ПИБ: Който вярва на слухове, да си изтегли депозитите от нас
ПИБ: Който вярва на слухове, да си изтегли депозитите от нас / netinfo
Българска народна банка няма никакви притеснения по отношения ликвидността и платежоспособноста на ТБ „Първа инвестиционна банка” АД, каза Румен Симеонов, подуправител на финансовата институция. От надзорна гледна точка банката нито има наложени санкции досега, нито има отклонение от регулацията.

Това потвърди пред DarikFinance.bg и Мая Георгиева, изпълнителният директор на ПИБ, по повод зачестилите слухове, че банката е в ликвидна криза и e пред фалит.

Ето какво още каза тя:

Госпожо Георгиева, има ли проблем с ликвидността ТБ „Първа инвестиционна банка” АД, каквито слухове витаят в публичното пространство?

Нищо от това не е вярно. Ето, във вторник публикувахме информация във всички големи ежедневници, както и в Българска фондова борса, за финансовите резултати, които е постигнала банката през тримесечието, както и сравнение с другите банки. Сами може да се убедите, че банката е на печалба. Привлякла е повече от 580 млн. лв. нови депозити, без да смятаме започването на промоционалните депозити, а ликвидността на банката е над 23%, с капиталова адекватност близо 14%.

Като процент на ликвидност, 23% е над международните стандарти за този показател, както и тези на БНБ. Ние сме суперликвидни в момента и то до такава степен, че това ще се отрази на печалбата, защото държим много свободни средства, за да поддържаме висока ликвидност, каквато е необходима в период на международна криза.

Може би някои от опасенията идват от вашето 5-то място в ипотечното кредитиране в страната. Възможно ли е да ви свързват с кризата, която тръгна от ипотечното кредитиране в Америка и която повлече световните пазари надолу?

България е абсолютно различна страна от САЩ по отношение на ипотечното кредитиране. Само си помислете от колко години в Америка се дават ипотечни кредити и от колко години това се случва у нас. Всяко дете знае, че в Америка масово се живее на кредит. Освен това там жилищните кредит не се дават от банките. Те се дават от брокери. И брокерите, които продават апартаментите, са заинтересовани да дадат кредит дори на човек с лошо кредитно досие. В същото време при нас изискванията за предоставяне на жилищен кредит, макар че това не е повод за хвалба, са изключително големи. Много е трудно да получиш такъв заем, ако нямаш официални доходи и ако си над определена възраст. Така че въобще не може да става сравнение на пазарите. Още нещо: нашият ипотечен портфейл е доста малък по отношение на целия ни кредите портфейл. Размерът му е някъде към 360 млн. лева

Имате ли представа откъде идват тези слухове за фалит на банката?

Нямам представа, освен единствено факта, че сме втората по големина банка, която расте най-много в привлечените средства от граждани. На първо място е „Пощенска банка”, която за първо тримесечие е привлякла най-много депозити на граждани. На второ място е ТБ „Първа инвестициона банка” АД и на трето място е „Райфайзен бан”к. Нормално е. Направете си изводите сами.

Какъв е интересът към ПИБ от страна на международните инвеститори?

Всяка седмица аз лично имам посещения, включително и днес / 14 май, сряда/ имах посещение от Morgan Stanley. Мощни инвестиционни банки като JP Morgan, Merriil Lynch и Morgan Stanley идват със списък от големи инвестиционни проекти за България, които включват големи банки, заинтересовани да купят ПИБ. Но на въпроса дали ще се продаде банката могат да ви отговорят само нашите мажоритарни акционери. Ние от банката не можем да я продадем. Но интерес има определен и то от големи финансови институции.

Какво е обяснението, което стои зад този внушителен ръст на депозитите, който показахте в отчета за тримесечието?

Това, че ние първи вкарахме най-добрите лихвени равнища е най-простото обяснение. Ние първи започнахме да действаме по този въпрос. През месец януари аз бях в Лондон и видях, че една от най-големите и стабилни банки Halifax в Лондон предлага 6.7% по текуща сметка. Ясно е, че навсякъде лихвените равнища растат, защото няма ликвидност в международен аспект и е естествено банките да предлагат високи лихви по депозитите, а имайки предвид инфлацията в България също смятам, че това е съвсем адекватно поведение да се предлагат лихви в такъв размер.

Спадът на борсата допринесе ли за ръста на депозитите?

Да, това също бе причина за нарастването на депозитната база.

Още веднъж, по думите ви ПИБ е високоликвидна и не е изправена пред фалит, както се говори в публичното пространство?

Аз казвам, че ТБ „Първа инвестиционна банка” АД е високоликвидна и няма никакъв проблем да изплаща задълженията си по депозитите. Който се чувства несигурен, да заповяда да си изтегли парите, каза още изпълнителната директорка на банката.