Имало неизпълнени заповеди за освобождаването на Алексей Петров от ДАНС
Имало неизпълнени заповеди за освобождаването на Алексей Петров от ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Имало неизпълнени заповеди за освобождаването на Алексей Петров от ДАНС
28296
Имало неизпълнени заповеди за освобождаването на Алексей Петров от ДАНС
  • Имало неизпълнени заповеди за освобождаването на Алексей Петров от ДАНС

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, който съобщи, че агенцията е предала поисканата информация за досието на Алексей Петров в прокуратурата и в парламентарната комисия за контрол на дейността на агенцията.

Министър Цветанов миналата седмица обяви, че ДАНС е готова с анализа си за делото "Ахмед Емин" и че той вече е внесен в прокуратурата. Какво казвате в този анализ, какви нови моменти извън тия, които знаем, до момента са констатирани?

Това, което констатирахме, пак искам да подчертая, че това е съвместна работа с колегите ни от прокуратурата, вече има обстоятелства, които би трябвало може би да бъдат по-задълбочени и изяснени. И това, което предоставихме на колегите, е пак в рамките на този диалог, който водим, и в добрата комуникация с прокуратурата. Към момента все още тече това обсъждане с главния прокурор и с прокурорите, които са ангажирани, какво би трябвало да предприемем, за да изясним тези обстоятелства и факти. А решението за това дали ще е необходимо допълнително разследване и доразследване на случая, ще го вземат колегите от прокуратурата, така че...

Това е ясно като процедура. Но вие какво казвате в този доклад?

Ние не даваме такива оценки дали трябва да има, не можем да даваме препоръки на прокуратурата.

Какви обстоятелства не са изяснени в разследването?

Не мога да коментирам и не би трябвало. Ако колегите от прокуратурата решат, че на даден етап може това нещо да се сподели, те ще го споделят пред медиите. Не би трябвало да. . .

Имате ли отговор кой финансира партия ОТОМАН?

Ще се въздържа да ви отговоря.

Волен Сидеров изиска досието на Алексей Петров. В същото време и прокуратурата ви го поиска. Е, къде го подадохте?

Навсякъде, където е било необходимо, сме подали необходимата информация, така че мисля, че няма да има колизия в този момент.

Какво казва неговото досие, работил ли е той толкова много за България?

Вижте, води се в момента следствие по този въпрос, така че, ако някой трябва и има право да отговори на тези въпроси, това са колегите от прокуратурата. Аз не мога да коментирам. Той официално е освободен. След като аз встъпих в длъжност в ДАНС, след което взехме решение, че няма нужда да има политически кабинет, и в резултат на това нещо аз помолих всички, които са в тази структура, да подадат своите документи за напускане. Има заповеди за освобождаване на Алексей Петров, които не са били приведени в действие...

Господин Йовчев, какво становище дадохте за специалните разузнавателни средства?

Обсъдихме проблемите, които са свързани и които са натрупани през тези години по отношение на исканията за специални разузнавателни средства, тяхното прилагане, съхранение и използване. Мисля, че се получи един много добър диалог с членовете на комисията. Мисля, че гледаме в една посока, към намиране и изработване на подходящите мерки, включително и в промяна може би на нормативната база, така че да можем да гарантираме, от една страна, един ефективен граждански контрол върху прилагането на специални разузнавателни средства, а, от друга страна, да можем да гарантираме ефективността в дейността на всички служби, които имат права да искат и да използват специални разузнавателни средства.

Как точно ще стане този граждански контрол върху тази секретна материя?

Има механизъм, по който да бъде извършено това нещо, както по отношение на проверка на отделни сигнали, така и по отношение на планови регулярни проверки, които се извършват.

Вие например направихте ли вътрешна проверка, когато встъпихте в длъжност? Много пъти се е говорило за неунищожаване по надлежния ред на материали или на самите записи от специални разузнавателни средства. За това, че няма контрол в това как се използват, къде отиват. . . и т.н. Направихте ли вашата вътрешна ревизия и какво показа тя? Намерихте ли такива нарушения?

Такива нарушения, които казвате, няма как да намерим, тъй като в ДАНС не се съхраняват записи до момента на специални разузнавателни средства. Съвсем наскоро агенцията реално придоби технически възможности, и то в доста ограничена сфера от специалните разузнавателни средства наистина да прилага самостоятелно такива. Така че ние записи не сме съхранявали до момента. Отскоро започнахме да съхраняваме и те са по съответния ред. И там няма нарушения. Абсолютно се спазват процедурите, които са предвидени в закона. По отношение на унищожаването на материалите, дори и в Закона за специалните разузнавателни средства са предвидени различни опции. Там дори е предвидено, че когато се касае за националната сигурност, там процедурата по унищожаване на специалните разузнавателни средства е малко по-различна. Аз мисля, че до момента от това, което съм установил, няма такива нарушения на закона. За вбъдеще... може в миналото, тъй като все пак ДАНС е наследник на НСС, да се установи, че и да са допускани такива дребни нарушения, но според мен това по-скоро е от недоглеждане, отколкото примерно някакво злонамерено действие да е направено. Трябва да се намери ефективният механизъм и критерий, по които да решим как точно ще бъдат извършвани проверките по отношение на исканията за специални разузнавателни средства. . . механизми как може да бъде извършена проверка и, от една страна, хем да можем да сме сигурни, че може да се извърши проверка, адекватна и ефективна по отношение на това дали са нарушени гражданските права, от друга страна, да не рискуваме разкриването на специфични методи и средства или интерес на службите. И могат да бъдат намерени такива начини - по какъв начин да направим организацията на регистрите, които са свързани с прилагането и използването на специалните разузнавателни средства, което да облекчи проверката по тях, която да намали възможността да се извършват нарушения, след това процедурите, при които се съхраняват специалните разузнавателни средства, какво още бихме могли да направим тая посока така, че наистина да се гарантира. Трябва да помислим за това как да оптимизираме нещата, включително и в промяна на нормативните документи.

Казвате, че нарушения не сте открил.

Да.

Значи ДАНС не е подслушвала неправомерно и не е използвала такава информация с нерегламентирани цели и за политически цели. Така ли да го разбирам?

Зададохте няколко въпроса едновременно. Ако може, да ги разграничим. Значи, ако имаме данни за нерегламентирано прилагане на специални разузнавателни средства, които не са направени по законовия ред, или че информацията, която се поддържа в ДАНС, не е била използвана съобразно функциите, задачите, които са възложени на агенцията, за всички такива случаи, които получим такава информация, ние уведомяваме, сезираме прокуратурата.

Има ли такива?

Има и такива случаи, които сме сезирали прокуратурата. Ще се въздържа от коментар.

А ваши служители или служители на ДОТИ?

Говоря изцяло само за наши служители. Служители на ДОТИ, те са в юрисдикцията на Министерство на вътрешните работи.