В Сърбия не знаят за медиците ни в Либия?
В Сърбия не знаят за медиците ни в Либия? / netinfo

През седмицата стана ясно, че белградският университет "Мегатренд" е удостоил либийския ръководител Муамар Кадафи с почетна докторска титла. Сръбският университет е присъдил наградата на Кадафи за неговите "усилия в защита на правата на човека, свободата и независимостта".

Влади Велев попита проф. Мича Йованович защо управляваният от него университет е присъдил титлата на либийския лидер.

Защо се съгласихте управлявания от Вас университет да даде тази титла на Кадафи, след като казвате, че не гледате политическата страна на нещата?

Ние сме научна изследователска институция, не можем да съдим за политическата страна. Както знаете, университетът е напълно независим от политиката и всичко останало. Така че ние оценяваме само постиженията му в областта на демокрацията и т.нар. „гран вивр”.

Тогава смятате ли, че Кадафи е страхотен демократ, че той е дал на Либия демокрацията?

Да, сигурен съм. Той даде много хубава концепция за демокрация, много уникална. Аз съм в Либия за първи път и мога да ви кажа, че видях с очите си, че хората тук живеят много добре. Това е, което видях през последните пет дни, откакто съм. И това е заради този вид демокрация.

Можете ли да коментирате случая с петте осъдени в Либия български медицински сестри?

Не знам нищо за петте сестри. Наистина не съм запознат. Не мога да говоря за това. А пък и не мога да видя някаква връзка между демокрацията и законовата страна.

Г-н Йованович, сериозно ли ми казвате, че никога не сте чувал за случая с българските медицински сестри?

Чувал съм, но само малко. В Сърбия нямахме много информация за този конфликт. Мисля, че в Сърбия този конфликт беше отбелязан само с три реда във вестниците.

Срещали ли сте се лично с Кадафи?

Да, срещал съм го.

Склонен ли сте, ако българските власти ви помолят, да съдействате и да поставите въпроса пред Муамар Кадафи?

Да, но мисля, че е най-добре да говорите с президента Лилич. Той беше посредник за случая между президента Първанов и Либия. Ето защо ви предлагам да говорите с него, защото Лилич познава лично вашия президент и в продължение на много месеци посредничи.

Сигурен ли сте, че той е посредничел, тъй като от Президентството отричат това?

Да, сигурен съм.

Лилич е бил посредник между Първанов и Кадафи, така ли?

Да, точно така!

Лилич ли ви каза това?

Не, не, зная го. Той не ми каза. Знам го.

Откъде знаете?

Той ходи в България много, много пъти, за да се види с вашите власти и много, много пъти ходи в Либия и беше посредник. Но по-добре да попитате него за това.