Г. Митов: Невъзможно е да говорим за увеличение на левовия индекс за лихвоточките
Г. Митов: Невъзможно е да говорим за увеличение на левовия индекс за лихвоточките / снимка: sxc.hu

Заради подаването на заявления за компенсации по лихвоточки, както и за получаването им пред общинските администрации и клоновете на ДСК се образуваха километрични опашки. Вероятно срокът ще бъде удължен до края на годината. Сега той е до 21 май. Парламентът прие промяната на първо четене.

 Според изпълнителния директор на Националния компенсационен жилищен фонд удължаване на срока с шест месеца категорично трябва да има. Той заяви, че е оптимист но също така изрази силното си притеснение, че ако срокът не бъде удължен с шест месеца, последствията ще бъдат повече от неприятни. Ето какво още обясни Митов:  

Какви се вашите аргументи да се удължи срокът с още шест месеца

Първият аргумент е многото хора - около 180 000 души за цялата страна. В последните две-три седмици опашките пред клоновете на ДСК в седем-десет града  са огромни, както и в местните комисии в тези градове.  Надявам се, ако се приеме срокът за удължаване до 21 ноември, че хората ще се успокоят и ще могат нормално и спокойно да извършат всички тези прехвърляния, за които сега е предвидено, че приключват на 21 май. Така че аргументите са в полза на хората. В крайна сметка законите се правят в интерес на обществото.

Не са ли твърде тежки критериите, на които трябва да отговарят хората, за да ползват компенсации от тези лихвоточки. Те не са малко, изпълними ли са?

Въпросът се състои в това, че още когато е приеман законът, а това е по времето на Великото народно събрание през 1991 година, са в сила тези условия, разбирате ли. Това е от 17-18 години и е коректно от тази гледна точка хората да бъдат поставени при равни условия, независимо дали ще влезе в списък през 1994 година и 2009 година.

В момента лихвоточката е 8 стотинки и за момента не се предвижда покачването й. Средното обезщетение миналата година бе малко над 6000 лв. Мислите ли, че е удачно да се повиши лихвоточката? Доста организации и движения настояват да има покачване.

Трябва да бъда максимално коректен. Условията да бъде определен нов индекс са посочени в закона. Те са три - инфлационните процеси в страната, цените на жилищата, налични средства по фонда. Тези  три условия кумулативно следва да бъдат на лице, за да може да се отиде към повишение. Инфлация има, цените на жилищата, с изключение на леките спадове в големите градове сега, да приемем, че имаме покачване откакто съществува законът. За съжаление аз получавам пари от бюджета като субсидия само и единствено и последните четири-пет години това са 16 млн. лв. Ако бюджетът има такава възможност, разбира се, че при наличието на свободни средства и другите две условия, Управителният съвет може би ще вземе такова решение. Но за тази година в държавния бюджет е определено около 16 млн. лв. При това положение, исканията, които са постъпили от местните комисии при мен, до края на годината ми е невъзможно да говоря за увеличение на левовия индекс.

Дали удължаването на срока с шест месеца ще позволи повече хора да бъдат компенсирани, ако средствата на практика остават в същия размер?

Ако влизат хора, разбира се, че средствата, които ми се отпускат, ще бъдат недостатъчни. Колкото хора влязат, това означава държавата все едно да си направи сметката и да задели за догодина и следващите  - до 2013 година, много повече пари за компенсации.

Ако не се случи удължаването на срока, каква е най-лошата ви прогноза

Не ми се иска да прогнозирам. Ефектът във всички случаи е неблагоприятен.