Съдебни лекари за аутопсията на атентатора от летището в Бургас
Съдебни лекари за аутопсията на атентатора от летището в Бургас / снимка: Impact Press Group, архив
Интервю с д-р Косьо Янков
55506
Интервю с д-р Косьо Янков
Интервю с д-р Галина Милева
  • Интервю с д-р Косьо Янков
  • Интервю с д-р Галина Милева

Разследващите и МВР би трябвало да разпространят снимките, направени при аутопсията на атентатора, а не фоторобот. Освен това е необходимо да се направи антропология на главата на самовзривилия се мъж на летището в Бургас. Това е категоричното мнение на д-р Косьо Янков, завеждащ Съдебна медицина в Многопрофилната болница в Бургас, извършил аутопсиите на загиналите при взрива. Според него снимките, които той е направил на атентатора, биха могли с фотошоп спокойно да се ползват и за паспорт.

Беше ли изискано да бъде направена антропология на главата?

Към момента не.

Защо това не се изисква? Нали чрез нея може да се установят подробности?

Отнасяйте се към най-вещото лице - д-р Милева, която, без да види нищо, знае всичко. Кой, защо и какво не е направил - много трудно мога да ви отговоря. Не се сещат умните, които са по правило нисшите духом. Разяснил съм на всички, които имат пряко отношение към това, какво да направят с главата, със снимките, които съм направил, които са чудесни. Колко вече се разнася из медиите някакъв портрет, който прилича на брат ми, на един идиот от махалата и на кой ли не. Прилича на всеки, а има чудесни снимки. Като функция се изземват от следствието, което на две нива (бургаски и софийско) работи и оттам нататък на един като му казах какво да прави, а той не го прави, дърпаш се настрана, защото си имаш много друга работа. Има снимки, които са повече от информативни. Има чудесни антрополози, които могат да дадат много данни, като гледат снимките. Но щом някой не прави нещо, аз мога да отговарям за себе си и защо аз не правя нещо.

Какво казахте Вие да се направи, а не беше направено?

Не желая вътрешният ни двор да се раздухва из пресата, защото това не води до нищо.

Според Вас трябва ли да бъде направена антропология на главата?

Редно е да се направи, защото дава данни за етническа принадлежност.

Тогава защо не се прави? Това не е ли по-лесният начин?

Това е реторичен въпрос. Аз не знам да се е направило, защото хубавите снимки ги правих в неделя. Нека да оставим на една страна антропологията. Тази дума не могат да я кажат някой хора. Вместо да се разкарва този робот, досега трябваше, след като има направени снимки, вместо да стоят в бюрото на някой, да бъдат тиражирани.

Защо според Вас?

Въпрос без отговор. Не знам.

Вие твърдите, че тези снимки биха помогнали много на разследването?

Аз твърдя, че тези снимки, ако леко се пипнат на фотошоп, стават и за паспорт.

Имате предвид тези снимки, които са направени при аутопсията?

Точно така. Аз ги направих.

Но след като един антропологически анализ показва етническата принадлежност, това би им помогнало много на разследващите. Защо не го правят?

Не показва, а може да даде данни.

Вие имате ли друга работа, след като сте направил аутопсията?

Нямам повече работа. Задайте въпроса - след като е тиражирано в медиите и преди време са направени снимки, защо се правим на умни с фотороботи, когато снимките се пускат задължително. Спомените на тези, които са го видели, избледняват с времето. Всичко избледнява. Един друг се навиват, влизат в т.нар. „измами на паметта" и като ги пуснат след седмица-две и хората започват да се припознават. Аз каквото и да имам - косъмче, плюнка - то принадлежи на разследващия.

Защо бавят разследването?

Никой не смее да вземе инициатива, без някой да му нареди, защото ако сгреши...

Тоест този човек, на който Вие сте направил аутопсия, това ли е човекът, който е взривил автобуса?

За мен да. Това, което съм изследвал - главата и краката - категорично това е човекът, на който е имало взрив.

Той влязъл ли е в автобуса?

Категорично не, независимо от това кой какво казва. В съдебната медицина не обръщаме внимание на субективното, защото има нужда от нашите обективни методи. Той е бил отвън. Когато се издирва масов убиец или престъпник въобще, западняците пускат на секундата. При нас вече мина мероприятието. Всяко чудо за три дни. Те минаха трите дни и толкова!

Сега Вие не се ли притеснявате, като казвате тези неща?

Аз не се притеснявам от нищо, затова ме обича най-много кучето ми и още 3-4 души.

Спорeд д-р Галина Милева, съдебен лекар в МБАЛ Бургас и депутат от ГЕРБ, не съдебните лекари, а разследващите трябва да преценят необходима ли е антропология на главата на атентатора.

Д-р Косьо Янков обясни, че за атентата в Бургас не е поискано антропологично изследване. Според него би трябвало да бъде направена такава антропология на главата, защото тя ще покаже етническата принадлежност. Вие как мислите?

Така е.

Защо не е изискано?

Това е работа на следствените органи. Това не е наша работа. Аз мисля, че д-р Янков Ви е обяснил в детайли нещата.

Той е доста ядосан на разследващите, пък и според него Вие „всичко знаете". Той обясни, че този фоторобот и портретът, който беше разпространен, не би трябвало да бъде разпространяван, а снимките, които той е направил, защото, според него, при един лек фотошоп от тях дори може да се направи паспорт.

Аз няма да коментирам думите на д-р Янков. Аз го разбирам напълно, но това е друга тема на разговор. Наистина антропология не е направена, а когато аз обработих трупа, направихме прекрасни снимки. Разследващите органи си вършат тяхната работа и когато те поискат и имаме постановление за извършване на антропология, тогава ще бъде направена.

Според него това бави разследването. Вие как мислите?

Аз мисля, че д-р Янков е част от екипа, както и аз съм част от екипа, извършил съдебно-медицинските аутопсии. На нас не ни е работа ние да определяме кой бави.

Вие бихте ли могли да кажете до къде сте стигнали до момента?

Аз няколко пъти казах, че не бива да пречим на разследването и ако знаехме кой е този човек и от къде е, досега щеше да бъде оповестено. Нашата работа е ние да установим това, което сме установили по време на аутопсиите, да си дадем съдебно-медицинските заключения, а оттам нататък разследващите органи са много компетентни, включително хората на МОСАД и колеги от Швеция, от САЩ, от Франция. Мисля, че те са по-компетентни от нас във воденето на разследване.

Вие не можете ли по някакъв начин да повлияете точно тези снимки да бъдат използвани?

Това, което ние сме могли да направим, сме повлияли и сме го направили, а сега те преценяват кое ще бъде представено като снимки за разпознаване, фотошоп, фоторобот, така че това е тяхна работа. На този етап още нищо не може да се каже.