Кунева: Нечестният вот е голям проблем - на терена стои някой с бухалка и чупи краката на чуждия състезател
Кунева: Нечестният вот е голям проблем - на терена стои някой с бухалка и чупи краката на чуждия състезател / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Меглена Кунева
53215
Меглена Кунева
  • Меглена Кунева

„Нечестните избори" са голямото предизвикателство за бъдещата партия „България на гражданите", обяви в интервю за „Денят" на Дарик Меглена Кунева. По думите й докато България е на пистата на едно европейско и световно състезание, то на роден терен - в националното ни състезание, на пистата стоял „някой с бухалка и чупел краката на всеки състезател, който не е негов".

Меглена Кунева избра Деня на Европа и Русе като време и място, в което да съобщи, че новата партия ще бъде учредена през септември. „Готова съм за честен национален разговор за това кой кой е в българската политика, но само при равни правила за всички", коментира пред Дарик Кунева. Въпреки че до скоро беше член на либералната партия НДСВ, тя вижда новата формация по-скоро в дясно-центристкото политическо пространство.

Искам да правя европейска политика и щом така трябва, и европейска партия в България. Това означава във всеки един момент да съм отчетна, да казвам какво мисля, да могат хората да следят, да контролират това, което един политик прави и да му помагат да взема най-правилното решения. Решението взех, защото има много хора, които не се чувстват у дома си в българската политика. До края на септември ще има учредена партия. Сдружението ще се запази, защото то ще бъде своеобразен морален борд на бъдещата партия. Не може всеки ден да ни питат по телевизията, по радиото за какво ще гласуваме - за изпълнители, за таланти и така нататък, а политиците у нас да не могат да намерят начин с тези възможности на комуникациите да включат хората в управлението и да бъдат повече отчетни. Така че аз искам да направя тази политическа иновация в България и да я направя сериозно.

Къде в структурата на политическото пространство ще стои тази партия, доколко и как ще заеме нишата на старата десница и с кого ще си партнирате?

Да започнем с това какво искаме от „България на гражданите" в този момент като сдружение, преди това като хора, които ме подкрепиха на изборите, хора, които аз познавам. Това са хора, които искат да се върне приличието в държавата. Всъщност не е чак толкова много. Приличието в държавата, да бъдем нормална държава. Не съм си мислила, че това, което преди години в началото на 90-те беше казал Филип Димитров като премиер - че трябва да имаме нормална държава, ще бъде толкова актуално през 2012 година и то след като България е влязла в Европейския съюз. Искаме да има не просто демокрация на хартия, а това, което е стандарт в Европа, да бъде стандарт и в България. Дали ще запишеш един член първи в Конституцията... Нека да припомня, че преди 1989 година в Конституцията беше записано, че ръководната роля принадлежи само на Българската комунистическа партия. През 2102 година мога да ви кажа, че този текст партиите се опитват да го запишат наново през нечестните избори. Ние сме в състезание, голямо европейска състезание, световно. Ние сме на пистата. Само че когато провеждаме националното си състезание, на тази писта стои някой с бухалка и чупи краката на всеки състезател, който не е негов. Затова не можем да имаме национален шампион, затова България не е шампион в Европа. Ако ние се върнем към корените на това, което искахме да видим в страната ни, това, което продължаваме да искаме да видим и днес, ние ще намерим и хората, и енергията, и заряда. Това е България на гражданите. Това е дълъг, устойчив проект, не просто за влизане в парламента, а за промяна в средата. Така, както съм убедена, че когато се явих на президентските избори, промених средата, промених говоренето, накарах партиите да извадят прилични кандидати, а не партийни стоманени юмруци.

Заговорихме за дясното. Интересът към Вашето сдружение предизвика очакваните обвинения от страна на старата десница за това, че крадете от хората им. Доколко и как дясното би могло да бъде основа като личности, хора в бъдещата партия?

В нашите редици засега има много повече хора, които никога не са се занимавали с политика и аз много ги ценя, защото те посмяват в тези трудни времена да бъдат смели и да загърбят спокойствието си. Но има и хора, които имат опит и ценя това, че не са се отчаяли. По-голямата част от тях не са заемали ръководни позиции, имат силно лично присъствие. Нека те да говорят, за мен хората не са крепостни. Аз ще се боря да спечеля доверието на всеки един човек - на тези, които ще посмеят да влязат в партията, на другите, които ще останат в движението и ще бъдат активни и на широка гражданска мрежа. Малко по малко всяка година трябва да бъдем по-добре от предишната. Въпросът, който не ми дава мира, е, че отговорът е очевиден. Дали живеем по-добре днес от вчера, от преди три години? Не, не живеем. За мен това е изгубено житейско време, а ние не можем да отлагаме повече живота, нито нашия, нито на държавата. И сега при тези възможности трябва да знаем, че България се състезава не просто вътре, помежду си, а се състезава с останалата част от Европа. И много хора виждат изхода за себе си през Терминал 2.

Доколкото познаваме политическия ви опит дотук, да очакваме, че партията ще се ситуира в център-дясното пространство.

Бих казала дясно-център, но нека кажа за какво става дума. Става дума за честни избори, за европейски стандарти, за непрекъсната връзка с хората, които да имат механизъм да бъдат чути и да коригират това, което не им харесва. Става дума за друга култура на политическо поведение. Да, когато е свързано с икономиката, е още по-сериозно, днес в България, защото липсата на демокрация уби икономиката. Вижте малките и средни предприятия, вижте картелите навсякъде, вижте картелите в икономиката, олигарсите в икономиката, погледнете, че те всъщност си създадоха политически такива. Или може би е обратното, знам ли. За такива хора никак не е трудно да купят изборите, ако не с пари, то с много пари, така че на нас ще ни е необходима цялата съпротивителна сила, на която сме способни като граждани, защото иначе ще потънем всички. Лошото е, че те няма да дадат принаден продукт за никой друг освен за себе си.

На фона на това, което се случва в Гърция, мнозина казват, че ни чака тежка година и сложна следизборна ситуация и в България и че по всяка вероятност коалиция ще управлява следващия мандат страната ни. Можете ли с днешна дата да кажете, че „България на гражданите" няма да прави коалиция с ГЕРБ или напротив?

Намирането на пресечна точка с други партии на обща национална кауза е добро. Няма да кажа, че е лошо да се строят магистрали, напротив, хубаво е, само че да се строят с пари, които наистина ще дойдат от европейския бюджет, да се строят и в Северна България, защото там положението е много лошо, да се строят с обществени поръчки, които дават хляб и на малките и средни предприятия, които оживяват района. Ще се радвам да поставим като обща задача за честността на изборите. Това е важно. Това е важно, за да няма чупене на крака на състезателите, когато те са на пистата. А колкото до това, какво представляват българските партии, много ми се иска да са с малко по-ясна физиономия. В момента с тях просто не може да се говори. Те са сивата партия. Отделни кръгове от ГЕРБ си сътрудничат с отделни кръгове от БСП и обратно. Имат обща икономическа политика с ДПС. Нека да си го кажат, след като те отговорят на този въпрос с кого не биха продължили заедно, но не само явно, но и тайно, нека тогава да направим честен национален разговор кой кое в политиката. Аз съм готова за него, но само ако има равни правила за всички. На този етап ме карат да бъда много предпазлива.

А предсрочен вот наесен би ли ви изненадал, когато трябва да направите своята партия?

Не виждам засега каквито и да било основания за предсрочен вот. Имат си мнозинство в парламента. Ако просто неумението да се справят е причина за предсрочен вот, това вече е друга история, но да си го кажат.