Миро се чуди защо държавата не го подкрепи за Евровизия
Миро се чуди защо държавата не го подкрепи за Евровизия / netinfo
Миро се чуди защо държавата не го подкрепи за "Евровизия"
29540
Миро се чуди защо държавата не го подкрепи за "Евровизия"
  • Миро се чуди защо държавата не го подкрепи за "Евровизия"

Миро ще представи тази вечер страната ни на втория полуфинал на международния конкурс "Евровизия", който се провежда в Осло. Пред милиони телевизионни зрители българският изпълнител ще изпее "Ангел си ти" под номер 13. На сцената на най-големия закрит стадион в норвежката столица Telenor Arena той ще излезе в компанията на четирима танцьори. За да достигне до финала на престижното състезание, който е на 29 май, певецът ще трябва да се пребори с представителите на други 16 държави.

Ето какво разказа пред Дарик Миро часове преди участието си в международното състезание:


Големите фаворити тук са държавите, които са инвестирали в своето представяне. Ние като българи трябва да си признаем, че държавата не стои зад това, държавата не подкрепя българското представяне в "Евровизия". За държавниците винаги най-важно е сегашният момент и тяхното собствено представяне. Те си имат своите основания за това.

Кога всъщност си даде сметка за това, че държавата не стои зад твоето представяне на "Евровизия"? Когато отиде в Осло и видя какво правят другите държави за своите представители или?

Аз съм българин и говоря на българи в момента. Не става въпрос за това, че държавата не помага на мен. Държавата като цяло не помага на нито един българин да се чувства добре в собствената си страна. Знам ли и аз. Не мога да разбера какво има в главата на един политик. Това, което ме притеснява в българската политическа мисъл, в българската държавническа мисъл е, че те абсолютно не оправдават библейската максима: Не само с хляб ще живее човек. Човек живее и с духа си. Човек има тяло, душа, дух. Българският дух трябва да бъде подкрепян с победи. Държавата можеше да си направи чудовищна реклама по време на "Евровизия", така както направи Грузия например. Преди няколко дни беше грузинският ден на независимостта. Грузинците бяха вложили огромна сума, тук в Норвегия. Всъщност не беше толкова огромна - около 100 000 евро. За да направят едно парти в Националната опера бяха докарали грузинските танцьори, народната си музика, беше дошъл президентът им. Беше един празник на Грузия в Осло. Това се отрази навсякъде в Европа като новина. Държавата ни трябва да си прави един хубав пиар на самата себе си. А какво по-хубаво от това, когато журналистите са ти дошли на крака, за да видят българския представител, да се направи едно добро впечатление. Аз продължавам да не мога да си обясня защо никой не инвестира в това. Това за мен е необяснимо, недалновидно, недържавническо, хиляди "не" неща. Но има и много "да" неща. Имаме много българи, които са тук в Норвегия, и които ни подкрепят по всички възможни начини. Има и много българи в чужбина, които ни подкрепят и емоционално и с труда си. Част от тях са направили собствени кампании, които да помогнат на българското представяне, кампании, които призовават да се гласува за нас. Дойде моментът, в който не са само трите минути на сцена. Моментът е на държава срещу държава. Защото "Евровизия" е силно политизиран конкурс. В крайна сметка страните няма да гледат толкова добрата песен, колкото ще гласуват за любимите си съседи.

В този смисъл може ли да се прогнозира кой ще победи на конкурс като "Евровизия"?

Лесно е да се направят такива прогнози. Категоричен съм в това. Годината, в която беше истерията Юшченко, оранжевата революция в Украйна, тогава спечели Руслана. Малцина знаят, че съпругът на Руслана е един от приближените на Юшченко. Това беше държавна политика. Годината, в която спечели Елена Папаризу - тогава беше немислимо да спечели друга държава освен Гърция, защото имаше предстояща Олимпиада. Дори и с нашата държава мога да дам аналогичен пример. Когато нашата прекрасна песен "Вода" участва в "Евровизия" беше почти сигурно ще България ще влезе в първата петица - това беше първата ни година в Евросъюза. Това беше нещо като welcome drink за България. Сега нямаме кой знае какви поводи да разчитаме на политически приятелства. Така че всичко, на което можем да разчитаме в момента, е само на нас си.

Всъщност тази година букмекмейкърски къщи предричат победа на Сафура от Азербайджан.

Азербайджан са похарчили между 10 и 50 милиона, не казвам точната сума, за техния представител, за реклама на тяхната страна, на тяхната изпълнителка. Сафура е най-добре направеният продукт. Там е събрано всичко възможно. Песента е шведска, хореографията е на създателя на хореографията за клипа на Бионсе на песента "Single Ladies", това е топ хореографът в света в момента. Режисьорът на клипа на нейната песен е режисьорът на филма "Стигмата", той е правил и редица клипове на най-големите световни имена в музиката. Там са хвърлени не пари, а цели златни находища и една, две диамантени мини. Щеше да бъде немислимо след цялата тази чудовищна работа, след тази чутовна инвестиция, Азербайджан да не влезе поне в класациите и то да е напред.

Кога реши, че в Осло ще изпееш "Ангел си ти" и на български, и на английски. Много те критикуваха за това, че нашата песен си е на нашия език. Затова ли я промени?

Умея да изслушвам хората, когато ми говорят. Друг е въпросът до каква степен се съобразявам с техните решения. По отношение на втория куплет, който е на английски, мога съвсем честно да си призная, че решението го взех още в началото на кампанията. Това, че го съобщих в последния момент, пак си е мое решение. Но още докато бях в Гърция, гръцкият фенклуб на "Евровизия" ме помолиха поне една част от текста да бъде на английски. И това не се случи само в Гърция. Много от фенклубовете в Европа ми казаха същото. Те казваха: Ние адмирираме това, че пееш на родния си език, за нас това е прекрасно, но ако е възможно да имаме и втора част на английски, за да разберем текста, да разберем какво точно означава. Не искам да ви звучи като угаждане на фенклуба на "Евровизия", но понеже съм българският представител, ми се иска да съм в съгласие с всички, които се интересуват от "Евровизия". Аз си започвам песента на български, вторият куплет е на английски, и си завършвам на български.

Какво си носиш от България за късмет?

Дивна ми подари едно златно ангелче. Аз не съм суеверен, но то винаги е до мен. Купих си и една гривна, с която си мисля, че ще съм непрекъснато. Взех я от музея на Нобеловите лауреати. На нея пише "Give peace a hand" - много хубаво послание. От България не съм си взел много неща. Взел съм себе си, взел съм екипа, с който работя и съм взел българския дух за победа. Има и още нещо обаче - може ние да си гласуваме, можем да правим най-различни неща, но накрая всичко е в Божията десница. Всичко ще зависи от Бога.

Миро се чуди защо държавата не го подкрепи за "Евровизия"
netinfo