Какво по-лошо може да се случи от размахването на етническата карта
Какво по-лошо може да се случи от размахването на етническата карта / Интернет

Антонина Желязкова, директор на Международния център за изследване на малцинствата – гост в предаването „Денят” на Дарик:

Не е ли опасно да се заиграва отново с етническата карта, при това в този момент, когато и ДПС е в доста сложно положение? Как ще коментирате думите на Бойко Борисов?

Аз, за разлика от тревожните декларации, които чух по новините, след като изслушах много внимателно нещата, които каза Бойко Борисов, съм настроена доста оптимистично. Защо съм настроена оптимистично, колкото и да звучи парадоксално? Защото най-сетне Бойко Борисов се дезавуира. Той винаги се е движил на ръба на глупостта и когато е ставало дума за други обществено значими проблеми, но този път прехвърли малко отвъд. Той си позволи за може би един от много малкото проблеми и теми в България, по които има общонационален и политически консенсус, той си позволи да обърне всичко наопаки. Той си позволи да говори и да разчопля една рана, която в продължение на 20 години с усилията на цялото общество, на по-голямата част от политиците, особено на хората в регионите със смесено население се опитваме да лекуваме по някакъв начин.

И както всички знаем, бяхме постигнали съгласие, нямаше напрежение, етническо...

И аз мисля, даже бяха постигнати доста, така, доста... хората вече бяха склонни да оставят това в миналото и да гледат в бъдещето, в перспективите, в нашия европейски градеж напред. В този смисъл... да обясня защо всъщност аз се чувствам настроена оптимистично. Защото у българите винаги, когато трябва, сработва едно много здраво чувство на самосъхранение. И аз се надявам, че чувството за самосъхранение и този път ще сработи и феновете, приятелите, симпатизантите ще оттеглят подкрепата си за Бойко Борисов, такава, каквато ни я сочат в този момент социологическите агенции.

Всички знаем, че най-вероятно ГЕРБ ще бъде сред, така, може би силата, която ще спечели следващите парламентарни избори. Такива са засега настройките. Не е ли опасно, смятате ли, че може да се превърне в, така, опасна политика на неговата партия?

Смятам, че Бойко Борисов не поради друго, а поради неговата некомпетентност... Аз имам един аналитичен термин, с който го определям – той страда от политически и социален инфантилизъм. Поради това, разбира се, го намирам в момента за най-опасното явление в политическия живот на България. Но не бих била такъв голям оптимист... Тоест аз мисля, че той, продължавайки да говори, продължавайки да влошава ситуацията около себе си, вероятно ще загуби тази подкрепа, която има в този момент. И аз съвсем не съм сигурна, че изборите ще приключат така силно за него, както се прогнозираше допреди една-две седмици.

Опасявате ли се, че би могло да се продължи тази тема в опасната посока – към изостряне на етническото напрежение?

В известен смисъл това, че... разбира се, това беше предизвикано от едно злощастно събитие, нека да не се връщаме към него, но то беше катализатор, за да избухне… тази етническа карта отново да се размаха, да се създаде етническо напрежение, което ме кара да се надявам, че целият пик, който обикновено се получава преди избори, целият пик на етническо напрежение, на междурелигиозни напрежения, всичкото това ще отшуми сега, тоест доста рано, и е възможно, силно се надявам, да имаме една по-прилична предизборна кампания, когато му дойде времето – пролетта или към ранното лято, защото не виждам какво повече и по-лошо може да се случи от това, което преживяваме сега, в момента, като използване на етническата карта по най-брутален начин, бих казала, и по глупав начин.