Щерев: Удовлетворен съм от напускането на НДСВ
Щерев: Удовлетворен съм от напускането на НДСВ / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю с Атанас Щерев за предаването „Денят” по Дарик радио

Звучите ми спокоен?

Да, разбира се, спокоен съм и съм удовлетворен от това, което се случи.

От какво сте удовлетворен?

Ами от напускането на НДСВ затова, защото, както каза г-н Сакскобургготски, аз действително се чувствам некомфортно в тази среда и в тази политика по този начин, по който се прави политика, компромисите, които се правят. И трябва непрекъснато да си в конфликт с хората, с които работиш. Това е тежка работа. И в този смисъл, след като аз заявих, че ако има катастрофални резултати на изборите, то вината е във политическото ръководство на НДСВ начело с нашия лидер. И след като има друго мислене, друго виждане, то наистина е по-добре може би да се... (не се разбира - бел. ред.)... от тази среда.

Доц. Щерев, защо не напуснахте НДСВ в мига, в който поискахте оставката на цялото ръководство на политическия съвет на НДСВ, включително и на вашия лидер Симеон Сакскобургготски?

Защото дължа уважение на всички хора, които от 2001 г. досега са се ангажирали с този проект. Аз съм дълбоко убеден и няма да се уморя да го повтарям, че НДСВ беше успешен проект, особено до 1 януари 2007 г. Дотогава, няма да изброявам нещата, които направи НДСВ, заедно с други партии, но оттогава нещата тръгнаха назад. Нещата тръгнаха към съглашенство, тръгнаха към неправене на политика и загуба на физиономия на една либерална партия. Естествено е, че трябва да се направят усилия да се промени курсът на работа на партията и ръководните органи. То още не е регистрирано и новото ръководство на партията, както виждате, но започнаха с разправите. Така че аз отново ще повтаря, че в момента НДСВ е на кръстопът. И какво ще стане вътре в НДСВ след изключването и моето напускане, изключването още не 4 души, това тепърва в близките месеци ще видим.

Ама това е много хубав въпрос, като НДСВ е на кръстопът. Напускат петима с вас души, ключови фигури в НДСВ. Това ще заздрави ли НДСВ или е го съсипе, как мислите?

Вижте, аз ще повторя думи, които е казал г-н Сакскобургготски, да гледаме позитивно на нещата, да гледаме действително така, че може би с това НДСВ да се консолидира, може да оцели верния път, да има собствена физиономия, да спре да прави компромиси, които са пагубни не само за НДСВ, а те са пагубни за управлението на страната. Естествено няма сега... (не се разбира - бел. ред.)... но аз имам много солидни аргументи в тази насока и желая успех на моите колеги. Дано да имат силата и волята да осъществяват политиката, за която мислят. Затова, защото аз знам много добре какви са програмата, целите, възгледите на хора като Николай Василев и Милен Велчев, но те не могат да направят в реалност една такава политика. Липсва политическа воля.

Г-н Щерев, аз разбирам, че сред аргументите на Симеон Сакскобургготски да предложи вашето име за изключване от партията е фактът, че сте работили срещу кандидатури на НДСВ на местния вот.

Е, не, това са вече други неща. Аз мога да обясня, разбира се, много добре. Моят род е от Стара Загора. Моите прадеди са бежанци от Беломорска Тракия. В Стара Загора моето семейство е познато. И от 2001 г. и преди, когато съм бил депутат от СДС, аз винаги съм работил с дясно мислещи хора. В момента ми предложиха... след започнати разговори за подкрепата на проф. Танчев ми предложиха подкрепа за г-н Желев, който се явява като независим кандидат, обаче той е член на Висшия съвет на БСП. И сега... оттам нататък нещата са прекалено ясни, че аз няма да работя за този човек с цялото ми уважение към него. Имам своите аргументи за това и мога да кажа, че от 2001 г. на всички избори НДСВ в Стара Загора е работило с десницата и това не можеше да се случи друго... и на тези избори да бъда последователен. Сега, това да ми се вменява във вина, това е най-малкото несериозно. В другите общини в Казанлък, в Братя Даскалови в Чирпан общински съветници бяха избрани.

Така. Бяхте достатъчно откровен, за което ви благодаря. Кажете оттук насетне какъв е вашият път, къде отивате?

Моят път е както досега. Моят път е да отстоявам либерални ценности или ценностите на десноцентристкото пространство, политическо пространство, да подкрепям всеки проект, което е с такава насоченост, независимо дали е от СДС, от ДСБ или дори от НДСВ, или от БСП и да се противопоставям на всякакви опити за намеса по държавата и други ретроградни виждания...

Ще напуснете ли НС, ще напуснете ли парламента?

Защо да напускам парламента?

Защото разбирам, че напускате парламентарната група и партията.

Да.

Тогава какво, ще бъдете независим депутат?

Ще бъда независим депутат, но аз ще изразявам определена политика. А какво ще стане след една седмица, след един месец или след два месеца, не мога в момента да ви кажа. Аз съм склонен за това да мисля и да работя за обединението на десноцентристкото пространство. Няма значение дали аз съм вътре или не лично като персона.

А ще ви хареса ли...

Моята мечта е да бъдат обединени десноцентристките сили и да последва едно десноцентристко управление в следващите поне два мандата.

Ще ви хареса ли като независим депутат да защитавате, да кажем, политика, стил "столичния кмет Бойко Борисов"?

Не ме бъркайте с политически партизани, които трябва, без определени принципи, да се присъединят тук или там. Аз ще се присъединя там, където заедно с мои колеги виждам отстояване на либерални и десноцентристки възгледи. Това категорично ви заявявам. Тогава, когато в партията на Бойко Борисов имат такива намерения, воля и усилия, разбира се, че аз ще подкрепя такива инициативи и виждане. И тогава, когато се заявят популистки и други виждания и предложения, разбира се, ще се противопоставя.