Тотото предварително е избрало „Петрол” за партньор
Тотото предварително е избрало „Петрол” за партньор / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Заместник изпълнителният директор по финансово-икономическите въпроси на Българския спортен тотализатор Нели Димитрова в интервю за Дарик радио:

Госпожо Димитрова, уволнена ли сте от спортния тотализатор или все още работите там?

Аз смятам, че не съм уволнена, защото както вече няколко пъти казвах, на шести юли излязох в платен отпуск, след което излязох веднага в болнични, след като ми свърши платеният отпуск. Да. Чета по медиите, че съм уволнена – веднъж на 12ти юли, следващият път от първи август. Може би ще го уточня това когато отида на работа.

Заглавията са „бивша шефка на тотото” на няколко места. Защо написахте това писмо и какво ви накара точно в този момент да сигнализирате прокуратура и абсолютни всички власти в държавата?

Тези опасения да не бъде приватизирано тотото не са от вчера, нито от днес. Те притесняват служителите на българския спортен тотализатор още от зимните месеци – може би беше февруари. Тогава след изработване на стратегията на българския спортен тотализатор, господин Иванов поиска 20 милиона лева от държавата, за да бъде модернизирана – така съществуващата ни мрежа, да бъдат подновени терминалите, които действително са вече морално остарели, но не и непригодни за работа и по този начин да станем по – привлекателни за клиентите. След като държавата не одобри това искане да ни даде 20 милиона лева, в ръководството на българския спортен тотализатор – визирам управителния съвет и в частност господин Иван Иванов – преминаха към мисли и разговори и други идеи. Според тях най – удачно беше да се направят постъпления, най – напред трябваше да бъдат променени правилата от комисията по хазарта и на българския спортен тотализатор да бъде разрешено онлайн залагания (в реално време). След това решиха, че най – удачният контрагент ще бъде „Петрол”, тъй като преди години (мисля, че 2003 година беше по-точно) е имало отново такова желание да се сключи договор с „Петрол” и да се използват неговите съществуващи терминали и софтуер, който всички познаваме, когато си зареждаме колите в „Петрол” виждаме, че там има едни терминали, на които се играят едни игрички – тези същите терминали да бъдат използвани и по този начин да увеличим броя на съществуващите пунктове като мрежа – да разширим мрежата. Това за тях беше някак по-реалното, за да не се търси съвсем нов контрагент – няма лошо в това.

Реализирана ли е идеята за „Петрол” и от друга страна – проведе ли се обществена поръчка и как така едно държавно предприятие, което е задължено по закон да провежда обществени поръчки, решава някоя фирма конкретно да й предостави тази дейност?

Това, което конкретно притесни служителите на Български спортен тотализатор и най – вече касиер – приемчиците, които работят от години в пунктовете, е, че Български спортен тотализатор по устройствен правилник няма право да се сдружава с частни контрагенти, няма право на търговска дейност, а тук малко нещата са вече по ръба на закона. Оттам притесненията на хората не бяха неоснователни, разбира се, защото в крайна сметка точно това ще се получи. Преди да изляза в отпуск ми беше възложено да направя една справка, която да покаже кои са нашите най-силни пунктове в страната. Изготвих такава икономическа справка и тези пунктове се оказаха около 50 в цялата страна.

Това не е ли прекалено малко?

Значи, през тези пунктове преминават почти 50 процента от постъпленията за страната. Може и да са малко, но ние сме длъжни да отидем при хората. Тук четох в медиите напоследък разни изявления от принципала, от господин Иванов, че трябва да станем модерни и да отидем при хората. Та ние сме при тях от 50 години. Пунктовете съществуват и най-разумното беше да се потърсят начини да се модернизират нашите съществуващи пунктове. Така хората щяха да останат на работа и нямаше днес да е необходимо да разговарям с вас и пред аудиторията на страната.

За да продължим натам може би пак трябва да изясним този въпрос с „Петрол”. Защо именно „Петрол”?

Защото вече „Петрол” има такава мрежа и тя не е малка – мисля, че около 230 пункта, говореше се за такова нещо. Освен това със съществуващите терминали и софтуерен продукт, който е изработен в онова време, по-рано, в 2003 година, когато е ставало въпрос да се сключва договор с „Петрол” и така можеше да се започне по-бързо работа, не тепърва да се изграждат терминали и софтуер и така нататък. Мисля, че това беше основната причина те да се насочат към „Петрол”. Шокиращото беше когато имаше много дебати, аз не съм експерт в игрите, има колеги, които могат много по-конкретно и по-компетентно да се изкажат по този въпрос, но опасенията бяха, че тези терминали излизат вече от структурата на Български спортен тотализатор и ние не можем да упражним финансов контрол. Най-малко, вече няколко пъти го казах, непотърсените печалби не беше решено по кой начин ние можем да разберем, защото печалбите до 200 лева, някъде пак четох днес, господин Иванов сам е казал, че ще се изплащат в самите тези пунктове. Още по-шокиращо беше за служителите на Български спортен тотализатор, когато се оказа, че не само „Петрол”, ами още една фирма влиза в играта.

Коя е фирмата?

Доколкото си спомням „Би Ти Партнерс” беше купила документи, а след това, когато отворили документите, се оказа, че е „Евролот”, консорциум от четири фирми. Това вече е неизвестното – защо те, каква ще бъде тяхната роля. Те нямат съществуващи терминали, заради които да речем можехме да преглътнем за „Петрол”. Големият процент, който се дава на фирмата, също е доста шокиращ.

Какъв е той?

Значи през 2003 година самият „Петрол” е предложил на български спортен тотализатор 7 процента да имат отстъпка, а тази година, в новия договор вече, става 12 процента, като имаме предвид, че 6 процента е стандартната…

В света която се дава…

Да, която се дава.

И на мен пак, съжалявам, че може би не трябва толкова много да акцентираме на това, но да попитам. Пак не ми става ясно как именно дружеството „Петрол” е избрано? Чрез обществена поръчка, чрез конкурс?

Значи да, с обществена поръчка, която обществена поръчка мисля, че е приключила преди 10-15 дни и в обществената поръчка особеното е, че изискванията са конкретни и визират третото лице, а именно „Петрол” – да има пунктове, да има 5 млн. оборот и така нататък.

А защо написахте писмото?

Това не е спонтанно, което се случи вчера и онзи ден. Това го обмислях много отдавна. Но фактът, че синдикатите ме потърсиха и ме помолиха за помощ, аз им отказах, ще бъда искрена с вас, защото съм чувствителен човек и при всички случаи това напрежение няма да се отрази добре на моето здраве. Но когато започнаха публикации – първата беше във вестник „Банкер”, където ваша колежка доста добър разрез беше направила на всичко, което се случва в тотото, вероятно е следила от дълги години проблемите в тотото, на следващия ден излязоха много, много интервюта – и с изпълнителния директор, и с госпожа Лечева, и усетих как леко се изплъзват, така, като умее господин Иванов прекрасно, и хората не познават материята докрай и детайлно и някак прочитайки тези редове по медиите, са доста убедителни, те едва ли не ще им повярват.

Даже някои от служителите са се огънали, но това, което аз като човек, който съм вътре в нещата, ме подразни, много ме подразни, беше, че госпожа Лечева открито каза: „Да, ние ще сключим договор и с десет фирми, ако дойдат и това ще бъде за сметка на издръжка на тотото, а не на спортистите”. Значи, ще има ли съкращения в тотото, като се сключи този договор, или няма да има, питам аз. На следващия ден господин Иванов казва: „Не, няма да има съкращения, докато тече нашият мандат и докато изтече”. Това са доста противоречиви неща и мисля, че хората разбраха, че съкращения ще има. Освен това тези 50 пункта смятам аз ще бъдат избраните, в които да се поставят може би терминали, каквито работят в „Петрол”. Другото, което е много важно, е, че специалистите, експертите в Български спортен тотализатор, които се занимават с игрите, считат, че нови игри в тези морално остарели терминали, с които работи Български спортен тотализатор, като обем още много могат да поемат. Така че не сме чак толкова много закъсали - Български спортен тотализатор, нито откъм техника, за софтуера – вече той е утвърден, принципен, ясен, точен, без да има възможност за никакви манипулации при печалбите.

Г-жо Димитрова, да ви попитам и още нещо: от редовете на вашето писмо, което сте изпратили до всички институции в България, пишете, че всички обществени поръчки, проведени през мандата на Иван Иванов, са били с предизвестен победител. За всички обществени поръчки Манол Велев е определял коя фирма трябва да спечели. В началото на писмото обаче вие обяснявате и от коя година работите в спиртния тотализатор и как госпожа Весела Лечева ви е повикала в кабинета си за среща, как ви е назначила за директор по финансовите въпроси и че именно тя е определила вашата среща със съпруга й Манол Велев. Как стана всъщност вашето назначаване в спортния тотализатор?

Това, което съм написала, е абсолютната истина. За да изляза открито с името си, значи всичко, което съм написала до всички институции и до медиите, отговаря на истината. Сега не желая повече до го коментирам този въпрос. Аз мисля, че институциите, компетентните органи ще си свършат работата и тогава всичко ще бъде доказано.

Но няма как да не ви попитам и това защо именно към вас се ориентира госпожа Лечева?

Госпожа Лечева доколкото разбрах е търсила специалисти, експерти за различни длъжности и нейни близки са ме препоръчали. Така аз за първи път се запознах с тогава госпожа Лечева.

А вие не се ли притеснихте от това, когато тя поиска да представяте документите пред съпруга й?

Тя не поиска такова нещо от мен. Направих тази среща, след което аз започнах работа и в по-късен етап ми беше казано, че трябва да върша тази работа.

Оттогава започнаха ли някакви проблеми за вас в тотото?

Господин Иванов от първия ден показа, че обича и иска да управлява еднолично и аз като контрапункт не му бях от най-любимите служителки. Той почти през цялото време не е работил с мен. Аз като икономист и експерт след толкова години трудов стаж мога да заявя, че за този година и половина в Български спортен тотализатор абсолютно се обезличих като такъв.

Тоест вие не сте имали пресечни точки в работата си с господин Иван Иванов?

Никакви.

Той е работил по един план, който не е споделял с вас, вие сте работила по съвсем друго направление.

Напротив, аз смятам, че когато се работи в една фирма или предприятие, трябва да има екипност. Аз част от тези неща написах и в моя доклад за изтеклата финансова 2006 година и тогава по-елегантно, разбира се, препоръчах най-после да заработим в екип, да има една по-добра комуникация между колегите, между отделите и препоръчах на Управителния съвет да вземат по-съществени решения и да ни възлагат на нас, служителите тяхното изпълнение. Мисля, че с тези много кратки думички тогава исках да им подскажа, че не така се ръководи една финансова институция. Една финансова институция, каквато е Български спортен тотализатор, трябва да се ръководи преди всичко от икономисти, финансисти и експерти в областта. Аз много уважавам спортистите. Български спортен тотализатор това му е мисията, създаден е със закон, за да финансира спорта в България, но ако спортистите знаят как и по какви начини изтичат техните пари, в какви посоки и избирателно, мисля, че с камъни ще изгонят сегашното ръководство.

В какви посоки изтичат парите на спортистите?

Не в посока за тяхната работа, бих казала – за подпомагане на федерации и проблемите им и така нататък.

А къде се дават парите?

Ами това от документите може да се види. Ние работим по фондове, които се определят в началото на годината от министъра на финансите. Тези фондове акумулират някакви суми, защото са в процентно отношение, и всички тези суми по решение на Управителния съвет от други фондове – за развитие и така нататък, няма да изпадам в подробности, се пренасочват в рекламата.

Български спортен тотализатор инвестира в реклама, а не в спорт.

Не мога да кажа. 22 процента след всеки тираж директно заминават в ДАМС, където е нашият принципал и той как ги разпределя вече на мен това не ми е известно. Но ние освен че 22 процента превеждаме на ДАМС, ние от непотърсените печалби по устройствен правилник изплащаме заплатите на олимпийските медалисти – сребърни и бронзови – златните са в ДАМС - и освен това дарения се правят за разни спортни мероприятия или се сключват спонсорски договори за реклама също с малки клубове или за спортни мероприятия, но не по големите федерации, където вече госпожа Лечева си разпределя средствата. И това не е малко сума, нали, не малки суми се дават за такива малки мероприятия – подкрепяме училища, подкрепяме разни кампании и така нататък.

Госпожо Димитрова, може би най-важният въпрос за абсолютно всички хора, които пускат фишове, е смяната на сферата, в която се въртят топките на спортния тотализатор. В писмото, което вие пишете, обяснявате, че новата сфера, която стои в коридора, не е монтирана, защото с нея лесно могат да се манипулират числата. Кой поръча тази сфера, защо беше необходимо да бъде изработена нова, коя е фирмата, която я направи?

Аз по памет не мога да ви цитирам фирмата, защото тази обществена поръчка беше направена миналото лято, когато аз отново бях в отпуск и за тези неща може би най-добре ще ви отговори Васил Мароков, който отговаря конкретно за обществените поръчки в Български спортен тотализатор, но това, което разбрах по-късно, когато се върнах от отпуск, че се изработва нова сфера, която ще бъде по-модерна от типа на френските, френските сфери ги бяхме виждали и обсъждали преди това, че са много елегантни, много хубави, но са избрали българска фирма, която да изработи. След година, може би преди месец или два, не мога да кажа точно, тази сфера дойде на „Хайдушко изворче” № 28 и до ден-днешен се тества в коридорите на Български спортен тотализатор. Не съм експерт в тази област, но колеги, които я тестват и които разбират от тези неща, бяха възмутени, че вътре в топките има чипове и тези чипове били нещото, което може да манипулира вече самата цифра. Аз мисля, че това трябва да го оставим на експертите. Всичко, което съм казала и написала, е достоверно, излязох с името си чисто и открито пред целия български народ и институциите и смятам, че за различните неща, които съм написала там, ще се намерят експерти, които да докажат това, което аз съм визирала в написаното.

За успокоение на всички, които играят тото, може би е това, че сферата не е монтирана и числата не могат да бъдат познати.

Приканвам всички наши клиенти, които толкова години ни поддържат, поддържат българския спорт с техния малък дан, то това е най-привлекателното в тотото – че всеки доброволно отива и дава парички, а това са хората, които поддържат българския спорт и които вярват в Българския спортен тотализатор. Горещо се надявам да не се допусне приватизация на тотото и инсинуации при теглене на тиражите, за да продължат клиентите да играят тези цифрови игри, които от поколения бащи, деца и внуци играят с едни и същи числа. Тотото е традиция и то никога няма да умре, ако ние сме честни към нашите клиенти.

Но веднага ви задавам един друг въпрос, всъщност връщаме разговора почти към началото му. Обществените поръчки, които са провеждани в спортния тотализатор, фирмите, които са печелили, са били посочвани от съпруга на Весела Лечева Манол Велев, така ли е?

Да, значи това аз го знам от Васил Мароков. Всяка обществена поръчка, която предстои да бъде обявена, той казваше, че е с предизвестен победител, че да внимавам, аз бях на три обществени поръчки председател на комисията. Може би като най-възрастна по-авторитетно стоях на председателското място и така че смятам по тази тема да попитате Васил Мароков.

Защо всички фирми, участвали в обществени поръчки, са на приближени фирми на Манол Велев?

Точно така. Това искам да ви кажа.

Знаете ли, много хора в момента ще кажат: Това е поредният скандал, свързан с предстоящите избори. Имате ли такова усещане?

Боже, колко съм далеко от тази мисъл. Дори за миг не съм си помисляла, че предстоят избори. Не, напротив, просто моментът е назрял. Мисля, че ръководството на Български спортен тотализатор избра точно този отпускарски момент да проведе тази обществена поръчка, за да мине някак си набързо, нечули, недорабзрали институциите и да постигнат това, което от февруари месец готвят и изготвят.

Тоест скритата приватизация скритата приватизация, за която вие говорите?

Да, това определено казвам, че е първа стъпка към скритата приватизация на Български спортен тотализатор.

Вчера от управителния съвет на тотализатора заявиха, че вие сте освободена от заеманата длъжност, като казват, че сте злоупотребила с голяма сума от около 6000 лева. За какво говорят?

6000 лева? След като съм изляза толкова открито пред българския народ и пред институциите, надявам се компетентните органи, когато дойдат на ревизия, да ги докажат тези 6000 лева. Вие ме развеселихте с тези 6000 лева. Ще кажа – чак толкова ли пък? Те искат 60 милиона, какво са 6000 лева?! Ще отговарям пред прокурора за това.

Иван Иванов и Весела Лечева също така заявиха, че са съгласни да допуснат абсолютно всички проверяващи в тотото до документите, които има, и са на мнение, че при тях проблеми няма. Вие имате ли достатъчно доказателства?

Имам доказателства в кабинета си в тотото. Аз не съм престъпник, за да си нося документи вкъщи, нито съм допускала, че толкова бързо ще се разразят нещата и да излязат на светло, но ако не побързат компетентните органи, могат да бъдат скрити и доста документи. Надявам се това да не се случи след като аз вече открито съм заявила всичко това пред обществото и тогава документите ще говорят.

Тоест вие сте готова за съдебен процес? Прокуратурата образува проверка вече.

Разбира се, след като съм излязла с името си.

Г-жо Димитрова, не се ли притеснявате, не ви ли е страх след като излизате открито със своето име пред всички, адресирате писмо до всички институции в държавата и все пак някой ще бъде настъпен?

Откровено да ви кажа – не! Аз съм доста смел и открит човек и това, че преодолях притесненията си и излязох с името си пред всички, ми дава сили да не се притеснявам от каквото и да било.

Какво ще се случи с тотото – топката вече е прехвърлена в ръцете на институциите в България. Какво обаче ще се случи с вас оттук нататък?

Каквото и да се случи, аз съм готова да поема това. Сигурно ще бъда изхвърлена, както вече са го намислили, но няма значение. Важното е 2500 човека да не отидат на улицата, тотото да запази своя имидж и авторитет пред българските граждани и да бъде такова, каквото е било досега – честно, неопорочено и истинско. Всички големи печалби, които са спечелени в тотото през тези години, са истински. Това го заявявам открито пред целия български народ. До този момент, с тази схема на работа фалшификация и инсинуации не може да има.