Поезията на Георги Господинов с Шопен, Скрябин и Пярт
Поезията на Георги Господинов с Шопен, Скрябин и Пярт / Уикипедия
Поезията на Георги Господинов с Шопен, Скрябин и Пярт
19856
Поезията на Георги Господинов с Шопен, Скрябин и Пярт
  • Поезията на Георги Господинов с Шопен, Скрябин и Пярт

След повече от година отсъствие от културния ни живот Георги Господинов вече си е в България и работи по куп нови неща. Едно от тях е поетично-музикалният спектакъл "Балади и разпади". На 27 май (сряда) в зала "България" от 19:00 часа Господинов ще чете стихове от едноименната си книга като междувременно ще звучат и произведения на Шопен, Скрябин и Арво Пярт, изпълнени от пианистката Анжела Тошева.

Георги Господинов: Това е един концерт, или рецитал, по време на който аз ще чета свои стихотворения, а Анжела Тошева ще свири на пиано неща от Шопен, Скрябин и Арво Пярт, когото аз много харесвам.

Кои стихотворения от твоите подхождат най-много за подобна музика?

Георги Господинов: Всъщност изборът е до голяма степен мой, с помощта на Анжела. Гледахме да изберем неща, които наистина ще си подхождат и ще се допълват. И тримата автори след това се оказа, че са много интересно свързани. Романтикът Шопен, постромантичният Скрябин и съвременният композитор Арво Пярт вървят в една линия - един чист, ясен, прост звук. В тяхната музика, особено при Арво Пярт, важно значение има паузата, тишината. Това е нещо, което подхожда на част от първите ми и последните ми стихотворения, които съм написал в Берлин. Трябва да призная и нещо за Арво Пярт. Избрах го, защото в Берлин живях в същия апартамент, в който преди години е живял този композитор. Оттам тръгна и интересът ми към него.

По-добре ли е когато стихотворенията се четат на музикален фон?

Георги Господинов: То няма да е фон. Идеята е да смесим две различни публики, да опитаме дали става за поезия една зала, която е направена за друго изкуство и да се чуе акустиката на стихотворението. Защото стихотворенията не са само за четене, те звучат по друг начин, когато се изпълняват.

Докато беше в Берлин колко нови неща написа и какви?

Георги Господинов: Най-голямото нещо, което написах като обем е една театрална пиеса, която се казва „Апокалипсисът идва към 6 вечерта". Имам и няколко разказа, по-дълги стихотворения...

Имаш ли стихотворение за Берлин?

Георги Господинов: Да, има едно стихотворение за Берлин, с което най-вероятно ще започнем спектакъла, то е доста шантаво стихотворение. Оказа се, докато подбирах сега циклите, че имам стихотворения за доста градове.

През които си минал, докато си бил в Германия...?

Георги Господинов: Да.

А новият роман, за който се говори в последно време?

Георги Господинов: Новината за този роман е малко преждевременна. Явно от желание да излезе вече. Така че по-скоро медиите говорят за този роман, но той се пише още.

Все пак е започнат.

Георги Господинов: Все пак е започнат.