Продължава проверката за взрива в мина Ораново
Продължава проверката за взрива в мина Ораново / Sofia Photo Agency
Директорът на Главната инспекция по труда Тотю Младенов в предаването „Дарик кафе” .

Какви са първите версии за причината за експлозията на газ в мина „Ораново”?

С екип на Главна инспекция по труда и от областната инспекция там разпитахме доста свидетели, работници и длъжностни лица. Това, което се прави в момента е много важно. Минните спасители са правят подготовка на подетажните галерии 52 и 53, за да могат да слязат инспекторите да видят какво е състоянието. Това, което установихме късно снощи, е че в крайна сметка се е работило на 52 подетажна галерия. Тя е с денивелация с около 7-8 метра, успоредна на 51 подетажна галерия. Всички са имали наряд за работа именно на 52 подетажна галерия, там са извършвали излинна работа вчера към 10 ч., но не намерихме да има наряд и някой да е инструктирал работниците да работят на 51 подетажна галерия, където е станал взривът на газ метан. Един от работниците твърди, че е чул да се пуска машината, която вади въглищата, и след това се е получил гърмът. Разпитахме и шефа на вентилацията, който твърди, че към 10:30-11:00 е мерено за газ метан в 51 галерия и не е било установено наличие. Предстоят да бъдат разпитани още свидетели, работници, които в момента се намират в болницата в Благоевград. Предстои да бъде разпитан и човекът, който е направил сутринта инструктажа преди да влезе в смяна.

В проблемния участък е направено замерване към 10:30 и тогава е било разпоредено слизането на миньорите, така ли?

Така твърди шефът на вентилацията. Но е много важно да се знае, че за 51 подетажна галерия не е имало инструктаж и наряд да ходят работници. А именно майсторът, неговият помощник и може би газо-мерачът са били там някъде към 12 ч., за да пуснат машината. Един от работниците, който е бил близо, е казал, че след като е пусната машината, се е чул гърмът. Проверява се и вентилацията, тъй като по сведения на работници, вчера рано сутринта е правен ремонт на работното крило или на т.нар. перка на един от вентилаторите. Проверяват се всички версии, колегите работят заедно със следствието.

Правени ли са досега проверки в мината и какво са показали?

Мината е на периодичен контрол като съоръжение, което е потенциално опасно, на всеки три месеца се проверяват всички мини, включително и тази. Нещата са много динамични. Последната проверка е правена от инспекторите от Областната инспекция по труда на 16 февруари. Дадени са над 8 предписания и в момента ги анализираме, проверява се какво е изпълнено от тях. Те са свързани и с участъците 52-ри и 53-ти, където се е работело. Но нещата в мината се променят всеки ден, защото се правят взривни работи – прави се подготовка и се добиват въглища.

Казвате, че е имало предписания за евентуални инциденти именно в тези участъци?

Да, правени са предписания в тази посока.

Според вас в какви условия работят миньорите в българските мини?

Условията в мините в цяла България са тежки. Много е важно да се спазват правилата по безопасност, да има един много строг ред и дисциплина по време на работа. Именно за това са важни началниците на смените, тези, които правят инструктажи на хората, да им изострят вниманието. Има специален правилник за минната работа, който трябва да се следи много внимателно. Процесът зависи от всички, като се започне от работниците до техните ръководители.

Според вас частните собственици на мините осигуряват ли нужните безопасни условия за работа и допускат ли вашите инспектори да си вършат работата?

Най-интересното е, че собственикът на тази мина е собственик и на мината, която е в Бобов дол, и от отскоро, собственик е и на Минната спасителна служба. Ние сме писали много писма през годините, включително и до министерството на енергетиката, защото от Главна инспекция по труда смятаме, че минните спасителни служби трябва да бъдат независими и подпомагани от държавата. Но това е една друга тема, която явно ще се разисква в бъдеще, тъй като тази минна спасителна служба закъсня, когато трябваше да е на място, защото пътуваше от 75 км.

Работи ли т.нар. система за охрана на труда?

В мината работи системата за охрана на труда, но се допускат нарушения и за съжаление в мината не се правят и необходимите инвестиции.