Бившият собственик на Левски Спас Русев похвали структурата и модела на управление на Лудогорец. Бизнесменът отбеляза в интервю пред Блиц, че Кирил Домусчиев е подходил правилно, а резултатът са осем последователни титли. Според Русев, който днес навършва 65 години, при все новата власт в Левски и влизането на Васил Божков в клуба, „сините“ имат чудесния шанс да се представят отлично и да зарадва феновете си. Русев пожела успех на тима от Герена, с който се раздели официално март тази година.
 
Честит юбилей, г-н Русев! Намирам Ви в Лондон, където разбираме, че ще чествате рождения си ден на парти сред приятели от „Serpentine Gallery“. Искам за момент да ви отклоня от празничната обстановка и да ви върна към футбола. На финалите за Купата на Европа и Шампионската лига се срещнаха 4 английски отбора. Кой беше Вашият фаворит за спечелване на най-престижното отличие на Стария континент?
 
Разбира се, че гледах тези мачове. Аз бях един от 100-милионната аудитория, изгледали финала на Шампионската лига. Като човек, който от  много години е свързан с Лондон, моите предпочитания бяха за Тотнъм. Но се радвам и за победата на Ливърпул. Бях много по-щастлив два дни преди това, когато Челси спечели Купата на Европа. Тази година европейският футбол беше абсолютно доминиран от английските отбори. 
 
Как си обяснявате сегашната хегемония на английските отбори за сметка на испанските грандове, които доминираха през последните години в Европа?
 
Миналата седмица във „Файненшъл таймс“ имаше интересна статия, според която един от най-точните показатели за успеха на един клуб е какви пари се инвестират за заплати на футболисти. Според KPMG, въпреки неимовернo високите приходи от излъчването на Премиершип в Англия, в Испания Реал и Барселона са инвестирали, всеки един по отделно, заплати в порядъка на 100 млн. евро повече от тези в английските клубове. Това обяснява защо в последните 10 години 7 от титлите на Шампионска лига бяха печелени от испанските клубове. Ако се позовем на същия анализ в България, то това показва и доказва защо Лудогорец е най-успешният и убедителен отбор в последните години. Очевидно собственикът на клуба Кирил Домусчиев е подходил правилно при структурирането на тима и по отношение на привличането и заплащането на футболистите. И резултатът е осем последователни шампионски титли. Това е работещият модел.
 
Виждаме, че Левски вече може да разчита на могъщ финансов благодетел в лицето на Васил Божков. Увеличава ли това шансовете на „сините“ за спечелване  на първа титла от 11 години?
 
Аз смятам, че в момента Левски има уникален шанс да се представи отлично и да донесе дългоочакваната радост на феновете. Клубът е собственост на най-богатия българин Васил Божков, с изпълнителен директор Павел Колев, чиято репутацията е на най-компетентния и най-добрия специалист във футболната администрация, и наставник Петър Хубчев, който доскоро водеше националния отбор. Това са предпоставки клубът да покаже добри резултати още следващата година и аз им желая от сърце успех.
 
По какъв начин е възможно да се пренесе английския или испанския модел на управление и при българските клубове, за да могат да генерират приходи и да се самоиздържат?
 
Докато няма изградени модерни стадиони и модерна инфраструктура, това трудно би било възможно.
 
Има ли надежда българският футбол да си върне водещите позиции на клубно и национално ниво в Европа?
 
Аз не съм такъв футболен експерт и капацитет, за да направя подобен анализ. Но съм сигурен, че хората, които са се отдали на тази професия, имат желание България да бъде фактор на европейската и световна футболна сцена.
 
Казахте, че следите европейския футбол. Хвърляте ли по едно око и на мачовете от българското първенство?

До съвсем скоро време, да. Но шампионатът свърши и сега сме в почивка.