Паси: При добра подготовка можем да разчитаме на трима представители в ЕП
Паси: При добра подготовка можем да разчитаме на трима представители в ЕП / снимка: Sofia Photo Agency

Соломон Паси, член на Политическия съвет на НДСВ и председател на Парламентарната комисия по външна политика в предаването "Денят" на Дарик радио.

Днес националният съвет на жълтата партия заседава, за да определи датата на предстоящия си конгрес на партията и да реши важни партийни дела. Това бе и първата публична изява на лидера Симеон Сакскобургготски след почти едномесечно отсъствие от страната ни.

Разбирам от новините на Дарик, г-н Паси, че Симеон Сакскобургготски остава лидер на Националното движение "Симеон Втори", но сте взели категорично решение да смените името на партията, така ли е?

Лидерът на партията Симеон Сакскобургготски си дава сметка, че името на партията в този си вид е изиграло своята роля. И оттук нататък партията ще трябва да се развива с ново име. Затова и това е и един от поводите да свикаме извънредния конгрес през месец юни. Този конгрес ще се събере между европейските избори и изборите за местни органи на властта. Смятам, че това е един изключително подходящ период за провеждането на конгрес. И той, разбира се, първо, ще направи оценка на резултатите от европейските избори, които току-що ще бъдат минали, а след това ще начертае стратегия и за местните избори. За НДСВ и двата типа избори - и европейските, и местните избори, са от особена важност. И затова смятаме да впрегнем всичките си усилия, за да спечелим максимален брой представители и в Европейския парламент, и в местната власт.

Кажете какво за вас означава максимален брой евродепутати, избрани с листата на НДСВ, как преценявате собствените си сили? Какъв е този максимален брой?

Преди всичко за нас е важно да се подготвим добре, а резултатът трудно може да бъде предсказан отсега, защото той в огромна степен ще зависи от това колко много българи ще отидат... участието в изборите.

Така е, зависи от избирателната активност.

Което ние отсега не можем да предскажем какво е, но смятам, че при едно истински добро участие и при едно... една добра подготовка от наша страна - ние спокойно можем да разчитаме на трима представители в Европейския парламент. Но пак повтарям, че това са съвсем условни, прогнозни числа.

Какви лица ще търсите в листите си? Какви лица ще сложите в листите си за евродепутати? Стари или нови? Ще заложите например на колегите ви, които в момента представляват България и Националното движение "Симеон Втори" в европарламента, или напротив, ще търсите свежа кръв, някакви абсолютно непознати лица, които обаче имат достойнства и качества да попаднат в листите на НДСВ...

В НДСВ има много... в НДСВ са хората, които проведоха огромната част от преговорите с Европейския съюз. Ние имаме и експерти, имаме и политици, имаме и сред действащите депутати, и сред нашите хора в правителството много подходящи хора. Така че нямаме дефицит на хора, които да изпратим в Европейския парламент. Въпросът е кой от тях ще поиска, това е първото условие, за да изпратим някого... е той самият да поиска. И тук вече трябва да съберем желаещите и сред тях да изберем.

Сега малко към сряда ви връщам, към гласуването на НДСВ в пленарната зала на онзи текст, с който бяха регламентирани ограничения върху правото за гласуване на изборите за евродепутати. Г-н Паси, питам ви защо НДСВ, така, не спази волята на съвета на управляващата коалиция да не бъдат въвеждани подобни ограничения и в сряда гласува в пленарната зала по точно обратния начин, което пък разгневи, така, определено колегите ви от ДПС.

Най-напред трябва да подчертая, че ние нямахме партийно решение относно това как да се гласува. Но беше създадена такава политическа обстановка, която предизвика дискусии в нашата парламентарна група. И в края на краищата парламентарната група след обсъждане и демократично гласуване реши, че всеки един от нашите депутати ще гласува по съвест в това гласуване. Това е и един от основните способи за гласуване в европейския парламент - гласуването по съвест. Интересното, че при това гласуване по съвест всичките депутати от НДСВ гласуваха по един и същи начин. Това наистина е показателно, защото няма партийно решение и няма партийна дисциплина, която да бъде следвана в такъв случай.

Това, бих казала, е феноменално, не само учудващо.

Ами, така се случи. Тоест трябва да сме убедени, че това е нашето разбиране, разбирането на всеки един от нас и на цялата ни парламентарна група. Ние смятаме, че наистина може би колегите от ДПС се чувстват в някаква степен ощетени откъм гласове, които биха могли да бъдат дадени в тяхна полза. Но ние смятаме, че по този начин пък ги предпазваме и от критики, които не винаги са основателни. В края на краищата ние сме либерални партии. И двете партии са в едно семейство в Европейския парламент и за нас е важно и двете партии да бъдат добре представени в рамките на Европейския парламент.

Г-н Паси, в парламента премиерът Станишев, така, нарече решението ви да наложите ограничение върху правото на гласуване за евродепутати - конюнктурно. Но според мен по-силното беше, че той видя едно ново управляващо мнозинство между НДСВ, ДСБ, ОДС, БНС и "Атака". Вие виждате ли подобно ново управляващо парламентарно мнозинство?

Не бих могъл да направя заключение за ново парламентарно мнозинство, само ако се базирам на един единствен текст от един единствен закон, приет в парламента. Последната година и половина показа, че коалицията е изключително стабилна. Ние успяхме да постигнем конституционно мнозинство, за да променим важни, решаващи текстове в конституцията, да проведем всички необходими дотук реформи, за да влезем в Европейския съюз. И в края на краищата да влезем в Европейския съюз. И това, че в нашата тройна коалиция всяка от трите партии в определен момент показва собствената си физиономия и нюансите на собственото си попадение, не смятам, че има нещо учудващо или страшно.

Не се опитвате да я преразгледате политиката си към тройната си коалиция - нещо, за което ви заподозря днес отново премиерът Станишев.

В никакъв случай. Напротив, дори резултатът от днешния национален съвет беше такъв, че нашите активисти по места в различните общини и области на страната очевидно вече са свикнали с новата ситуация от нашата тройна коалиция, заради която в началото получихме доста критики, и смятам, че в момента коалицията е съвсем стабилна. Нещо повече - всякакви намеци за предсрочни избори не смятам, че имат политическа основателност, тъй като в момента няма абсолютно никакви политически основания да искаме предсрочни избори.

Нито икономически, нито социални, нито от какъвто и да било друг характер, така че предсрочни избори по никое време не биха били полезни за никого. А министър-председателят е един изключително отговорен човек и той си дава много ясно сметка за това. Това правителство се очертава да бъде третото поредно правителство на България, което ще изкара пълния си мандат, и това е особено важно за икономиката на страната, защото чуждестранните инвеститори се интересуват от това дали има политическа стабилност в една страна и дали техните инвестиции ще се движат според... (не се разбира)... споразумения, постигнати в коалициите в началото на всеки един мандат.

Отношенията ви с ДПС, господин Паси, отношенията между НДСВ и ДПС през годините се меняха. Били са и много добри, били са и крайно обтегнати. Смятате ли, очаквате ли по-скоро някакъв реваншистки ход от страна на ДПС за това, което направихте в сряда в парламентарната зала?

Нямаме такива очаквания. Смятам, че след като шест години работим заедно с ДПС и в различни коалиции, то НДСВ е показало достатъчно мъдрост и НДСВ може да работи в коалиция, стига това да е за доброто на България. Последните шест години го показаха, надявам се, че и следващите шест ще го потвърдят.

Добре, и накрая, на финала на този разговор - нещо, което днес стана ясно, нещо, което моментално се превърна в коментирана новина - фактът, че лидерът на Националното движение "Симеон Втори" Симеон Сакскобургготски е карта двойка каро в списъка от мишени на "Ал Каида", става въпрос за карти за игра на "Ал Каида", всяка една от картите е облик на определен политик, който според терористичната организация е виновен за американската окупация. Та там под картата двойка каро е ликът на лидера Симеон Сакскобургготски. Има ли наистина опасност за сигурността на вашия лидер?

От вас я чувам тази новина и не мога да коментирам.

Мислех, че вече сте я чули.

Ако ми бяхте казали малко преди да се... преди този разговор, щях да проверя и да имам някакъв компетентен отговор, но не бих искал да импровизирам да коментирам новини, които не съм чувал. Но пък мога да ви кажа новина, която със сигурност знам, депутатите от Европейския парламент, които принадлежат към либералната група, ще заседават в България в началото на март. Това ще бъде една силна либерална подкрепа за предстоящите парламентарни избори в България и смятам, че това е една добра новина, която ще ви даде възможност поне два-три дена да разсъждавате на темата "Либерализъм и разпространяването на влиянието му в България".

Добре, благодаря за новината, последно – вие сте креативен човек, господин Паси. Ако не Национално движение "Симеон Втори", как да се казва партията? Защо, това е хубаво име според мен, защо трябва въобще да го сменяте? Имате ли някакви идеи за новото звучене на името на партията?

Ние имаме комисия, която трябва да определи, да даде предложение за име на следващия конгрес. Комисията се оглавява от госпожа Камелия Касабова, която е заместник-председател на Народното събрание, и след като имаме дадени всичките предложения, ще мога да ви кажа кое от тях най-много лично на мен харесва. Аз лично се чувствам щастлив и със сегашното име на партията, но в края на краищата всеки човек има право на... (не се разбира - бел. ред.)... върху името си и да реши как и в какви случаи то да се използва.