Красимир Стефанов: НАП заработи както трябва и атаките срещу нас не закъсняха
Красимир Стефанов: НАП заработи както трябва и атаките срещу нас не закъсняха / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Интервю с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов в „Седмицата" по Дарик.

Имаше заглавия тази седмица "Данъчни на прицел". Вие как повече го разбирате - че вие сте на прицел или данъчните са взели на прицел някого?

В конкретните статии ставаше въпрос за мен лично и за моя заместник г-н Тодоров. Не ми се иска много да се задълбочавам по темата, тъй като всичко е на гърба на моите близки. Те се притесняват естествено. Но мога да маркирам, че публикациите не са безпочвени. Преди около месец бях предупреден, че към мен се готви интервенция, едва ли не да бъда респектиран.

А, ей това исках да ви питам, вчера казахте по Би Ти Ви тази дума. Вие какво влагате в думата респектиран?

В думата респектиран много неща мога да се вложат. Могат да се вложат...

Това, което се случи на заместника ви Тошко Тодоров? Да ви запалят, вие в апартамент живеете...

Също е респектиране. Също е респектиране и това си е директно предупреждение към него, един път. Втори път, към мен, тъй като аз съм лицето на администрацията. И трети път, към всички служители, които работят за борба с данъчните измами. Това показва, че срещу нас стоят хора, които са безскрупулни, които са готови на всякакъв вид посегателство, само и само да си запазят престъпните схеми и оттам облагодетелстването от бюджета. За мен е по-радостното, че ние разговаряхме с г-н Тодоров и с целия екип, и с цялото ръководство на Националната агенция за приходите, и никой не беше сломил дух, и заключението беше, че подобни посегателства няма да ни спрат да си вършим работата такава, каквато трябва да я вършим.

Предположенията в печата са, че атаката срещу Тошко Тодоров е заради ДДС измами.

Напълно е нормално...

Вие няма сигурно да кажете и ви разбирам, при положение, че има и разследвания, къде са съмненията ви или какво знаете, за кои точно ДДС измами, но какви схеми през последните месеци предотвратихте?

Сега, за съжаление кризата и липсата на ликвидност между фирмите, и липсата на кредитиране от банките, така, засили апетита на дружествата да посягат към бюджета. Сега ще ви кажа, което нещо не е съобщавано, преди 2 дни ние засякохме класическа схема за вътрешна общностна доставка от българска фирма, която е и голям данъкоплатец, която си позволява да злоупотребява с бюджета. И това е в резултат на съвместните усилия между институциите - МВР, НАП, ДАНС...

Какво прави като схема?

Да, ще ви кажа. Преди два дни беше засечено, че през Калотина товарен автомобил излиза с три ръждиви железни елемента, които са декларирани на стойност 200 000 евро. А тези три ръждиви елемента не струват според мен повече от 15 000 - 20 000 лв. Това е една класическа схема, българска фирма...

А, за да вземат 50 000 евро ДДС?

Да, но това е единият курс. А назад във времето за един месец само засякохме, че същата фирма, същият камион е направил три подобни курса. Което, ако сега в момента колегите следят, ако и трите са на 200 000 евро, значи са 600 000 - 800 000 евро, и оттам нататък смятайте ДДС-то. Като това се декларират като елементи от скъпо струваща поточна линия. Така. Българската фирма е голям данъкоплатец. Фирмите отдолу, които са фактурирали на голямата стойност, са кухи фирми. За да затруднят максимално, превозвачът е сръбска фирма, а получателят е италианска фирма. Със случая са ангажирани пак всичките служби и в момента се разследва. Но надявам се, че в най-скоро време ще излязат резултатите. Но какво имам предвид? Че фирма, голям данъкоплатец, която по принцип би трябвало да е изрядна и е регистрирана в "Големи данъкоплатци", и се ползва от ВИП услугите на Националната агенция за приходите, вече си позволяват и те да злоупотребяват с бюджета. Най-общо каква е схемата? Фирмите, когато имат суми за внасяне към бюджета от порядъка на примерно 1 милион, ползват кухи фирми, кухи услуги, стоки и т.н., стопяват си...

ДДС-то.

...вноската примерно до 20 000, 50 000, колкото на тях им е удобно. Което е директна загуба на бюджета от порядъка на примерно 900 000 лв. Има естествено и схеми, които се ползват от директно възстановяване от бюджета. Мога да дам за пример схемата, която преди един месец спряхме, с една сграда, която, пак фирма бушон завишава стойността многократно на сградата и реална фирма се опитва да изтегли ДДС-то директно от бюджета. Ставаше въпрос за 6 милиона. Ние няколко пъти сме го споменавали. В момента и прокуратурата, и останалите служби се занимават със случая.

Виждате ли връзка между заплахите срещу вас, пожара в дома на Тошко Тодоров с акцията "Дедесарите" и ареста на Дон Корлеоне, който е източвал ДДС чрез фирми, регистрирани на роми?

В интерес на истината Националната агенция за приходите участва активно във всичките акции на МВР и на ДАНС, и на прокуратурата. Като започнете от "Недосегаемите", "Октопод", "Наглите", отделно от това имаше случаи... Ние в момента работим в много широк спектър. Така че лично аз не съм запознат точно с кръга от хора, които са засечени, че се опитват да направят някаква респектираща акция срещу мен или това, което направиха срещу г-н Тодоров, защото ние чак такъв достъп нямаме. Просто бяхме предупредени да сме внимателни и така. Та заплахите към мен и това, което се случи с г-н Тодоров, могат да бъдат от много неща. Като започнете от всичките акции, "Дедесарите", като започнете от всичките полицейски акции на МВР, като започнете от акцията "Акцизите" и т.н., и т.н. Ние си имаме самостоятелни ревизии, които си извършваме, също за не малко пари. Факт е, че когато Националната агенция за приходите за първи път от много години насам, бих смял да твърдя, заработи, както трябва да работи една приходна администрация, атаките срещу нас не закъсняха.

Още малко за ДДС. Към 17 април, това е предишен път, когато сте говорил, вероятно в края на април, НАП е събрала с 600 милиона лева по-малко ДДС спрямо същия период на миналата година. Задълбочава ли се след още месец проблемът, по-ниската събираемост?

Сега, кризата, надяваме се, така, имаме разговори с г-н Дянков, надяваме се, че ще има едно оживление на икономиката и на бизнеса, което за съжаление няма толкова бързо да даде отражение върху приходите, тъй като става въпрос, на първо място, за увеличение активността в износа. Но износът повече влияе и върху приходната част на бюджета, като възстановяваме ДДС, а не да постъпва ДДС. Но последните данни, които имаме, последните данни, които имаме към момента, е, че данъчната основа, оборотите, които следим от справките-декларации на фирмите, за периода януари - април са спаднали с 5.9 милиарда спрямо миналата година. Това, което наблюдаваме към момента и нашите очаквания за януари - май, са свиване на спада до 3.9 милиарда, което означава, че това е една положителна тенденция с 2 милиарда и се надяваме, че това ще е тенденция и до края на годината. За съжаление не мога да се ангажирам аз с някаква годишна прогноза, защото виждате, че нещата се менят с дни, както се казва. Но за момента това, което наблюдаваме, което ви казах, е, че има повишение на вътрешното потребление.

Може ли да се оправи данъчната администрация с всички фирми, регистрирани по ДДС, ако отпадне изискването за оборот от 50 000 лв.? Това няма ли да е много работа...

Това беше, така, коментирано от министъра на финансите на една от срещите и най-вероятно някой от бизнеса му го е подсказал и той го е коментирал, че може да се мисли по темата. Но аз тук категорично заявявам, че ние имаме, знаете, че Националната агенция за приходите е по принцип проект на Световната банка и на Международния валутен фонд, и на всичките си мисии по отношение на това администриране на ДДС тяхната препоръка е точно обратната, да се вдигне прагът за регистрация по ДДС и да се ограничи доброволното плащане, за да може да се стесни кръгът от фирми с ДДС, които да можем ние конкретно да ги наблюдаваме, така че те да не могат да ни лъжат. Нещо повече - за да може да отпаднат тези кухи фирми, за които говорим, които нямат административен капацитет, нямат капитал, 50 000 лв. е една смешна сума вече за днешната ни икономика. Така че препоръката е точно обратната. Нещо друго бих искал да кажа, че наистина ако се регистрират всички фирми по ДДС, категорично пак заявявам, че Националната агенция за приходите пък няма капацитета да обхване контрола върху тях.

Вие трябва да назначите страшно много хора. Колко са в момента регистрираните, имате ли...

Регистрираните фирми по ДДС към момента са приблизително около 200 000. Значи, за периода от 2007 г. към днешна дата от 100 000 регистрирани фирми благодарение на ниския праг и благодарение на доброволната регистрация броят им скочи два пъти, което...

Доброволната е на 25 000 лв.?

Доброволната е доброволна регистрация, няма оборот.

А, там няма оборот.

Няма оборот, но там има един по-стриктен предрегистрационен контрол. Но както и да е, доста е либерален и е облекчен режимът за регистрация по ДДС.

Тоест вие сте от практични съображения против.

Ами, и от практични, и административен капацитет, и откъм страна на ДДС администрирането като цяло и ДДС измамите. Нещо повече - при сегашното законодателство, ако регистрираме всички дружества по ДДС, които в момента съществуват, при първоначалната си регистрация това ще има обратен ефект за бюджета. Тъй като в момента дружествата, когато се регистрират, имат право да поискат за наличните си активи възстановяване на ДДС, които са преди регистрацията на ДДС. Така че първоначалният ефект при тази евентуална регистрация на всички дружества ще има един ударен ефект по отношение на възстановяване на ДДС.

То ще е в полза на бизнеса обаче, стига да имате откъде да вземете пари.

Ами, аз си мисля, че бизнесът, особено малките фирми четох някъде коментари, че остро реагират против тази всеобща регистрация на ДДС, защото това за тях ще е една допълнителна административна тежест. Това за тях ще е един допълнителен разход, за счетоводство, за администриране и т.н.

Тогава, ако разсъждавате в същата посока, защо не освободите физическите лица от това задължение? Предния път в "Седмицата", когато бяхте в студиото, тогава хвърлихте бомбата, беше по първите страници на вестниците, че започвате да гоните всички консултанти, които имат над 50 хиляди лева обороти, получавали са такива хонорари, а не са се регистрирали по ДДС.

Сега, ами, аз съм разговарял с моите методолози, чак не съм такъв експерт на толкова детайлно ниво, но това, което ми казаха, че съгласно европейските директиви, нали нашето законодателство се хармонизира с европейското законодателство, няма как да бъдат отделени лицата, но може би наистина трябва да се помисли, защото пък в крайна сметка това, което направихме, аз след това имах доста разговори със, така, видни личности, които се явяват консултанти по един или друг начин, те пък се оплакаха, че едва ли не ние почваме да гоним тези, които са си декларирали доброволно данъците и са си платили данъка.

Ами, да, то по-хубаво да лъжеш, че нямаш 50 хиляди, и да взимаш под масата, отколкото да те гонят за ДДС.

Така че, както виждате, ние сме внимателни по отношение на действията си в тази тема, така че може би това е идея. Аз ще разговарям в следващата седмица с нашите експерти и методолози по ДДС дали наистина по някакъв начин специално за физическите лица няма някакъв вариант за освобождаване или поне за завишен праг. Но това, което знам, е, че по принцип европейските директиви ни дават някакъв шанс така да се разделят дружествата. Между другото много пъти сме говорили с банковата асоциация или със застрахователните дружества, те са също така много потърпевши по отношение на ДДС, тъй като изцяло в по-голямата си част се занимават с финансови услуги, които са освободени, и там е една сложна схема, имат съвсем малка част облагаеми сделки, правят едни сложни коефициенти, едни сложни изчисления.

А те искат да са по ДДС.

Не, аз съм разговарял с тях, че може би за тях е по-добре да бъдат, изцяло да отпаднат от обхвата на ДДС.

Въобще да отпадне.

Но така или иначе, пак казвам, не съм експерт на толкова детайлно ниво. Казват, че директивите не позволяват подобно нещо.

Какво става с други предложения в търсене на пари, данък на застрахователи, данък късмет, върху печалбите от хазартните игри, увеличаване на авансовите вноски на корпоративния данък, все неща, за които говорихте впрочем при предишно включване по телефона след заседание на тристранния съвет по антикризисните мерки?

Ами, всички тези мерки бяха обсъждани там на тристранния съвет за антикризисните мерки. Имаше предложения по отношение на хазарта, по отношение на застрахователите, по отношение повишението на коефициента за авансовите вноски от 1 на 1.1, бяха и остойностени, но в крайна сметка, както виждате, че всички антикризисни мерки към момента продължават да бъдат обсъждани, те са в парламента. Изгуби се много време за съжаление, от което от своя страна губи и бюджетът. За нас най-добрите антикризисни мерки са действията, които ние осъществяваме с останалите институции и с това, което правим и показваме, че, всеки ден, на фирми, на граждани, че всички трябва да бъдат равни пред закона и ако искат да излезем от кризата, и ако искат да бъдем една нормална държава, трябва заедно да излезем, т.е. фирмите, гражданите, не да е гордост за тях, че са прецакали държавата и не са платили данъци, а напротив, в нормалните държави и фирми, и, така, и физически лица се гордеят, когато плащат повече данъци. И тогава, когато даваш на държавата и плащаш данъци, може и да изискваш от нея. В момента, когато ти се гордееш, че си прецакал държавата и не си дал пари, след това всичките тези са първите, които пък първо искат от държавата какво ли не.

Хайде да поговорим за актуалните антикризисни мерки, акциите от тая седмица, акция "Акцизи", проверка на алкохолните производители всъщност, складове на производители и дистрибутори. Там каква е схемата? Бутилка, в един кашон бутилка с бандерол, истински бандерол, до нея бутилка с фалшив бандерол, или цял склад фалшив?

Ами, преди около месец, месец и половина, пак в резултат, така, на съвместните усилия между институциите, и това ще го подчертавам оттук нататък всеки път, тъй като виждате, че когато заедно работим ръка за ръка всичките институции и обменяме информацията, която имаме, помежду си, така, резултатите не закъсняват и нещата се случват. Та преди около месец или месец и половина бяха засечени, вие знаете, един път 6 ТИР-а с алкохол, за който, както вие казахте, една трета от него с нормални, легални бандероли, две трети с фалшиви бандероли. Бяха засечени отделно цистерни с алкохол, които са с неизяснен произход, и за съжаление, за съжаление, аз не обвинявам директно фирмите или не, но за съжаление алкохолът, който беше засечен, беше на трите най-големи производителя в България. В резултат на което миналата седмица се реализира акция "Акцизите", съвместно между МВР, НАП и митница. По отношение на компетенциите на Националната агенция за приходите, нашата задача беше и е да направи пълна инвентаризация на наличните количества алкохол, на материалите, от които се произвежда алкохолът...

При производителите.

При производителите, в самите производители, както и всички съпътстващи материали, капачки, етикети, бутилки и т.н., и т.н.

Тоест преброихте ги и сега трябва срещу тях да получите бандероли.

Ами, продължават да ги броят, защото това са огромни по мащаб, така, производства и производители.

То не е ли по-просто, вместо да ходите при дистрибуторите, направо да си стоите при производителите?

Ами, то, аз доколкото знам, с механизма по принцип на производство и облепване с бандероли Агенция "Митници" имат постоянно присъствие там, но там не искам да коментирам...

Точно коментирайте де...

Ами, не мога да коментирам...

Направо ми изпреварихте въпроса какво мислите за дебата добре ли работят митниците.

Не, не, в тоя дебат аз не искам да влизам, защото излиза, така, излиза малко, че г-н Цветанов...

Той вас ви хвали.

...за което му благодаря много и то е факт, и то е факт, не е нещо тенденциозно или не е нещо измислено. Откакто създадохме ресора за борба с измамите, който оглави г-н Тодоров с опожарената къща, така, отговорно заявявам, че ние работим като едно, ние работим като едно. Сега, там за дебата МВР, митници и т.н., аз не искам да влизам в конкретика. Мога да кажа, че и добре работим и с Агенция "Митници", но там малко нашият допир е само по отношение на акцизните стоки и затова няма кой знае какви резултати да изкараме. Но по отношение на работата ни с МВР, и аз благодаря за оценката на г-н Цветанов, наистина работим в пълен синхрон и работим като една институция. И само тогава могат да се случат нещата, тъй като ние работим по документи и когато нямаме оперативната информация, няма как да засечем определена измама. Но когато вече имаме всички, цялата база данни, която има при нас, цялата информация, когато вече имаме и информацията от МВР, оперативната информация реално кой стои зад тези неща, тогава виждате, че всеки месец поне има акция по отношение за ДДС измами и десетки арестувани лица.

До месец, месец и половина всички бензиностанции на територията на България, които не разполагат с фискални апарати, ще бъдат затворени, казва Бойко Борисов в началото на месеца, когато откриваше нови съоръжения на рафинерията на "Лукойл" в Бургас. Ама то възможно ли е да има бензиностанция без фискален апарат?

Значи, разговаряхме с г-н Борисов какво точно е имал предвид. Той е имал предвид свързването на касовите апарати със системите на Националната агенция за приходите.

Те не са ли свързани всъщност? Нали това уж щеше да...

Към момента, значи, първа стъпка към това свързване беше направена миналата година, а именно всеки ден всеки търговски обект бензиностанция да изпраща дневните си отчети към Националната агенция за приходите. Да, има риск, там няколко пъти сме говорили с най-различни и ваши колеги, и други, така, заинтересовани организации, казват, добре, те ако не чукат, вие какво ще хванете накрая, каквото ви изпратят? Но това беше все пак първа стъпка към това, което ще се случи сега. Към момента вече е изработена наредбата точно за касовите апарати, свързването със системите на НАП и е изпратено в Министерство на финансите, даже мисля, че е вече качена на интернет на сайта на Министерство на финансите за обсъждане от заинтересованите лица.

Ама това няма да важи само за бензиностанциите.

Значи, то, че няма да важи само за бензиностанциите, няма да важи, но първите, които ще бъдат свързани със системите на Националната агенция за приходи, това са бензиностанциите. И премиерът ни постави максимално кратки срокове. По принцип наредбата трябваше да излезе до 30 юни, но тъй като той ни постави, така, максимално кратки срокове и с основание, тъй като знаем, че търговията с горива е един, така, рисков бранш, ние малко форсирахме нещата и считаме, че тук в момента, като изтекат 14-те дни за заинтересованите лица за обсъждане на наредбата, надявам се, че до края на май или началото на юни вече наредбата ще бъде факт. А там вече министърът на финансите ще регламентира сроковете, браншовете и технологията по начина...

След бензиностанциите кой е според вас важен бранш да влезе в постоянна връзка с данъчните?

Ами, за нас, честно казано, всички браншове, ако можем да ги свържем с нас, е най-добре.

Аз четох някакви преразкази как ще става, данъчните ще четат със SMS-и касовите апарати, това била системата. Това как става, касовият апарат ще праща SMS колко е чукнато на...

Не, не, не, не, не е така. Имаше работна група между експертите на Националната агенция за приходите, производителите на касови апарати, вносителите на касови апарати и трите мобилни оператора, тъй като връзката ще се осъществява чрез джипиерес, връзката, система. Идеята е, един път те са свързани с нас и предават оборотите, втори път идеята е ние да имаме възможност, без търговският обект да разбере, че ние го наблюдаваме, мисля, че чрез SMS, влизаме във фискалната му система и следим онлайн какво се случва с оборотите на касовия апарат.

Как?

Има възможност.

Кога е реалистично да стане за всички заведения, всички магазини?

Ами, сега мисля, че наредбата регламентираше до една година или до две години, в момента ще ви излъжа...

Искате да кажете, че до края на догодина...

До края на следващата година, мисля, беше.

...всеки касов апарат в България ще бъде под биг брадъра на данъчните?

Ами, надявам се, че ще се случи, макар че пък малкият, така, малкият бизнес роптае и скача срещу подобни неща, че щяло да има много административни, така, затруднения, че щяло в условията на криза, разходи за тях. Но в крайна сметка пък един търговски обект, ако не може да отдели, мисля, че около 300 лева ще струва цялото обновяване там чрез съответния модем и т.н., в рамките на една година не може да си ги позволи, то по-добре да затвори този търговски обект.

То вашият проблем не е ли, че народът не чуква на апарата?

Ама нашият проблем е точно, че не чукат, и то не големите...

Вие какво като ще гледате тоя апарат...

...а малките, така че за нас според мен...

Е, те ще ви чукат по един хляб на ден, че са продали...

Ама, значи, ние имаме... Значи, когато... Не, не, не е вярно. Значи, ние, когато имаме възможност да влезем, както ви казах преди малко, онлайн да гледаме какво се случва. Същевременно има...

Да праща един съгледвач там.

Ама защо не? Имаме възможност да правим постоянно наблюдение. Ние и в момента го правим. Срещу нас в момента основните критики са, че ние не можем да обхванем малките магазинчета и примерно сергиите на "Илиянци", че не чукат на касовия апарат.

Лъжат.

Ама как да направя аз така, че 600 000 касови апарата да сложа до тях всеки по един данъчен? Данъчните в момента, и то контролните органи в България, в цяла България, са 2500 човека.

Сега, аз друго ви казвам - че вие и да се вържете, все пак ви трябват 600 души да следят, да ги гледат тия дали чукат, или не чукат на апарата.

Не е така, не е така, не е така. Когато, то и чисто и психологическият момент...

Като знаеш, че те гледат...

Когато те гледат от "Биг брадър", нали, тогава малко е по-друго.

Какво стана с "Недосегаемите"? Шестнадесет задържани и разпитани за данъчни престъпления. Това тогава, преди няколко дни това беше, министър Цветанов не отрече за връзки с обвинения за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки.

Ами, както ви казах и преди малко, по всичките акции активно сътрудничим. Към момента вече са проверяват над 150, може би 200 лица и свързаните с тях лица. Така, сещате се, че и това е един много трудоемък процес - да се изследват взаимовръзките между тях. И отделно има чуждестранни контрагенти, има отправени запитвания по международния обмен, така че смея да твърдя, че няма как в краткосрочен план да излязат някакви конкретни резултати. По-важното е превенцията. По-важното за нас е превенцията. Че ние показваме със, всяка седмица или всеки месец показваме, че крайно време е подобни деяния да спрат, и се надяваме, че в резултат на нашите действия това ще се случи.

Заложните къщи. Там какъв е проблемът? Не се осчетоводяват сумите, които се дават срещу залога, нито лихвите, които се получават.

Ами, за съжаление в счетоводните къщи...

А, не счетоводните, а заложните.

Заложните къщи, да, извинявам се.

Вие нещо мислите и за счетоводните май да кажете...

Ами, ние и когато разбиваме подобни ДДС схеми, обикновено счетоводни офиси и счетоводни къщи се претърсват, така че и за тях мислим. Та за заложните къщи, така, обществена тайна е, че през тях минава основният поток от крадени вещи. Не е тайна, аз вчера...

Над 300 в София.

Вчера във...

Заложни къщи.

Да, вчера в едно от интервютата, което дадох, казах, че и аз самият съм потърпевш през, от продажбата на моите крадени вещи през заложна къща.

А, вас ви ограбиха?

Да, на...

Вкъщи, ама това кога?

Ами, преди 4-5 месеца беше. Имаше кражба в дома. Заловено беше момчето, което...

А, не е било нещо... Аз веднага реших да не би да е част от респектирането.

Не, не, не, няма нищо общо с това. Заловено беше момчето. Питаха го къде, какво е направил с вещите. То закара полицията направо в една от заложните къщи. Каза - те тука го дадох. Човекът, който е бил вътре, не отрече. Каза да, златото го дадох за претопяване, другото го продадох. Само една гривна беше останала. Та както и да е. Но това да не се приеме като лично отмъщение от заложните къщи. Не, напротив, напротив. Там водещи са МВР. Нямаме нищо общо. Ние сме съпътстваща роля, но факт е, че от 20 проверени счето... заложни къщи, в 16 от тях бяха намерени нарушения на данъчно и осигурителното, и трудовото законодателство, и бяха съставени актове за нарушения. А фактът е, че Комисията за защита на потребителите установи 31 нарушения в тия счетоводни къщи. Фактът е, че МВР засече стоки със съмнителен произход и в момента се изяснява, т.е. какво значи изясняват се? Гледат се декларациите и договорите, които са сключени. Оттам дали съответно лицата, които са записани в тия декларации и тия договори, съществуват изобщо. Ако съществуват, дали те могат да докажат, че тия стоки са били техни и са заложени там наистина реално, че са им нужни заеми и т.н., и т.н., та от 20 счетоводни... 20 заложни къщи, тия счетоводни къщи са ми в устата...

Нещо ще правите акция "Счетоводител" ли другата седмица?

А, ще видим. Фактът е, че 16 плюс 31 нарушения са 47-50 нарушения. При всички положения според мен ще излезе нещо и от стоките, които МВР проверява. Извадката е достатъчно красноречива.

Колко души плащат, колко физически лица плащат данъци в България според подадените данъчни декларации? Разбира се, това не включва хората на трудов договор само.

Да. За поредна година ние отчитаме една, така, успешна данъчна кампания. Към 30 април има, са приети 530 000 декларации. Това са лицата, които са декларирали доход...

Миналата колко бяха?

Ами, миналата година те са с 13 000 по-малко.

Тоест все повече почват да декларират...

Да, все повече да плащат данъци.

А колко пари ще влязат, защото те повечето от тия пари са си платени авансово всъщност?

Е, нямам в момента...

Не сте правили такава справка.

...справката за точното число пред мен. Фактът е, че обаче се увеличават, което говори добре.

Наеми декларират ли?

Да, точно това щях да кажа, че след като направихме на базата на анализ на риска и, така, изведохме 50 пилотни ревизии на наемодатели и след като от тях вкарахме 700 000 лв. директно в бюджета и огласихме тая кампания, и огласихме, че всеки, който е по някакъв начин засегнат от, така, неиздаване на документи по отношение на плащане на наем и т.н., към днешна дата имаме над 2000 обаждания в Националната агенция за приходи, в които ни сигнализират как по един или друг начин някой, който отдава под наем, укрива.

Наематели клепат хазяи?

Ами, и така може да се каже. Нещо повече - за първи път в рамките на тая данъчна кампания са декларирани 200 млн. и отгоре доходи от наеми.

Двеста милиона?

Да, което досега просто...

А преди колко е било?

Някакви много мижави, от порядъка на под 50 млн. Нямам тая цифра.

Тоест поне 4-5 пъти ръст?

Това, което е важното, че в момента, в който Националната агенция за приходи започне да прави някъде проверка и я популяризира, по един или друг начин браншът се дисциплинира. И това е поредното доказателство, че малко или много всеки почва да си казва - абе, ей, дай, те започнаха да работят, както трябва, дай да си плащам, да си спя спокойно. Факт е това и с футболистите, факт е и с певци, и с фолк певци и т.н., така че в крайна сметка аз съм, така, удовлетворен, тъй като има ефект от работата на Националната агенция по приходите.

А, като казахте певци - я обяснете сега какво точно искахте от концерта на АС/ДС, където разбрах, че вие сте ходил, обаче понеже харесвате АС/ДС. Вашият билет сигурно е бил изряден. Четох, че...

Между другото, между другото между крадените вещи бяха и билетите на АС/ДС от дома.

И пак си купувахте билет?

Ами, какво да направим? Няма начин.

А ги беше продал този...

Да.

...вашите билети?

Да.

Добре, та какво точно искате да хванете?

Значи, така, в последните година, две, може би три, има, така, бум на големи концерти, които се организират, и нашите методолози дойдоха при нас на ръководството и казаха - вижте, тия концерти, когато се организират, промоутърските фирми, когато изплащат хонорара, независимо директно на изпълнителя или на групата, или чрез фирма посредник, съгласно българското законодателство трябва да удържат 10 процента данък при източника, защото иначе тези пари никъде не се облагат.

Даже и на фирма, ако плащат?

Да. Било директно, било през посредник, няма значение. Това е уточнено. По тая тема няма спор. Така е, факт. Тогава направихме анализ на 13-те промоутърски фирми, които организират подобни събития, и за съжаление се оказа, че нито една от фирмите, когато изплаща сумите, не удържа този вид данък. Затова решихме концертът на АС/ДС, а и не само концертът на АС/ДС, оттук нататък всички по-големи събития ще минават, така, по погледа на Националната агенция по приходите, да проследим директно продажбата на билетите, след това посещаемостта на самия...

Е, не ви ли беше мъчно, понеже четох, че сте голям фен на АС/ДС, баш от любимата си група да почнете?

И брат да ми е, и от него ще вземем парите. В крайна сметка трябва да се плащат данъците.

Това като във вицовете за данъчни.

Да. Няма значение. Аз слушах и от родните изпълнители - ама какво сега, ние забавляваме народа и т.н. А в крайна сметка и в чужбина забавляват певците народа, но знаете, че, и артистите, и спортистите, но знаете, че си плащат данъци. Ако не си ги плащат данъците, лежат ефективно в затворите.

Едно време се много хвалеха този вид фирми колко много хора са им гледали концертите. Сега се говореше за 63 000 души. Има ли толкова билети насреща? Това, направихте ли вече тия съпоставки? Има ли мошеничества в билетите?

Ами, към момента нямам, няма съпоставката, тоест аз нямам данните в момента, не очаквах просто, че ще има такъв точно конкретен въпрос.

Но иначе знаете.

Но иначе нашите служители имат засечката между билетите и, така, на първо време визуалната представа, но това, което знам, е, че пак въпреки всичко май пак има, така, разминаване между продажбата и истинската посещаемост.

А то имат много покани или вие и на поканите ще...

Поканите са си безвъзмездна сделка, която си е за сметка на тоя, който кани.

Аха. А колко данък ще платят АС/ДС?

Е, вече тук конкретни данни и цифри не мога да коментирам. Това си е данъчно-осигурителна тайна.

А как завърши подобният казус с Мадона?

Ами, в момента си текат ревизии на всичките 13 промоутърски фирми и там, където те са организирали и са изплащали хонорарите, данъкът ще бъде удържан. Тук малко има...

И тоест то какво, на Мадона трябва да се праща едно писмо, тъй и тъй...

Тук има малко...

...сега да плати едни пари...

...преиначаване. Точно това ще кажа. Тук има малко преиначаване. Това се казва данък при източника, защото данъкът трябва да се удържи от тоя, който изплаща парите, не Мадона. Значи, ние търсим данъка...

Е, от нейните. Ако тя ще вземе 1 млн., трябва да й удържат 100 000, да й дадат 900...

Напротив... ама...

...а фирмата да занесе 100-те хиляди на...

Ама това вече е въпрос на договореност, когато е било, когато са се договаряли, тъй като по принцип...

А, вие няма да търсите Мадона, търсите ги тях.

Ние Мадона няма да я търсим. Няма да я търсим Мадона. Търсим си фирмата. А това си е въпрос вече на търговски взаимоотношения между съответната фирма и Мадона било, АС/ДС било и т.н., така че те да си договорят нещата с хонорара така, така че да има хем пари за данъка, хем и за изпълнителя.

Ресорният ни репортер ни е оставил въпроса вярно ли е, че данъчни инспектори всяка вечер правят проверки по заведенията за отчитане на оборот и за приходи от вход на дискотеки и даже вече дават касови бележки за влизане в заведения, ако входът е платен?

Ами, вие... Значи, към момента не всяка вечер, но имаше един период от време, когато наистина наши служители бяха на постоянно наблюдение в най-големите дискотеки в София. И ето това пак е едно доказателство, че в резултат на тези проверки дискотеките вече дори знам...

Станаха печеливши.

Ами, дори знам, че и на входа издават касови бележки, когато назад във времето това просто е било химера. Сега ние периодично, от време на време, да не вземат да си помислят, че сме ги забравили, и наистина пращаме наши служители, но не всяка вечер.

Колко декларираха заеми и за какви размери?

А, заемите...

За първа година сега в декларациите се попълваше тази графа.

Да, да. Данните сочат, че от 530 хиляди подадени декларации само хиляда декларации са по отношение на деклариране на заеми, което за нас говори, че това, което сме говорили, че да живееш на заем в България назад във времето е национален спорт, включително и футболистите, при техните проверки, декларации, че живеят на заем, включително и наши известни естрадни и поп изпълнители, попфолк изпълнители декларираха, че живеят на заем, е напълно фиктивно. Тъй като при данните, които ние имахме, че за назад във времето има между физически лица 1 милиард и половина раздадени заеми, нали се сещате, че трябваше тук да има поне може би 100 хиляди.

Колко е най-големият заем, гледали ли сте?

Не, нямам представа.

За какви порядъци става дума.

Не, нямам такава информация. Но...

А ще съпоставяте ли тия, които са декларирали, че са дали, с тия, дето са...

Абсолютно.

Всичките 1000 ще ги проверите дали съвпадат дал - взел.

Абсолютно, това е идеята. Не само това, ще съпоставяме и справките от фирмите, които подават при нас за изплатените хонорари на физическите лица, и тези, които, дали са ги декларирали тези физически лица. За 2007 и 2008 година нашата засечка показваше, че 100 хиляди лица, които е трябвало да декларират при нас доход, не са го декларирали. Средно да сложим 500 лева данък, направете сметка, че става въпрос, ако не бъркам, за 50 милиона.

Колко са младите семейства, които се възползваха от правото на облекчения за взети кредити за жилища?

Общо подадени, пак от 530 хиляди, 1500.

Сега, и тук имаше обаче интрига. Казват, че вие го тълкувате, че първо се жениш, после купуваш жилище и тогава ползваш облекчения. Но ако първо си купил жилището, дето се казва, събрал си се да видиш как ще живеете заедно и си се оженил след 2 месеца, тогава не го признавате.

По принцип логиката е облекчение за млади семейства, а не аз съм си купил... То става въпрос за семейна имуществена общност, когато купуваш. А когато аз съм си купил едно жилище и съм живял с вас, хайде не с вас, ама с някоя...да, с някоя журналистка, да кажем, и живеем заедно на съпружески начала и след това, като се оженим, тоя апартамент семейна имуществена общност ли е? Не е. Тук говорим за облекчение за млади семейства. Младото семейство няма къде да живее, трябва му жилище, където да живее, единствено му е жилището. Отива, моли се, взима кредит...

То сега големият въпрос е кое е първо - семейството или, защото вие пък, като поживеете с тая журналистка...

Ама аз пак ви казвам, става въпрос за семейна имуществена общност.

..в общо жилище, ще се харесате и ще се ожените тогава.

Ама няма гаранция.

А не да се ожените и тепърва да търсите жилище, и, дето се вика, да се разведете, преди да го намерите.

Няма гаранция, че ще се харесаме и ще се вземем, първо. И второ, пак ви казвам, става въпрос за семейна имуществена общност. И аз затова задавам въпроса, ако аз си купя едно жилище и си живея с тая журналистка, и след 3 месеца се оженя за нея, това става ли семейна имуществена общност? Става ли поне една втора моя и една втора на журналистката?

Е, то сложният казус, ако за нея не се ожените, дето се вика, като сте взимал заема, сте бил с нея. Ако се ожените за друг, още по-сложно.

Тогава по-сложно.

Значи, няма да признавате, ако не ви дадат първо...

Ами, за момента, за момента нашата позиция е твърда.

...сключен брак, после жилище.

Нашата позиция е твърда, още повече че става въпрос за пренебрежимо малък брой, пак ви казвам, 530 хиляди подадени декларации, става въпрос за 1500. Не че ги омаловажаваме, но става въпрос за 1500 декларации.

Ама 1500, от тях обаче вие няма да признаете някакви заради тоя казус със...

Значи, пак мисля, че това пък през вашата медия стана по принцип цялата тая разправия - така ли е, или не е така. Сега, две или три семейства са се оплакали, че първо единият си купил, после са заживели, са се харесали и са се взели, мисля, че...

Някой българин плати ли като в Германия данъци заради швейцарския диск? Там било епидемия и продължавала. Толкова ги е страх... Той тоя диск празен да се окаже, такава работа свърши на германците.

Ами, за съжаление не е, не, не за съжаление, за радост не е празен, тъй като знаете, че преди 2-3 месеца имаше над 1000 обиска в домове на физически лица в Германия, които присъстват в този диск.

Става дума, тук има ли уплашени, дето са платили? Предния път казахте, че ви питали...

В Германия има условие по принцип да идеш, в законодателството има условие да идеш и да си признаеш. Тъй като там е облекчено наказателното преследване по отношение на това, ако идеш в един момент и си признаеш, и си платиш данъка. Може би в България е хубаво също да се помисли по тази тема, не говоря за данъчна амнистия, говоря за облекчено наказателно преследване. Та там има условия в законодателството, предпоставки в един момент да си кажеш, абе, дай аз да ида да си платя там данъците със съответните лихви, да ми е мирна главата, да не ме преследват. Защото там, пак казвам, като не си плащаш данъците, вкарват в затвора, няма значение спортист ли си, известен ли си, политик ли си, артист ли си и т.н.

Проблемът обаче на Германия е, а той явно ще се превърне и в проблем на България, ако изскочат българи от тия дискове, ще сътрудничи ли Швейцария. Защото, спазвайки някакви процедури, вие намирате в диска тия 5 милиона и отиваш и казваш ти имаш 5 милиона. Той казва нямам. И вие как ще го докажете? Някакъв диск.

Значи, в спогодбата с Швейцария, когато в България има наказателно преследване, те са длъжни да ни предоставят информация, но само когато има наказателно преследване, т.е., ако ние в един момент засечем, че Х българи държат там някакви пари и в България не могат да докажат по какъв начин тия пари са се оказали там, а по принцип укриването на данъци и осигуровки, и т.н. е криминализирано, може да се повдигне наказателно преследване. И вече когато има повдигнато такова, може да поискаме официално от Швейцария да ни предостави информация. Значи, има механизъм, по който да бъде засечен.

Какво става с разследванията на служители, за което обявихте, че тече, преди повече от месец? Служители данъчни.

Значи, не знам аз друга администрация, която по собствена инициатива и по собствено разследване само за една година да е уволнила над 30 служители за съмнение в корупция, всичките до един да са предадени на прокуратурата, включително да има и влязла присъда 3-годишен затвор. Това, което обявих и вчера, обявявам и пред вас, е, че тук в рамките до края на следващата седмица ще има още уволнени служители в една дирекция, тъй като са си позволили да възстановят суми в хода на ревизия - ревизия, която е инициирана от звеното за борба с данъчните измами. Два пъти официално им е напомняно, че тая сума най-вероятно не следва да бъде възстановявана, те са я възстановили. Става въпрос за милион и половина, става въпрос точно за рисковия бранш горива. Така че текат множество такива вътрешни разследвания, но в края на следващата седмица ще има още данъчни служители, които ще бъдат уволнени и ще бъдат предадени на прокуратурата.

Ще съкращавате ли данъчни заради кризата? 20 на сто по-малко разходи, като другите ведомства.

За съжаление не, за съкращения не говорим. Значи, в антикризисните мерки, когато бяха обсъждани, изрично пред скоби бяха извадени Националната агенция за приходи и Агенция "Митници". За съжаление в постановлението на Министерски съвет не са изрично разписани. Имаме разговори по тая тема с министъра. Надявам се, че за Националната агенция за приходи това няма да важи. Ние направихме нашата структурна реформа още миналата година, един вид пилот за всички останали държавни институции. Направихме съкращения от 638 души, което представлява 8 процента. И реално съкращение направихме, не на свободни бройки, а живи хора, което представлява 8 процента. И като насложим назад във времето за 3 години, откакто е създадена Националната агенция за приходи, ако съпоставим от 2006, към днешна дата ние сме направили над 20 процента съкращения. Не знам друга държавна администрация, която да има подобен процент съкращения. Така че се надявам, надявам се наистина, че за Националната агенция за приходи това няма да се случи, тъй като, ако искаме да имаме приходи пък в хазната, Националната агенция за приходи трябва да може да функционира с целия си наличен човешки ресурс и с целия капацитет.

Как се избират банките, където данъчните събират парите?

Банките, където събират пари? Значи...

Ами, банковите сметки, защото това беше голяма тема от изминалите седмици, повдигната и от съюза на издателите.

Значи, банките в момента, които обслужват Националната агенция за приходи, не е една банка. Всяка териториална структура, когато беше създадена Националната агенция за приходи 2006 година, си проведе собствен... то не е по Закона за
обществените поръчки, там не е по Закона за обществените поръчки, защото няма разход за Националната агенция за приходи. Нещо повече - там единственото условие беше банките да обслужват данъкоплатците безплатно, тъй като така е записано в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Нещо повече - тук не може да се търси подобна сензация, тъй като това са бюджетни сметки, които всяка вечер минават към БНБ централизирано, т.е. тия банки, които обслужват Националната агенция за приходи, са една пощенска кутия. Няма пари в тия банки да се задържат. Значи, постъпват по параграфа ДДС днес суми, в края на работния ден тия суми заминават в централизираната сметка на БНБ. Така че тук не би трябвало да се търси такава сензация по отношение дали има някаква злоупотреба, как са избрани банките или пък дали има някакво облагодетелстване за банките.

Добре, ще трябва да свършваме. Страх ли ви е?

Няма човек, който да не го е страх.

Не изглеждате притеснен, доста...

Няма човек, който да не го е страх, но в крайна сметка...

Само с това интервю си отворихте още няколко фронта.

Да, в крайна сметка ние затова сме поставени на тия места, затова ни е гласувано доверие, да си вършим работата. Който го е страх от мечки, не ходи в гората.