Няма политическа воля досиетата да бъдат разкрити
Няма политическа воля досиетата да бъдат разкрити / netinfo
Заместник-председателят на парламентарната вътрешна комисия и заместник-председател на ДПС Касим Дал в интервю за предаването „Денят” на Дарик радио.

Какво се чака, г-н Дал, че комисията, която по закон вече трябваше да работи, подчертавам - закон, на който вие бяхте един от вносителите, още я няма в правния мир на България? Не за първи път се случва това със забавените срокове, но ние вече натрупваме сериозна предистория за тази комисия.

За съжаление е така. Няма друго какво да коментирам. Фактите са налице. Ние не можахме все още да конструираме комисията, въпреки че както и вие знаете, и вашите слушатели, законът беше приет с консенсус, бих казал с голяма подкрепа. За съжаление явно има много интереси, които забавят конструирането на комисията.

В парламента очевидно са тези интереси, защото там има редовно брожение и недоразумение по този въпрос. Кои политически сили, не трябва ли вече наистина да се каже къде боксува процедурата по създаването на тази комисия и чии политически позиции пречат за това?

Вижте, аз бих говорил за отговорността на политическите сили, които направиха предложенията за членове на комисията, и от техните действия се вижда, че са заложени, така да кажа, мини, които не можем да преодолеем. Сега обжалване ще има, както разбрахме, за г-н Георги Константинов, кандидатът на ОДС.

Стилиян Станев също е подал жалба.

Да, и трябва до 14 дни, процедурата е вече в комисията по... в комисията ДКСИ, където трябва да изчакаме решението на комисията. Но аз пак казвам, отговорността на политическите сили, които предложиха тези кандидати, трябва да се види. Час по-скоро трябва да заработи комисията. За съжаление просто нямам коментар.

Стана ясно обаче, че не само мините, както вие казахте, под формата на тези двама кандидати... и тепърва ще чакаме решението на Държавната комисия по сигурността на информацията, но и извън този казус в управляващото мнозинство все още няма съгласие за принципа, по който да бъде съставена тази комисия. Взе ли се вече някакво решение в тройната коалиция? Помня, че обещахте вие лично дори да съдействате най-после да има едно общо мнение тази комисия как се прави, кои политически сили, колко представители влизат... предлагат вътре и така.

За съжаление още такова решение няма, защото чакаме все пак личностите, хората, които са предложени, да излязат, да се редуцират, които отпадат, бих казал, но...

Това е полезно време обаче. Две седмици време, в което комисията на г-жа Цвета Маркова ще трябва да реши дали приема или не това решение на Национална служба сигурност, две седмици полезно време, в което аз смятам наистина, че било мнозинството отделно, било всички парламентарни групи би трябвало да консултират най-после и да излязат с една обща позиция и за състава, и за председателя.

Вижте, с обща позиция ще излезем, но за мен по-важното е, че тук става въпрос за хора, които трябва да имат достъп до строго секретна информация, а не хора, които ще си четат досиетата или ще се доказват тепърва какви са. И затова Движението за права и свободи съвсем отговорно подходи и предложи особено двамата кандидати, млади хора, които нямат никакво отношение към този период и съвсем необвързано, съвсем, така, безпристрастно ще се отнасят към тайните на Държавна сигурност, така да кажа. Отговорността също пада върху нас, управляващите, тройната коалиция. Аз държа да подчертая, наистина в някои позиции още в началото се разминавахме с нашите колеги от, особено от БСП. Знаете, че се забавиха с предложенията си. Аз бих подчертал, че не съм уверен, че все още въпреки приетия закон има воля наистина всичко да се разкрие, а ясното и категорично решение на Движението за права и свободи и оттам нашето предложение беше наистина всичко да излезе наяве. Нека да прочетем тези страници, които ни разделят, и да вървим заедно към новите хоризонти, които членството ни в Европейския съюз отваря пред нас.

Цялото това забавяне обаче наистина, г-н Дал, остави впечатление у всички нас, зрителите на случващото се в Народното събрание, че колегите ви от БСП, да не кажа всички, но част от тях наистина бавят и блокират създаването на тази комисия, дали с действие или бездействие. Вие сте партньори, но очевидно, ето, въпреки категоричната ви заявка, че сте за пълно отваряне на архивите на бившата Държавна сигурност, не можете да им въздействате те да побързат или поне да приемат за факт наличието на закона и като факт също така да приемат, че трябва да има такава комисия, и макар и по-късно, това отваряне да се случи.

Вижте, аз искам да подчертая, че има решение на политическия съвет за това нещо, но за съжаление за кой ли път думи и дела показват друго. Аз се надявам поне тези.. . от вчера тече обжалването на ОДС, кандидатът на ОДС, колкото може по-бързо да реагира комисията ДКСИ и наистина много бързо. . .

Максимално бързо да бъде сменен, ако се наложи.

Много бързо и в максимално кратки срокове да имаме действаща комисия. Аз разбирам хората, които са обезпокоени от всичко това, което се случва, но има решение на политическия съвет на тройната коалиция и има, факт е вече, консенсусен, пак повтарям, закон, който по, така, оценка на специалистите законът е най-добрият закон, който досега е приет. Аз неслучайно предупредих, че най-важното тепърва предстои - конструирането на. . .

Оказа се и най-трудното.

Най-трудното, за съжаление. Час по-скоро трябва да почне да действа комисията. Но аз искам за вашите слушатели това да подчертая - че някои кръгове, които имат интерес да се забави работата на комисията, просто, в кавички, трябва да се успокоят, защото и кандидатите, и после хората, които ще бъдат евродепутати, те ще бъдат на първо място, които ще бъдат проверявани. Така че аз не виждам никакъв смисъл в забавянето на комисията. За съжаление за пореден път, аз не обичам да употребявам тази дума, но политическата класа се излага. Това е истината.

Тоест не споделяте онова съмнение, че се бави създаването на комисията тъкмо заради евроизборите?

Може да е със закъснение, но всичко ще излезе наяве. Няма смисъл от това, защото който се е запознал със закона, мисля, че е наясно, че всичко ще излезе наяве.

Да разбирам така - че на първия очакван, защото не сме чули за насрочен такъв съвет на коалицията, заседание на съвета на коалицията, ДПС за пореден път ще призове партньорите си и най-вече левицата да приеме най-после това старо решение на лидерите на тройната коалиция, защото явно то не се приема, откровено да го кажем, или поне на дела?

Не. Първо, няма старо решение, има действащо решение на политическия съвет.

Неприложено.

Законът е факт и ние, народните представители, независимо от коя политическа сила сме, сме задължени да изпълним този закон.

Кой трябва да оглави, господин Дал, тази комисия? В БСП очевидно има различни мнения - едни смятат, че това трябва да е Христо Марински, други залагат на колегата ви и своя колега депутат Евтим Костадинов. Не може ли ДПС да извади партньорите си от тази неловка ситуация, като предложи свой човек за председател на комисията? Имате млад кандидат...

Ето, ето тук погрешно бях разбран. Аз в едно интервю казах, че Движението за права и свободи може би има най-голямото право да посочи председателя на тази комисия. Аз исках да кажа, че непременно не става въпрос за човек, посочен. . . издигнат от Движението за права и свободи, а за човек, който е неоспорим авторитет и би се приел с консенсус от всички други политически сили. За съжаление аз в тези кандидати, които са посочени, не виждам такъв. И може би ще се наложи наистина да предложим, защото виждате – отпадат и хора… да предложим една консенсусна фигура, която да оглави тази комисия. Още повече тук е ролята на вас, журналистите, и медиите наистина да се ангажираме всички с такава фигура.

Тоест тепърва да има консултации или разговори между всички политически сили за едно ново, така, общоприето и в парламента, и в обществото лице?

Може би казвам, да, може би за едно ново име, консенсусно, който да е неоспорим авторитет, да бъде приет за председател на комисията. Явно, че има нужда от такова име и от такъв авторитет. Най-важното е доверието на обществото, че няма да бъде за пореден път излъгано. Въпреки че, пак казвам, забавянето довежда до други размисли.

Достатъчно изчерпателна ли беше по конкретния случай, по който заседавахте във вътрешната комисия и изслушвахте отново представителите на Национална служба сигурност, достатъчно изчерпателна информация ли получихте, която да ви гарантира, че всичко, което сте изнесли като резултати и основания от тази служба за отказа на допуск до… на двамата от кандидатите, е наистина вярно и да се избегне най-общо рискът службите за сигурност да диктуват на парламента кои кандидати са благонадеждни и кои не са.

Аз нямам никакво съмнение в това, което беше докладвано от службите, така че съм им благодарен, че представиха тези свои доклади за предложените кандидати за комисията. Но наистина искам да подчертая, че тук не става въпрос да четем моето или на някой друг, или на кандидата досието, а става въпрос за хора, които ще четат всички тайни на Държавна сигурност, целия архив, и трябва да имат достъп до строго секретна информация.

Така наречената класифицирана...

Така че не трябва лично да се приемат тези неща. Моите уважения, особено към кандидата на ОДС. Аз съм един от тези, много по-млад от него, пострадали хора, които сме преживели този период. Знаете, че три години и половина съм бил политически затворник в периода от 1986 до 1989 година. Но никога това не е било, така да се каже, водещото правило - да се предлагат точно такива хора или само от такива хора да бъде комисията. Наистина най-важното е доверието. За съжаление ние с това забавяне мисля, че изчерпахме доверието на българското общество.

Ако все пак в рамките на две седмици комисията излезе с този отговор, вие пък напреднете в разговорите си с коалиционните партньори, прогнозата ви - наистина до евровота ще има ли поне създадена комисия?

Въпреки всичко аз няколко пъти казах, че вече съм скептично настроен, но въпреки всичко аз съм оптимист, защото има един много добър закон. И наистина с общата воля, ако се конструира комисията и съм убеден, че това ще стане, въпреки забавянията, и ще имаме една действаща комисия. Убеден съм, че всичко това, което сме заложили и очакванията на българското общество ще бъдат оправдани.

Дано наистина този закон да има шанс да бъде все пак приложен. Накрая...

Вижте, не трябва предварително да обвиняваме или да бъдем скептични. Аз все още имам вяра, че можем да свършим всичко това, защото от 1 януари сме членове на Европейския съюз. Наистина трябва да покажем, че сме се променили и наистина, че ще почнем, бих казал, така, с ново начало и на чисто в Европейския съюз.

Дано вярата ви бъде оправдана от всички последвали събития оттук насетне. Тъй като в края на седмицата имате заседание на вашия голям, ръководен орган - Централния съвет, и ще започнете обсъждането на кандидатите си за евродепутати. Всички партии вече очертаха кръга на своите очаквания. Вие колко депутати очаквате да вземете - четирима или трима? И изобщо принципът на уседналост би ли ви лишил от цяло депутатско място? Зная че вие добре прогнозирате очакванията за вашето представяне на всеки вот.

Ние сме сериозна политическа сила и искам да ви уверя, че много сериозно се подготвяме за тези избори, първи избори за европарламент. И Движението за права и свободи, убеден съм, че ще получи доверието на своите избиратели и на българското общество. Законът е приет така, ние няма да бъдем политическата сила, която ще постави под съмнение изборите. Удовлетворява ни на 20 май да бъдат тези избори. Така че не искам още отсега да говорим колко депутати ще има Движението за права и свободи. Но ние имаме една разлика от другите политически сили - добре да си вършим работата. Аз само това мога да ви уверя, че Движението за права и свободи без да използва компромати или да атакува другите политически сили добре ще си свърши работата.