М. Спасов: Може да се окаже, че Борисов е бил внедрен при царя, за да го следи
М. Спасов: Може да се окаже, че Борисов е бил внедрен при царя, за да го следи / снимка: БГНЕС, aрхив

С промяна в закона да се отворят и досиетата на хората, които са сътрудничели на Народната милиция. Това предложи в интервю за Дарик юристът от НДСВ Минчо Спасов. Той призова освен досието „Буда", да бъдат разсекретени и работните тетрадки на Младен Георгиев - настоящия секретар на ДАНС, който като оперативен работник през 1996 г. е опитал да привлече Бойко Борисов за информатор на ЦСБОП. От работните тетрадки според Минчо Спасов щяло да стане ясно каква е била истинската дейност на премиера и дали например Борисов е бил „внедрен при царя, за да го следи".

„Ако Бойко Борисов е мъж, той ще разпореди разсекретяване на досието „Буда" и на работните тетрадки. Ако не е мъж и продължи да медитира, то според мен ще продължат да излизат подобни компромати. Защото тези, които са ги извадили, предполагам, че имат още добър запас от тях", прогнозира Спасов.

Като член на инициативния комитет, който започна подписка за референдум заедно с парламентарните избори Минчо Спасов вярва, че има шанс българите да получат правото да отзовават депутати, кметове и общински съветници, които лъжат избирателите си или не изпълняват своите задължения. Интервюто с Минчо Спасов можете да чуете в Radio.DarikNews.bg. Ето какво каза той пред Дарик:

Вярвате ли, че е възможно България да стигне до нещо толкова демократично, макар и нелеко като процедура - отзоваване на депутати, кметове, общински съветници и че ще срещнете подкрепата на хората? Станахте част от инициативен комитет, който работи за такъв референдум.

Аз работя за този референдум, защото смятам, че това е обществена необходимост, особено в българската политическа среда, когато виждаме как политиците менят мнението си на 180 градуса, понякога всеки ден, понякога през няколко месеца. По този начин те не само изневеряват на идеите, които са защитавали пред избирателите, но лъжат самите избиратели. Ние приехме тази инициатива, защото смятаме, че тя е изпълнима. Тя не е като идеите на РЗС за Велико народно събрание и промяна в конституцията - нещо, което и те знаят, че е неизпълнимо. Конституцията разпорежда, че за свикването на Велико народно събрание има много тежка процедура, което липсата на политическо съгласие в момента напълно изключва. А това, което ние предлагаме, е нещо, което може да се случи още до края на 2013-а. Когато развивам тази тема, започвам с това, че е нещо възможно. Това не е някаква фантазия, както са фантазиите на яневци, сидеровци и т.н.

Дали обаче българинът ще се изкуши да ви подкрепи, първо, в подписката и второ, да си се представи в тази роля, да отзовава депутати? Напоследък българите трудно излизат на избори да гласуват.

Това, което предлагаме, е развитие на обществената активност. В САЩ - един от основоположниците на демократическите процеси в света, правото на отзоваване е разглеждано като естествено развитие в триетапния процес гражданска инициатива-референдум-отзоваване. Ние виждаме, че в последните дни гражданската активност придоби много ярки изражения - протестите по улиците. Но за да бъдат те резултатни, нещо, от което политиците да си направят бележка и да се поуплашат, трябва да има този механизъм, по който да въздействат. Иначе кучетата си лаят, керванът си върви.

Да, но на българина му е по-удобно на маса да псува политика, отколкото до извършва усилия, дори на следващите избори да ревизира вота си.

Това, което казвате, е вярно, но с нашата инициатива ние целим да намалим поне с една темите, по които българинът псува, когато седи на масата. Тоест искаме да му дадем право когато той набере достатъчно аргументи, компромати, но аргументирани компромати, да отзове този, който го е излъгал.

Уви, в годините на прехода нищо подобно не видя българинът като пример. Но ако спечелите неговото доверие и на хората в рамките на една такава подписка, не мислите ли, че съпротивата на партиите ще бъде много сериозна?

Ние с внимание ще наблюдаваме кои партийни централи ще се обявят „за" и кои „против" тази идея. Аргументите на тези, които ще са против, ще са ясни: запазване на статуквото, запазване на сегашните тежки тромави процедури, които гарантират дори на политиците лъжци поне 4 години.

Не мога да се сетя коя политическа сила би прегърнала тази идея, освен НДСВ, защото в началото на мандата царят даде неизпълнимо чисто процедурно обещание, че ще могат да бъдат отзовавани депутатите.

Радвам се, че вие си спомняте за тази идея на НДСВ. На онзи етап не можахме да я изпълним, тъй като не съществуваше механизмът на референдума. Но ако ние успеем да извървим стъпките, ако съберем 5000 подписа за тази идея, нещата ще станат неотвратими и тази идея ще се реализира.

Предложението е този референдум да се проведе в рамките на предстоящия през лятото парламентарен вот, за да се спести дори организационно?

Да, ние сме прагматици и желаем да икономисаме народната пара. Няма никаква пречка с гласуването за и против, една допълнителна бюлетина, този референдум да коства точно нула на българския данъкоплатец. Предстоят избори, сега е моментът. Затова сега стартирахме, за да имаме трите месеца за събиране на подписката и времето за организация, която ЦИК трябва да направи.

Каква е идеята, при кои случаи да могат да се отзовават хора на изборни постове, освен че не си вършат работата? Дяволът винаги е заровен в едни текстчета, параграфи.

Обобщено казано, когато политиците лъжат. Например, когато народен представител или общински съветник напусне групата или партията. На второ място, когато бъде внесен обвинителен акт срещу него в съда. На трето място, когато срещу този народен представител бъде установен конфликт на интереси. На четвърто място, когато един народен представител не изпълнява системно своите служебни задължения, повече от шест месеца не ходи на работа. При общинските съветници и кметовете има сега действащ такъв параграф. Така че нещата не са прекалено екзотични, нещата са понятни и приемливи и за юридическата ми съвест, и за гражданската ми съвест.

Хорат биха казали: ами те половината, хайде не от това Народно събрание, но може би от последните няколко парламента, половината състав трябва да бъде изваден на ротация, може би. Да бъде подбран следващият, ако се спазят всички тези условия.

Нали знаете, че едно магаре се управлява с морков и тояга. Трябва да има и тояга.

Добре, ще следим как тече гражданската активност по тази тема, защото хората в момента са доста по възпалени от темата за ток за сметките, за живота им като социално битие и не знам доколко лостовете на демокрацията, колкото и добра да е тази идея биха ги изкушили да бъдат активни.

Не подценяваме хората. Хората много добре разбират, че за това, което се случва сега със сметките им, кучето е заровено при политиците отново. Нека да си помислим, когато държавата приватизира тези електроразпределителни дружества, тя си остави достатъчно механизми, за да бъдат гарантирани обществените интереси. На първо място Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Всички говорят за нея, че не е свършила работата си да създаде наредбите, които да отворят свободния пазар, тоест конкуренцията. Помните какво стана, когато отпадна монополът на Мобилтел - цените паднаха три пъти.

Там виждате проблема. Защото хората могат да кажат, че по ваше време - първият коалиционен кабинет на НДСВ, ако не се лъжа, тогава бяха приватизирани ЕРП-тата и сега пък имаме гласове, които казват "държавата да си ги върне".

Но държавата си запази инструменти да контролира ЕРП-тата и по време на нашия мандат го правеше. А сега как се използват тези инструменти? Например знаете, че държавата си запази 33% в ЕРП-тата държавен дял. Кои са назначени от Бойко Борисов на този пост? Например в ЧЕЗ Митко Каратиста - шофьор на неговия приятел Пашата. Очаквате ли, когато на ключовите постове, които трябва да защитават държавния интерес, се назначават каратисти, физкултурници, шофьори, те ще могат да защитят този обществен интерес? Фактите показаха, че те не го защитиха. Фактите показват, че каквито и механизми ние да създадем, ако хората там нямат компетентността и желанието да си вършат работата, това няма да се случи. Ако навсякъде засадим калинки, каквото прави сегашното управление, каквато и идеална система да направим, тя няма да работи.

Сменям темата, защото съм сигурна, че следите най-вече чрез медиите скандала, какво виждате, когато вече седмица и нещо наблюдавате скандала с родното проявление на будизма - тази история с документите, които се вадят, премиера, папката „Буда". Кой според вас стои зад всичко това и какво се цели? Вече доста се изговори, изприказва.

Аз първо искам да поздравя сайта „Биволъ", вашите колеги заслужават поздравление. Даже бих ги посъветвал да си направят застраховка живот, защото хората, срещу които работят тези материали, са безкомпромисни.

Вие не допускате, че може да става въпрос за фалшифициране на документи.

Абсолютно не. Самата реакция на самия Буда и на будистите около него показва колко са гузни те и техните обяснения и оплитането им в лъжи, които не се вързват дори с датите в документите, показват, че нещата са абсолютно автентични.

Попитах ви за автентичността, защото самият Младен Георгиев, предложил Борисов за информатор в тези документи, допусна в интервю за „Преса", че може би е фалшифициран подписът му.

Младен Георгиев беше назначен за награда за своята дейност като вербовчик на Борисов и в момента заема длъжност главен секретар на ДАНС, тоест той е служител на тайните служби, главен служител на тайните служби и като такъв е длъжен да лъже, а не да казва истината, особено за старите си контакти и разработки. Затова ако гражданското общество наистина се интересува от темата „Буда", най-добрият начин е не да разпитва Младен Георгиев, който пак казвам, по длъжност е длъжен да лъже, по силата на сегашната си позиция, но най- добре е да се даде достъп до неговите работни тетрадки, когато той е бил водещ офицер на Буда. Там ще се разбере какви донесения е правил Буда, дали той е докладвал за дейността на Тодор Живков, на царя, докато ги е охранявал и много други интересни неща. Така че общественият натиск трябва да бъде насочен именно за разкриване на тези работни тетрадки, както на Младен Георгиев, така и на Спас Мирчов Спасов, който е подполковникът, приел и вербувал Буда.

Въпросът е кой атакува премиера и кой има интерес от това развитие на нещата броени месеци преди вота?

Този въпрос има поне два или три отговора. Първо, неговите политически противници, това е естествено. Въпросът е дали аргументите им са истинни.

За това става дума.

Ако премиерът твърди, че тези документи са фалшифицирани, има много прост начин да го докаже. Те имат входящ номер, копия от тях се съхраняват в службите. Нека да изкара документ със същия входящ номер, но с друго съдържание. Аз съм сигурен, че няма да го направи, защото съдържанието е идентично. Вторият елемент: нека да разсекретят работните тетрадки на Георгиев, където ще се разкрие истинската дейност на премиера. И третото предложение на НДСВ е едно малко допълнение на закона за досиетата. Там след изброяването на това, че трябва да бъдат оповестени досиетата на служителите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност и военното разузнаване, да се добави и народната милиция. Тогава ще има много интересни неща и за политици в РЗС, и в Атака, и в ГЕРБ, разбира се. Целта ни е да изчистим българската политика от зависими хора.

Склонен ли сте да приемете теза, Арман Бабикян, мисля, лансира нещо подобно като сравнение, че производителите на премиера си прибират стоката. Вие в подобни сценарии вярвате ли? Борисов беше обяснил, че още през 1997 година хората, които пускат тези документи, са знаели, че той има качества за премиер, затова са му спретнали това досие. Изобщо за тази задкулисна зависимост, за производството на хора от елита.

Тази увереност на премиера, че още 1997 година е знаел, че ще стане премиер, по-скоро трябва да я коментира д-р Николай Михайлов като психиатър. Аз искам да се спра на друго. Не виждате ли приближаването, за което аз отдавна говоря, между Гоце и Буда? Не виждате ли, че се оказва, че тези, които ни управляват, имат общи кукловоди?

Кои са общите им кукловоди? Хората от службите?

Аз ги наричам образно казано пенсионирани богати милиционери. Това са водещите офицери и на Гоце, и на Буда, водещите офицери, ако щете, и на Доган. Моята лична оценка е, че с подобни актове както спрямо Доган, така и спрямо Борисов, те от време на време дисциплинират своите отрочета, дават им знак да слушат, да внимават. Това са хора на юлар. Всеки, който има досие, е човек на юлар, защото той е воден. Той е човек, който е зависим от водещия си офицер. Семантиката на думата „водещ", „воден" показва и води към този извод.

Не е ли притеснително за нас, че по такъв начин могат да бъдат вадени и продължават да вадят документи, щом за българския премиер става това, какво остава за всеки един от нас.

Разбира се, ние за това настояваме да се извадят всички досиета на политиците. Ти, като си решил да ставаш политик, трябва да бъдеш прозрачен за хората. В политиката, особено в българската политика, трябва да действа принципът на стъклената къща. В противен случай мистификациите, намеците, тайните досиета, вадени постоянно, винаги ще тежат като Дамоклев меч над българското общество. Веднъж завинаги трябва да решим този проблем, както за Държавна сигурност, така и за народната милиция.

Вашата теза каква е? Че Бойко Борисов е бил интересен заради хората, които е охранявал; че по-скоро са го търсили като човек, който има връзки, познанства в рамките на престъпния свят като шеф на охранителна фирма?

Моята позиция не е толкова важна. Аз не се интересувам толкова от Бойко Борисов. За мен той е мелодраматичен герой, който най-вероятно в бъдеще ще намери мястото си в Боливуд, тъй като той има много добри артистични наклонности. Въпросът е друг. Може би по-подходящото име за него би било двуликият Янус, богът на двуличието. За мен той винаги е показвал в своя жизнен път, че докато работи с едните, докладва на другите. Когато се премести в МВР пък, работи с тези от старите си приятели...

Да не забравяме, че НДСВ е партията, дала началото на политическата кариера на Бойко Борисов.

Ако се окаже вярно това, което самият Борисов казва, че него са го следили заради царя, може да се окаже, че той е бил внедрен при царя, за да го следи. Това бяха думи на самия Борисов - че са го следили за това, че е охранявал Живков и царя. Аз съм много любопитен да видя работните тетрадки на Младен Георгиев и какво пише там и какво е докладвал Борисов.

Как ще свърши този сценарий, според вас? Всичко ще се потули, ще се забрави или ще продължи серията от вадене на документи, защото времето е такова, мирише на избори?

Ако Бойко Борисов е мъж, той ще разпореди разсекретяване на досието „Буда", разсекретяване на работните тетрадки на Младен Георгиев. Ако не е мъж и продължи да медитира някъде, то ще продължат за излизат подобни компромати, щом тези са ги извадили, предполагам, че имат още добър запас от тях.