Мирослав Найденов: Все още източникът на инфекцията не е открит
Мирослав Найденов: Все още източникът на инфекцията не е открит / Sofia Photo Agency, архив
Мирослав Найденов: Все още източникът на инфекцията не е открит
42294
Мирослав Найденов: Все още източникът на инфекцията не е открит
  • Мирослав Найденов: Все още източникът на инфекцията не е открит

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е на извънредната среща в Люксембург, свикана заради епидемията по зеленчуците, причинена от бактерията Ешерихия коли. Общо щетите за зеленчукопроизводителите се оценяват на 150 милиона евро в европейски мащаб, а министър Найденов е настоял на българските зеленчукопроизводители да бъдат изплатени обезщетения от 10 милиона лева.

Той се включи в „Денят на Дарик", за да разкаже повече подробности:

Нека първо да започна с посланието към потребителите, защото те също очакват това съобщение. За съжаление, след като изслушахме и министърката по земеделие на Германия, и комисаря по здравеопазване, и до момента причинителят на инфекцията не е ясно установен, което означава, че психозата ще продължи. Със сигурност оневинени са, ако мога да използвам този термин, испанските краставици, отпадна и хипотезата за бобовите кълнове, и всъщност всички хипотези, които до момента се въртят. Така че надяваме се и настояхме категорично и пред комисията, и пред немските власти по най-бързия начин да направят всичко възможно причинителят на инфекцията да бъде установен, по-скоро източникът на инфекцията, и да могат да бъдат успокоени милионите потребители в Европейския съюз, а и не само в него.

По отношение на производителите. Комисията предложи следната компенсация - финансова компенсация в размер на 150 милиона евро, която да покрие 30 процента от стойността на зеленчуците за референтен период, не цените към момента, а референтен период, взет на базата на средни данни от юни 2007 г., юни 2008 г., юни 2009 г. и юни месец 2010 г., и то средни не за страните членки, а средни за Европейския съюз цени, и този обхват да бъде не само, както беше първоначалното предложение, по отношение на организираните зеленчукопроизводители, а по отношение на абсолютно всички. Тъй като възразихме срещу това предложение всички министри, комисарят пое ангажимент утре до обяд да направи ново предложение, което съществено, това беше думата, съществено да се различава от направеното сега, защото категорично 30 процента и 150 милиона не са достатъчни. Аз изразих претенциите на българската страна, които до момента са 10 милиона лева или 5 милиона евро. И се надяваме, че ако в утрешното предложение... то бъде подобрено, и имайки предвид, че цените в България са по-ниски, а ние настояваме референтният период да бъде усреднен за Европейския съюз, и взети предвид годините, в които цената е била много по-висока, това ще обезщети почти на сто процента българските зеленчукопроизводители.

Това обаче ще бъде обезщетението на загубите им до този момент. А както стана ясно, никой няма представа колко време още ще продължи проблемът с откриването на...

Нека да уточня, че това е само началната мярка и тези обезщетения, поне в първоначалното предложение, ще бъдат... (не се разбира - бел.ред.)... до края на месец юни. Ако дотогава не бъде открит източникът на инфекцията, те ще продължат докато трае кризата. Така че по отношение на производителите нещата са ясни, те ще бъдат обезщетени, и то наистина това ще стартира още в следващата седмица.

Големият всъщност въпрос и голямото притеснение е, че все още източникът на инфекцията не е открит. Затова надяваме се наистина на, така, експертизата на немските санитарни власти и на помощта, която Европейската комисия отправя, за да може този причинител... всъщност източник на инфекция да бъде разкрит по възможно най-бързия начин.

Тогава какъв съвет бихте дали на потребителите, как да изберат зеленчуци, така че да бъдат сигурни, че...

Вижте, нека да свалим психозата, категорично отпадна подозрението, че са краставици, домати, бобови кълнове и тем подобни. Значи...

Въпросът е, че е отнякъде все пак.

Значи, нека, аз съветвам, и съм го казвал и друг път, спокойно да консумират зеленчуци българските потребители, просто да спазват хигиената, а тя е нужна не само, защото днес има някакъв проблем с Ешерихия коли, по принцип е добре, в летен сезон сме. Така че... Важното е да потвърдя и данните от днес на Агенцията по безопасност на храни - всички проби до момента, взети и от партиди, които идват от Европейския съюз, и от трети страни, са категорично отрицателни по отношение на Ешерихия коли.

Ще бъде ли въведен някакъв допълнителен контрол при влизането на зеленчуци в рамките на... в България при вноса?

Ама, ето, вижте, и вие във въпроса, позволете ми да ви прекъсна, не са зеленчуците, аз това с опитвам да ви обясня. Категорично не са зеленчуците, не са краставиците, не са доматите, нито бобовите кълнове. Ние всички сме се вторачили в зеленчуците и това доведе до тази безпрецедентна криза. Нали, може да се окаже нещо съвсем друго. За съжаление не могат да кажат немските власти в момента. Но постоянно говорейки за зеленчуците, ние сами създаваме тази психоза. До момента няма данни, които да потвърждават, че някакъв вид зеленчук или плод е причинител на тази инфекция.

Добре, какви тогава ще бъдат следващите действия, така че да стане ясно откъде идва тази зараза, имайки предвид, че кръгът се разширява?

Ами, следващите действия се надяваме немската страна... Значи, заразата идва от Германия и немската страна и немските здравни власти, заедно с експертите от Европейската комисия, са призовани да направят абсолютно всичко възможно. Вие виждате, че страна, мощна страна като Германия, най-мощната страна в Европейския съюз, разполагайки с цял арсенал от институти и служби, не може да се справи вече... вече отиваме в трета седмица. Това е безпрецедентна криза за Европейския съюз. И точно затова поставихме и въпроса за поредицата от мерки, които трябва да бъдат взети по отношение на проследяемостта на всички видове хранителни продукти. И, слава богу, ние успяхме и нашата Агенция по безопасност на храни е структурирана, работи много добре. И виждате, че каквито и да има в последните месеци кризи, спомняте си, преди няколко месеца диоксиновата криза, сега тази криза, преди години птичият грип, просто ние и нашите служби се справят прекрасно.

Не е ли сега моментът за пробив на българските производители на чуждия пазар, след като в нашите продукти със сигурност няма тази зараза?

Ами, това е моментът, стига, разбира се, пазарите да не бъдат затворени. Защото, ето, Русия предприе забрана за внос не само от Германия и Испания, а от целия Европейски съюз. Такава забрана наложиха и някои други трети страни. Така че, виждате, когато, както се казва, огънят гори при съседа, нали, ние не можем да бъдем спокойни. В този смисъл се надяваме кризата да приключи в Европейския съюз.

Въпреки доста напрегнатите разговори около тази зараза, имахте ли възможност да коментирате становището на Европейската комисия във връзка с различното качество на храните в различните страни?

Не, нямаше... просто съветът беше изключително напрегнат, всички бяха съсредоточени само около тази тема. Така че нито имаше възможност, нито беше удачно това да се направи.

А какви ще бъдат действията на България...

Tова, което успях единствено да кажа на комисаря Дали, е, че очаквам официалния отговор, за да мога след това да дам и моя коментар.