Начева разпореждала суми за болници по електронната поща
Начева разпореждала суми за болници по електронната поща / снимка: БГНЕС, архив
Начева разпореждала суми за болници по електронната поща, твърди Маргарита Немска
28236
Начева разпореждала суми за болници по електронната поща, твърди Маргарита Немска
  • Начева разпореждала суми за болници по електронната поща, твърди Маргарита Немска

Маргарита Немска, наблюдаващ прокурор по разследването срещу директорът на НЗОК Жени Начева, събеседник в предаването "Кой говори" на Дарик.

От кога са сигналите в прокуратурата, които ДАНС е предоставила и от кога работите по тези обвинения, новите обвинения срещу Жени Начева, Емил Райнов и Веладин Битолски?

Наказателното производство е образувано още миналата година есента и то именно по подробен сигнал на Държавната агенция по национална сигурност. В хода на наказателното производство в работата на ДАНС и прокуратурата ... (бел. ред. не се разбира) ... и всеки сигнал, който ние получаваме от ДАНС сме длъжни да го проучим по реда на НКП и да го подкрепим, ако това е възможно с необходимите доказателства.

Кажете, моля ви, в едно дело ли са обвиненията към тримата?

Да, към този момент наказателното производство е едно, делото е едно. Като по делото се разследват няколко линии - както за нарушения, извършени от длъжностни лица в Министерство на здравеопазването, така и за нарушения от длъжностни лица, които са служители на НЗОК.

С прости думи, без член, алинея, за да не объркаме слушателите, да разясните какви точно са обвиненията за търговия с власт и  какво е облагодетелстването в случая? Взели ли са пари тези хора?

Имате предвид последните три обвинения.

Последните три обвинения, да.

По отношение на г-жа Начева това е общия състав на длъжностно престъпление, т.е. тя е превишила властта и правата си, като, без да има правомощия, еднолично се е разпореждала в полза на определени болници, които са изброени изчерпателно в обвинението, на които са превеждани суми извън предвидените бюджети.

Какво значи еднолично?

Без да има одобрението от Управителния съвет, какъвто е реда по нормативните правила.

Защитата на г-жа Начева казва, че не може нито едно решение да се вземе еднолично без да мине през надзорния съвет на касата. Как точно г-жа Начева е разпореждала еднолично тези суми?

Сумите са разпореждани по e-mail, без действително да има такова решение на Управителния съвет. Разбира се, защитата има право да твърди това, което смята за необходимо. Аз няма да влизам в спорове с тях извън правилата на процеса.

Ренета Инджова, финансов директор на болница „Токуда", това е едното обвинение, че са преведени пари към тази болница, твърди в интервю пред Дарик, че такива пари в размер на 300 000 лева не са преведени, а напротив - здравната каса дължи 3 млн. лева на тази болница. Къде са отишли тези пари? Въпросът е дали г-жа Жени Начева е взела пари, така на ръка ги е взела, или по някакъв друг начин?

Такива данни никой не твърди по делото, че Начева е взела „на ръка" някакви пари изобщо. Прокуратурата твърди, че тя е извършила нарушение и по този начин в един от случаите касата е ощетена, а в другите случаи са могли да настъпят не маловажни вредни последици за касата.

Разбрах, касата е била ощетена, но пари на ръка не са били вземани от Жени Начева...

Нямаме засега такива данни. Разследването е в ход. Ако установим такива данни може да променим и правната квалификация на престъпния състав.

А срещу Емил Райнов, бивш шеф на каста и заместник министър - той взимал ли е пари? Облагодетелствал ли се е лично?

Не, но искам да стане ясно, че престъплението не се състои в това да вземеш пари, ав самия факт, в който, както твърдим от прокуратурата, е поискал тези пари от представителя на „Търговска лига", за да упражни влияние върху длъжностни лица от комисиите, създадени по закона за обществените поръчки и по тази наредба, по която се продават лекарствата е осъществен престъпен състав. Не е необходимо да са получени и предадени съответно тези пари, достатъчно е те да са поискани.

Да, но говорим за лично облагодетелстване в случая. Кажете какви щети са нанесени и от тримата на здравната каса.

Не мога да бъда конкретна, защото разследването все още продължава. Въпрос на експертиза е след като се снабдим с всички необходими писмени доказателства и гласни такива. Тогава ще бъдем и по-конкретни.

Горе-долу, за милиони ли става въпрос?

Не мога да изразя становище, защото каквото и да кажа, няма да бъда точна на този етап от разследването.

Колко свидетели разпитахте по тези нови обвинения. По това новото дело, което е едно за тримата...

По новото обвинение може са около 15 или 20 служители на болници и на НЗОК. Но тепърва предстои да бъдат разпитани и други лица.

Използвани ли са специални разузнавателни средства?

Това няма как да го коментираме, защото представлява класифицирана информация. И не искам да се ангажирам с никакъв отговор.

Появи се информация в медиите, че сте стигнали до Жени Начева, до Емил Райнов, след като е било започнало разследването срещу бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев.

За нарушения в здравната каса и министерството имаме данни още в самото образуване на наказателното производство. След като сме събрали доказателства за вината на тези определени лица, тогава пристъпихме към повдигане на обвинение. То няма иначе как да се случат обвиненията, преди да съберем нужните доказателства. Такъв е и реда по нашия процесуален закон. Т.е. след като бъде образувано наказателно производство, и след като се снабдим с нужните доказателства, тогава ние можем, и сме длъжни, ако смятаме, че е извършено престъпление от определено лице, да повдигнем и конкретното обвинение. Няма пречка когато ДАНС ни сигнализира в хода на процеса за нови нарушения и ни представи данни за нови престъпления, ние да изследваме всичките тези данни и да повдигнем ново обвинение. Това е и целта на наказателното преследване.

Въпросът е, че бившия министър председател Сергей Станишев каза, че е подал сигнал в ДАНС да се направи проверка в здравната каса още по времето на неговото управление. В прокуратурата постъпвал ли е такъв сигнал?

В прокуратурата, това, което е постъпвало, са материали от ДАНС. В ДАНС какво е постъпвало, аз не знам. Това, което прокуратурата е сигнализирана, са задълбочени справки от ДАНС, подкрепени с писмени материали. А какво в ДАНС е подадено, аз не мога да ви кажа.

Казвате, че от края на миналата година, когато е започнало вашето разследване, до тогава не сте имали данни да започнете едно такова разследване. Така ли?

Не, не е имало сигнал в прокуратурата подаден. В противен случай ние сме длъжни да реагираме незабавно.

Вие сте наблюдаващ прокурор и по делото срещу бившия здравен министър. До къде стигна там разследването, и, кажете, той лично облагодетелствал ли се е като министър или е нанесъл щети?

Това, за което е повдигнато обвинение на бившия здравен министър, няма данни той лично да се е облагодетелствал. Там предстои приключване на една експертиза във връзка с нанесените щети и предполагам, че в най-скоро време ще приключим разследването. И ще внесем делото в съда.

Кога ще бъде внесено делото в съда. Там приключиха ли експертизите за щетите?

Не искам да се ангажирам със срокове, това зависи от процесуалното поведение на обвиняемия и неговия защитник. Така че всякакво ангажиране със срокове ще звучи несериозно.

Г-н Нанев даде ли вече някакви обяснения?

Не, не е дал никакви обяснения. Но винаги може да направи това, когато пожелае.

А там приключи ли експертизата за нанесените щети?

Не, не е приключила още. Чакаме експерта, все още не е готов.

Връщам ви към новите обвинения. Проверяват ли се имотите, данъчните декларации на новите трима обвиняеми?

Все още не е започнала проверка, защото в момента сме се съсредоточили върху длъжностните престъпления, но такава ще бъде извършена.

Целият разговор може да слушате в аудиофайла