Мозер: Няма да спасяваме потъващ кораб
Мозер: Няма да спасяваме потъващ кораб / cнимкa: Sofia Photo Agency

Ще има ли нужда от патерица БСП и ДПС, за да изкара докрай мандата, предвид поведението на НДСВ напоследък? Склонни ли са от Българския народен съюз, където са партиите ССД, ВМРО и БЗНС-Народен съюз, да бъдат тази патерица? Отговор на тези въпроси потърси Теодора Симова в разговор със съпредседателят на БНС Анастасия Мозер.

Всеки търси нещо, с което да започне подготовката за парламентарните избори. Аз лично, нямам никакви намерения да се включвам в коалициите на лидер, оглавявани от лидер, защото не ни е мястото там.

Кое ви притеснява?

Притесняваме, защото за мен те са другото лице на БСП. Политиката отново ще се превърне в някакво подоходно занятие, а не в принципна политика за оправяне на трудното положение, в което се намира България в момента. С инфлацията, която расте, цените хвърчат, никой не взима някакви особени мерки.

Предвид нестабилното управление, смятате ли, че ще се стигне до предсрочни избори?

Аз мисля, че управляващото мнозинство, ще направо всичко възможно да се държи с нокти и зъби за управлението, за да могат да си изкарат мандата, освен ако не стане пак някое друго политическо земетресение. Защото в момента българския избирател не е съвсем сигурен в алтернативите и това го прави до голяма степен апатичен. А такива столетници по някой път се възползват от подобни настроения.

Премиерът обяви ремонт на кабинета, за да не „куца” управлението. Може ли БНС да се превърне в патерица до края на този кабинет?

Всичко е възможно от някой хора, но не го очаквайте от мен.

Т.е. вие очаквате от вашите партньори в групата евентуално заиграване.

Не знам, те отговарят за себе си. Има много слухове, но на мен никой лично не ми е казал.

До момента никой не се е обръщал към БНС да крепи стабилността на кабинета и мнозинството?

Към мен – не. Затова аз не мога да ви кажа дали има разговори с други. Чувам най-различни неща.

Вие не си ли говорите с председателите на БНС по тази тема?

Вие знаете, и то не е свързано с това, г-н Софиянски позицията му е по-ясна и той идва тук. Другите не са много често в парламента и отдавна не са искали разговор с мен, което ме навява на мисълта, че може би разговарят с някои други.

Ако предложат в парламента поста „министър на земеделието” на земеделците? Много проблеми има там.

Освен ако го предложат на Венци Върбанов, тогава може. Но иначе, другите, които вие наричате земеделци, аз не ги считам за особено земеделци. Защото земеделци, които искат да сътрудничат с комунистите, за мен са казионните структури и нагласи.

Не изключвате пропукване на БНС като патерица на мнозинството до края на мандата.

Надявам се, че няма да им пропукване.

Разговотър може да чуете в прикачения звуков файл