашата партия последната година, че не знаем кое е легалното ни име. Затова сега ще го изясним този въпрос.

Ще има ли гласуване дали да останете в коалицията?

Смятам, че даже засега няма такива коментари, все още текат приветствията от гостите, но мисля, че няма това да е новината от днешния ден.

Като казахте гости, дойде ли Ахмед Доган?

Дойде, първо, Сергей Станишев. За него бих искал да ви кажа няколко думи. Тъй като той също направи много силно, изненадващо за нас слово. Думата приветствие не е изчерпателна, тъй като той направи много повече от едно стандартно приветствие-клише. Него също залата го аплодира 20-30 пъти, бурно и, така, да ви призная, малко неочаквано за нас. Той направи изключителни комплименти лично към цар Симеон Втори и към ролята на НДСВ в модернизацията на страната още от 2001 г. Разбира се, не очаквам на следващите избори Сергей Станишев да гласува за нас като лидер на друга, противоположна, така да се каже партия, но това, което той го каза, съм убеден, че го мисли.

А Доган каза ли нещо?

Дойде Юнал Лютфи като заместник-председател на партията и заместник-председател на Народното събрание.

Тоест не дойде Ахмед Доган?

Не, но имаше и други представители на ДПС, и на БСП, и на много други партии в залата.

Имате ли някакъв коментар, какво се говори в кулоарите на конгреса ви за това самоубийство на началника на кабинета му, Ахмед Емин?

Прощавайте, не сме много компетентни и добре информирани от вчера. Знаем за случая, но нищо повече от това и по-добре нищо да не казваме сега.

Ще настоява ли НДСВ да се съчетаят евро- и парламентарните избори догодина?

Това не е тема, която обсъждаме...

Вие самият го искате заради икономия на...

Е на този конгрес, тъй като това не е толкова политически въпрос, а е малко повече юридическо-процедурен. Аз лично си позволявам няколко пъти за последните 6 месеца като министър на министерство, което отговаря за техническата подготовка и организация на изборите, и работим много тясно с централните избирателни комисии за съответните избори, просто си позволих да изкажа лично мнение, по-скоро служебно мнение, че страната печели много неща, ако се проведат изборите едновременно. Например, освен всичко друго, печели 20-25 милиона лева спестявания от бюджета, които биха били разходите за вторите избори. А според мен също печели и демокрацията, тъй като трудно на българските избиратели ще им обясним защо в 2 месеца трябва да ходят два пъти на избори. Но нека все пак други институции да вземат това решение през следващите няколко месеца.

Накрая, вие ще кандидатствате ли за член на ръководството на партията, и то в седмицата, в която, нека кажем, ваши качества бяха признати в едни картички, под заглавие "Кое е това момче", в което ви хвалят за реформите в администрацията. Те, самите картички, между другото вътре има някои грешки, такива, чисто на английски, което може би потвърждава, че със сигурност не сте ги правил вие.

Да, но вие ми зададохте три въпроса и ще ви помоля да ме изчакате да ви отговоря и на трите. Нека започнем от най-забавния, за картичките. Значи, аз за картичките научих, когато един приятел ми я показа преди няколко дни и аз изобщо не знаех за какво става дума. Не знаех името на фирмата, която ги е изработила, и никого не познавах от тази фирма. След което помолих моите колеги PR-и да изнамерят тази фирма и да ми намерят телефон да благодаря на хората там. Защото приемам това, което са направили, като комплимент. Но действително, ако погледнете стила на текста, включително, така, на шега да кажа и грешчиците, които има в него, вие знаете какъв е перфекционизмът на нашия екип. Това не е наш продукт. Но благодаря наистина, защото е голям политически комплимент това, което са направили. А що се отнася до сериозните ви въпроси, след малко ще имам свое изказване, което ще бъде дадено веднага от пресцентъра на медиите, след като го направя. Но няма да кандидатствам за ръководните длъжности в НДСВ и причината е, че новият устав, който е демократичен и е много, така, положителен за партията, разделя хората от изпълнителната власт и хората от партийната власт. Министрите не можем, по устав, да бъдем членове на политическия съвет, но пък по право участваме в неговите заседания със съвещателен глас. Тоест, това е почти същото.