Изселници: Няма прошка! ДПС продължава да бъде гнездо за агентите от ДС
Изселници: Няма прошка! ДПС продължава да бъде гнездо за агентите от ДС / снимка: БГНЕС, архив

В декларация представители на българските изселници в Турция - членове на Централния съвет на ДПС, искат оставката на лидера на движението Ахмед Доган и на хората в ръководството с агентурно минало. Това потвърди в интервю за Дарик представителят на партията в Турция Енвер Хатипоглу. Като аргумент избиратели на партията в южната ни съседка посочват и факта, че лидерът на ДПС не е защитил публично правото им на глас, когато Конституционният съд анулира част от гласовете, подадени на последните избори в Турция.

В петък Енвер Хатипоглу беше един от четиримата членове на съвета, които единствени гласуваха срещу изключването на Касим Дал от Движението за права и свободи. Още в средата на януари, когато Дал подаде оставка, обвинявайки Ахмед Доган за състоянието на партията, изселниците в Турция заявиха, че постъпката на дългогодишният заместник-председател е „червена светлина" за ДПС и чакат отговора на лидера.

Бяхте един от малкото, които на заседанието на Централния съвет на ДПС гласувахте срещу изключването на Касим Дал, това общо решение на изселниците в Турция ли беше?

За гласуването - да подкрепим г-н Дал, това решение е още в началото след като той си подаде оставката. Аз и в първото си интервю за вас тогава казах, че изселниците ще изберат правилната страна. Както и на ЦС казах, че това което обрисуват г-н Дал като предател е лъжа. Това, че имал амбиции за лидерския пост, също е лъжа. Хората въобще не познават г-н Доган, 90 процента от изселниците не го познават. Защо не го познават - защото той нито веднъж не е идвал, не се е срещал, а особено по-младите познават г-н Доган чрез Касим Дал, чрез мен и чрез моите приятели в организацията в Турция. Ние обяснявахме на хората защо трябва да подкрепяме ДПС. Голяма лъжа е, че заради лидера хората подкрепят ДПС. ДПС беше подкрепена заради това, че тя е единствената партия, която се бори за техните права. Ние ги убеждавахме, че е така, обаче след последните избори и след дебатите, и аз това го подчертах в декларацията, когато ставаше въпрос за най-важното ни право на глас (бел. ред. решението на КС за отмяна на повече от 18 хиляди гласа, подадени за ДПС на последните парламентарни избори в Турция), нашият председател сигурно почиваше някъде. Въобще го нямаше на трибуната. Не може председатели на други партии да скачат за нашите права и да ни защитават, когато ние сме обяснявали на хората, че ДПС ни защитава. Това беше последната капка, която преля чашата в очите на изселниците. Защото първото нещо, което хората с трудност ги убеждавахме, е да останем единни, въпреки че Доган е от Държавната сигурност. Христо Бисеров обясни на медиите, че имало идея комисия да провери дали ДПС е създадена от ДС. Там (бел. ред. на Централния съвет) стана въпрос за това, че Доган е от ДС, а не за ДПС. ДПС е създадена от многото хора, които въобще прекъснаха и органичната си връзка с ДПС заради председателя и заради сегашната върхушка там.

От това, което казвате, разбирам, че сте огорчен от решението на ЦС?

Не огорчен, срам ме е! Лютви Местан каза, че е имало пет часа дебати. Напротив - половин час. Касим Дал им каза в лицето истините. След това започнаха да се изказват всички срещу него - четири часа имаше водопад от мръсни думи срещу Касим Дал. Официално Бахри Юмер го заклеймявам, че чрез неговите действия даде светлина на ДС отново да бъде на власт. Ние поискахме - казахме, че най-после след 25 години ДПС, която се е зародила от сълзите и мъките на хората, да порицаем ДС и незабавно, щом изключваме Касим Дал за такъв грях и те да напуснат. Питам аз дали тия хора сега, когато тръгнат да честват майските събития (бел. ред. в памет на жертвите на „Възродителния процес"), ще кажат памет им на загиналите. Как ще го кажат с тия досиета?!? Те защитиха хората с досиета. Не обвинявам целия ЦС, защото час преди да започне заседанието вече бяха събрани подписите от 27 областни лидери. Възмутени сме! Дадох декларацията, защото в голямата си част - 90 от изселническите организации са против досиетата, против хората да участват с досиета в ДПС.

Това го дадохте като декларация от името на изселниците, че призовавате да се оттеглят всички с досиета - така ли?

От изселниците, които за това кратко време успяхме да се видим и хората, които ми звъннаха - всички подкрепят това. Аз съм изпратил на всички дружества това заявление, защото ние заедно сме работили и те ме упълномощиха да гласувам против освобождаването на Дал, а да гласувам за освобождаване на хората от ДС.

Това означава ли освобождаване и на лидера Доган?

На първо място лидера Доган. Не може човек, за когото хората гласуват, вярвайки че той е човекът, който ги защитава, да не се появява в парламента, да не работи, да не слуша техните проблеми. И най-накрая да не участва в дебатите за гласуванията - 13 000 гласа бяха отнети с някакви измишльотини, нито веднъж никой не дойде да говори, да пита и да чуе нашата болка. Само Рушен Риза и Мустафа Карадайъ се опитаха да поразмърдат нещата след като им се скарахме.

С делото в Страсбург?

Да, с делото в Страсбург. На никой не му пукаше за изселниците, всичко беше един балон. Не може това ръководство, което няма нищо общо с ДПС и вътре гъмжащо от сътрудници на ДС, които да се гордеят и да казват „аз имам досие" - напротив, най-чисто трябва да е ДПС.

Очаквате ли и Вие да последвате съдбата на Касим Дал - да Ви изключат от ЦС и от партията?

Бурните в кавички ръкопляскания ми показаха, че хората не са това, но по принуда са подписали. Да, бях посочен с пръст - Вие дето го защитавате, назначеният от него. Единственият ми отговор беше: „покажи ти човек, който си назначил и да е изкарал 87 000 гласа с нула лева стойност за ДПС". Аз се гордея, че има такъв човек, който ме е приобщил към ДПС. Че ще ме изключат - тяхното изключване за мен ще бъде знак, че ние сме на правилен път. Как ще ме изключат, когато зад мен имам 87 000 гласа?!? Аз не съм от квотата нито на председателя, нито на ПГ, нито от областните структури, аз съм от квотата чужбина. Може да ме изключат определен брой от гласоподаватели. Казаха даже, че всички дружества са били зад тях - ами, времето е пред нас! Ние им казахме истината - че ДПС вече е излязло от релси, че не може да бъде скривалище за ДС или пристан за тях. Те трябва да напуснат! Искам само нещо да кажа, че не ДПС създаде Касим Дал, напротив! Както има една поговорка „Овцете ги има не затова, че има овчар - овчарите ги има затова, че има овце". Ние ги създадохме, защото вярвахме. Но не може това да продължава и не може ДПС да сме единствената партия с председател от ДС.

Как ще се отрази всичко случващо се, и заради подкрепата на хората от Турция, върху изборните резултати на ДПС?

Аз вярвам, че хората гласуват наистина по съвест, но вижданията им бяха такива каквито ние им казвахме. Но ние не показвахме една страна като мислехме, че наистина всичко ще се оправи след Националната конференция, където беше за втори път казано от самия председател, че е време да се обсъжда новия лидер. И си казахме, че ще направим един преход на изчистването и продължение на пътя. Ние правихме досега организацията за изборите - нима Христо Бисеров е правил организацията по места, нима Камен Костадинов?! Аз се надявам и искрено ще се радвам, ако хората не оставят Касим Дал и го накарат да продължи. А по какъв път ще продължи, г-н Дал сам ще реши. Поздравявам го за достойното мълчание - четири часа да те оплюват без да им кажеш нещо. И накрая като поиска думата за отговор, му казаха вече само едно - че не е член вече на партията и след председателя на партията не се говори. В ЦС имаше високия крещящ глас на мълчанието. Нямаше това бурно ръкопляскане на крак, ръкопляскаха само предните редици.

Накъде обаче може да е пътят на Касим Дал, при положение че от една страна е изключен, а от друга страна твърди, че няма да цепи ДПС?

Извън партията какво може да направи Касим Дал, мисля, че той сам ще отговори в скоро време. От името на цялата организация в Турция, от името на хората му благодаря за това, че посещаваше, помагаше, изслушваше.

Отлив очаквате ли от гласоподавателите в Турция специално?

Да, очаквам и то сериозен отлив. Очаквам и от България, от самата членска маса. Като че ли тия хора наистина не познават електората си. Те си мислят, че за тях гласуват хората, с които си говорят и си пият кафето. За тях гласуваше амуджата (бел.ред. тур. „чичо") на полето - те не чуват тоя глас, но ще го чуят за огромно съжаление.

Т.е. изборите ще бъдат един вид наказателен вот срещу това ръководство на ДПС?

Аз съм убеден в това. И обясних на самия председател - това, което обрисуват Касим като човекът, който искал стола на председателя, че е една пълна лъжа, защото той имаше достатъчни възможности да направи собствен ПР. Напротив - за първи път в историята на Истанбул, на тези избори на най-оживените места имаше големи билбордове с лика на ДПС, на националния език на тая държава. По закон трябваше да напишем и на турски език какво означава. Казах му, г-н Дал, ти си отговорник по структурите - да напишем отдолу Касим Дал. Той каза: „Не, до лидера се пише само Ахмед Доган, ние си имаме лидер". Дотам той защитаваше единността на ДПС. И това го казах на заседанието. Ние вярвахме, че ще бъде посочен новият лидер, чакахме. На последната национална конференция отново се повдигна въпроса от самия лидер, че сега е крайно време да се коментира новия лидер. На хората им казахме - ще имаме нов лидер, не трябва да разцепваме, трябва да сме единни. И човекът, който постави въпроса да бъде вече коментирано това, е изключен. Не може да се каже, че няма кадри. Преди 20 години казвахме, че няма кадри. Хората, които тогава са били на 18 години, вече са на 48. И не може да се каже, че няма Доган и няма ДПС. Напротив ДПС ще я има, ако я няма ДС.

Чу се, че ще Ви сменят, че ДПС ще смени представителя си в Турция?

Казах истината заради хората, които гласуваха, заради хората, които направлявахме да гласуват за ДПС, като им обещавахме, че ще имат много по-добра защита. И да не ме освободят аз какво трябва да им кажа на хората, които виждат всичко това. Аз не съм нито Бахри Юмер или друг от организаторите на подписката. Не мога да защитавам хората, които са членували в Държавна сигурност и се тупаха по гърдите си за това. ДПС трябва да се саморевизира. Декларацията, прочетена от Бахри Юмер, е още едно потвърждение, че ДПС продължава да бъде гнездо, бункер, защита за агентите. Няма прошка! Не може да се каже, ами времената бяха такива! Защо за едните са такива, а за другите не били такива и за какви времена говорим?!?