Стойнев:Тази опасна и престъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес ще бъде пресечена
Стойнев:Тази опасна и престъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес ще бъде пресечена / Драгомир Стойнев © Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Енергийният министър Драгомир Стойнев, който е на място в рудник „Ораново" посочи престъпната абдикация на администрацията от задълженията й като регулатор и контрольор. Концесионерът е работил без одобрен работен план за 2013 година" и не е изплатил възнагражденията на работещите в мината. Министърът заяви, че ще сложи край на това престъпно безхаберие.

Тази трагедия разкрива две изключително вредни и опасни тенденции, на които аз ще сложа край. Първо, абсолютно неспазване на правилата от страна на концесионера. Второ, безхаберие, престъпна абдикация на администрацията от задълженията и като регулатор и контрольор. Концесионерът е работил без одобрен работен план за 2013 година. Това е нарушение, но администрацията е знаела за това и си е затваряла очите. Тази опасна, престъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес ще бъде пресечена. Вече имам официален доклад от инспектората на Министерството на икономиката и енергетиката. Концесионерът не е плащал възнаграждение за второто полугодие на 2011 година, за първото полугодие на 2012, за второто полугодие на 2012 година. И на база неодобреният годишен работен план за 2013 година администрацията и предишният министър е трябвало да да вземат съответните мерки, така че да бъде стопирана концесията, докато не издължи своите възнаграждения. Моят предшественик е заявил, че всичко е коректно, докато той е бил министър, но не е прав. Напротив проблемите са именно от този период. И тук отговорност има администрацията и всички контролни органи. И това престъпно нехайство, което го има в годините. За съжаление, виждаме и резултатите.

Ще затворите ли този рудник?

Изчакайте да свършат спасителните дейности, да извадим двете момчета, които са вътре.