Либийски офицер е бил в затвора заради смъртта на българка
Либийски офицер е бил в затвора заради смъртта на българка / netinfo

Либийският офицер Абдарзак Омар Халфала е бил съден и е лежал 6 месеца в затвора за смъртта на българската медицинска сестра Николина Дамянова. Това разказва в специално интервю за Дарик радио майка й Венка Гергова.

Дамянова е убита на 17 ноември 2000 година при катастрофа в либийската столица Триполи. Тя и още един българин – Юлиян Стоянов, са се возили в автомобила на либийския офицер, който причинява катастрофата.

Разследване на Богдана Лазарова и Николай Христов в предаването „Афера” по Дарик радио разкри, че либиецът ще бъде съден задочно в Софийския градски съд за смъртта на Николина Дамянова.

Майка й разказа още как в продължение на 10 дни близките не са знаели жива ли е или не, и до ден днешен никой не им казва точно какво се е случило. С Венка Гергова разговаря Богдана Лазарова.

Госпожо Гергова, как разбрахте за смъртта на дъщеря ви?

Дъщеря ми е загинала. Обадиха се, че е катастрофирала с кола, но не е починала. 10 дена аз не знаех, че е починала – след това се обадиха. Докараха я в затворен ковчег и до днес не знам дали тя беше вътре.

Дадох жалба до Следствената служба, започна следствие, девет пъти го внасяха в Градската прокуратура и го връщат обратно. Това е седма година вече.

Другата ви дъщеря също ли е работила в Либия – Детелина?

Не, тя работи в София, в едно частно училище е учителка.

Как са й съобщили на нея от Либия за инцидента?

Колежка от болницата се е обадила.

Разказа ли ви тя как се е случила катастрофата?

Нищо не ни казаха. После научихме, че дъщеря й е имала бебе и тя искала да й прати нещо по един наш българин. Трябвало да се върне за нощна смяна и по-нататък нищо не знаем. Получихме обвинителен акт от Либия, че някакъв офицер е карал колата и е катастрофирал с нея.

Защо са отивали с колата в Триполи, знаете ли?

Да изпрати на внучето си нещо и се връщат обратно за нощна смяна. Тази, която я придружаваше тогава – Бонка, предложи да подпишем, че той не е виновен.

Те дали са се познавали – вашата дъщеря с този либийски офицер?

Не, никога не ни е казвала такова нещо. Първият път тя седя в Либия пет години, след това се върна, но загина. Нейните началници от болницата набираха работници и я извикаха. Аз ходих при тях и те казаха, че тя е била от най-добрите сестри.

Знаете ли дали този либийски офицер е бил съден там?

Знам, че е съден и е лежал шест месеца в затвора за нейната смърт.

Шест месеца не ви ли се виждат малко?

Точно така – как може, дали ще има дело или не знам.

Ако тръгне дело тук, ще дойдете ли да слушате какво е станало?

Да, ще отида.

Търсили ли сте начин да съдите по частен път този либиец?

Не мога, нямам пари. Четох показанията на нейните колежки и те пишат, че не го е познавала и не е имала никаква връзка с този човек.