Димитър Гочев: Искам да поставя Боян Папазов в Германия
Димитър Гочев: Искам да поставя Боян Папазов в Германия / netinfo
Режисьорът Димитър Гочев е един особено интересен човек. Той от години живее и работи в Германия. Тези дни е у нас, за да представи два свои спектакъла в Народния театър: "Битката на негъра и кучетата" и "Перси" на Есхил, който ще се играе на 24 и 25 март.

Гочев е един от най-странните съвременни режисьори. Оценките за него са от абсолютно обожание до пълно отричане. Неведнъж публиката е напускала залата по време на негови представления или пък го е освиркала на финала. Гочев е от онзи тип хора, за които спокойно може да се каже, че са "чешити".

Рядко дава интервюта, а Дарик е една от малкото медии, за които той се съгласи да го направи.

В Германия и двете постановки на Гочев се играят при голям интерес. "Перси" е включена в програмата на "Дойчес театър" Берлин. Всекидневникът "Зюддойче цайтунг" я определи като "гениална". "Битката на негъра и кучетата" пък се играе още от 2003 година на сцената на "Фолксбюне" в Берлин. През 2004 спектакълът беше обявен за един от най-добрите в германския град.

Пред Дарик Димитър Гочев споделя, че в началото много се е колебаел дали има нужда от подобен гастрол у нас: За мен театърът винаги е бил нещо локално. Той е нещо добро или лошо, там където се създава. Да се мести на други места, в други култури си е трудна работа. Актьорите настояваха. А аз винаги слушам актьорите. Надявам се, че ще има резултат от тази среща.

За последно в България той е правил спектакъл през 1982 година. Тогава поставя "Филоктет" от Хайнер Мюлер на сцената на театър "София".

Каква е вероятността отново да направите нещо на българска сцена, изцяло с български актьори?

Не зная. Аз не бягам от това. А може пък и да я бягство, не съм сигурен. Но съм в една спирала с актьорите, с които в последните три, четири години работим много интензивно и няма как да я напусна. Ако ме изгонят актьорите тогава ще дойда.

А не искате ли да поставите български текст в Германия?

Опитвам се от три години да поставя Боян Папазов - "Бая си на бълхите". Изключителен текст, изключителен автор. Но чисто и просто няма хубав превод на немски. И по-добре засега без Папазов, отколкото с половин Папазов.

Това ли е единственият български текст, който ви е направил впечатление през последните години и сте го видели на спектакъл?

Да, засега е единственият.

На Димитър Гочев му се носи славата, че трудно дава интервюта. Че не обича да го прави, защото вярва, че най-съществените момента са в мълчанието.

Моята работа е да работя с актьорите, моята работа не е да давам интервюта. Аз понякога съм добър партньор по време на работата си с актьорите. Това е моето поле. А да коментирам себе си или работата – това не е работата на режисьора.

А Димитър Гочев не може ли тогава да режисира едно интервю с Димитър Гочев?

Интервюта с други мога, но собствено не.