Цветелин Кънчев поиска доверие, за да реши за един мандат проблемите със и на циганите
Цветелин Кънчев поиска доверие, за да реши за един мандат проблемите със и на циганите / снимка: БГНЕС, aрхив

Исканията на циганите в България съвпадат напълно с тези на недоволните граждани по улиците, но циганите се страхуват да излязат на протест, за да не бъдат нападнати. Това коментира в интервю за Дарик Цветелин Кънчев, който категорично отрече, че циганите излизат да протестират само срещу пари. Лидерът на „Евророма" не смята, че поведението на българските роми в Европа е една от причините страната ни да не може да влезе в Шенген. Кънчев поиска кредит на доверие от цялото общество, за да реши за един мандат проблемите със и на циганите. Ето какво още каза Кънчев:

Искам първо да започна със съболезнования не само към близките, а съболезнованията да бъдат насочени и към целия български народ, заради който Пламен изгоря. Пламъкът, светлината от неговия огън нека да ни накара да прогледнем много надълбоко към проблемите, а не повърхностно, както последните години.

Да се осъзнаем казвате ние, българите. Имали нещо общо между тези две нещастни събития, отнели два живота? Все още се проучват обстоятелствата около самозапалването на Пламен.

Не бива да свързваме двата случая, тъй като Пламен изгоря, борейки се срещу големите престъпници, а пък нашият Велин, 16-годишното ромско момче беше застреляно затова, че не е разделил правилно с охранителя стоката, която е трябвало да изнесе. Това са детайлите от този случай. Доста време с известния охранител са си имали взаимоотношения, делили са изнасяното от вътре и когато той е поискал да взема над 50 %, две трети, тогава се е стигнало до тази разправия.

Как е второто момче, което също беше простреляно?

Бях при него, Камен Янков е добре, доколкото може да е добре. Над петдесет съчми изброих на неговия крак и по тялото му.

Стабилно е състоянието му.

Да. Няма опасност за живота му.

Снощи имаше протест в квартал "Христо Ботев". Хората там искат справедливост, искат децата им да не са мишени. Но всъщност дефицитът на справедливост вече изкара хората, българите на улицата.

Така е. Така е, защото в последните години хората като Цветан Цветанов например се стараеха надълго и нашироко да отклоняват общественото внимание на тема циганите. Например, когато ставаше въпрос за неговите шест апартамента, Цветан Цветанов се сети, че трябва да тръгне на обиколка из страната и да се среща със земеделски производители, на които да им обещае как ще се бори с циганската престъпност по нивите и по ливадите. И такива ходове е имало многобройни. Стараеха се да ни насъскват едни срещу други и аз много отдавна предупреждавах, че тези хора ни насъскват едни срещу други, защото ги е страх, че едни ден можем заедно да им потърсим отговорност.

Сега случва ли се това. Всички ли заедно излизат? Оставам с впечатлението, че не са чак толкова активни циганите в това недоволство.

Освен протестите, които организирахме в квартал "Факултет" и в квартал "Филиповци", други не е имало, защото пак казвам, последните години се постараха да настроят българското общество спрямо ромското много сериозно.

И циганите ги е страх да излязат?

Абсолютно. Ако излезем заедно с българите, може някой пийнал да се сети, че сме цигани и да ни набият. Има го този момент.

А не е обяснението в това, че както мнозина говорят, особено покрай изборите, че циганите излизат само ако им се плати.

Няма такъв момент. Вие ще видите нашите резултати в Централната избирателна комисия. Факт е, че ние никога не сме плащали да гласуват за "Евророма". Обратното, ние винаги сме страдали, когато купуват наши гласоподаватели и въпреки всичко си имаме тази над петдесет хилядна армия, която гласува за "Евророма" традиционно.

Аз между другото забелязах представители на ромския етнос на един от тези протести, който беше опит за защита на правителството.

Чистачките, които им бяха заповядали да отидат и да подкрепят Бойко Борисов. Не трябва да ги съдим тях. На тях им беше казано: „Ако искате да останете на работа, отивайте и викайте за Бойко". Не само това. И в провинцията на доста места се предлагаха суми от петдесет, сто лева и повече, за да се качват роми по рейсовете и да идват тук да викат: „Да живее Бойко".

Това са ваши данни от хора по места.

Да, по места.

За да затворим темата със случая "Христо Ботев", има ли опасност напрежението там да ескалира и какви са очакванията ви към разследването, към процеса?

Аз ще се постарая с целия авторитет, който има ръководената от мен партия и лично аз, да не позволим това да се случи. Но много е важно прокуратурата и съдът да си свършат работата този път. Защото, давам ви пример, когато през август 2007 година, беше убит 17-годишният Аспарух, вие си спомняте как целият ромски квартал блокира центъра на Самоков. Тогава успях да ги върна обратно в квартала, като им казах, че ние ще наблюдаваме много внимателно случая и няма да позволим да се измъкнат. Знаете ли какви присъди получиха четиримата убийци? По две години и половина условно. Ето на тези въпроси се търси отговор. Колко години присъда е получил убиецът на 8-годишната Айсел от Добрич, убита и изнасилена преди това.

Виждате ли тенденциозност в това?

Още не са разкрити убийците на 16 годишното момче в Петрич, които го убиха и го запалиха. И много, много такива. Естествено, някои хора казват веднага: "Да, ама смъртта на професор Калоянов в „Захарна фабрика". Да, аз също съм искал да бъде разследвана смъртта на професор Калоянов и и ние сме настоявали най-много да бъде разследвана тази смърт. Но някои хора, които много го искаха в началото, се оттеглиха. Говоря не от нашия етнос, от нашата общност. А други хора се оттеглиха и се покриха, защото щеше да се окаже горчива истина в цялата история.

Ще признаете обаче, че този проблем, свързан със справедливостта, и изобщо с получаването на бързо и ефективно правораздаване, не могат да бъдат упрекнати и съд, и прокуратура, и разследващи, че действат тенденциозно и етнически. От това страдат и българи, и цигани.

Казано е, че когато говорят фактите и боговете мълчат. Аз не съм фен на Крил Рашков. Да обаче Кирил Рашков, за много кратко време за закана за убийство беше осъден ефективно на три години и половина.

Но трябва да припомните преди това какво стана.

Но той е осъден само за закана за убийство на три години и половина. А убийците на малкия Аспарух на две години и половина условно. Не е ли двоен стандарт това? Не трябва да има двойни стандарти. Нека всеки да си получава това, което е заслужил.

Разбрах, ще следите.

Защото вижте, убиецът няма род, народ и етнос. Той е просто убиец.

Дали обаче ромите, вие казахте, че сте организирали няколко протеста, блокирали сте магистралата.

Да, всички видяха. Блокирахме автомагистрала "Люлин", международната жп линия.

В „Столипиново" имаше маллко по-активен протест срещу сметките за ток.

Нашият също беше за тока и не само за него. Още преди пет години алармирахме, че ЕРП-тата крадат, крадат и надписват. Слагайки електромерите на 15 метра височина в циганските квартали, не позволяват никой да разбере дали примерно ако реша да си изключа всичко вкъщи, дали върти електромерът. Никой се поиска да ни чуе тогава. ЕРП-тата си казаха: „Този заспал народ те щом циганите си викат, я да започнем да крадем и от българите", и така стана, започнаха да крадат и от българите. Ако още тогава ги бяхме спрели. Нека да бъдат високо горе електромерите, на 15 метра, но нека да има и едни контролен електромер долу. Неслучайно сме им дали два месеца срок. Изтекоха две седмици, има още месец и половина да свалят контролния електромер.

После, ако не ги свалят?

Вярвайте ми дълго време ще останем на улицата.

Гражданско неподчинение и от циганските махали.

Естествено.

Тогава вече ще видим колко активни могат да бъдат и хората в ромските квартали.

Да. Абсолютно.

Казвате страх ги е да излязат на улицата.

Страх ги е да протестират заедно с българите.

Това имам предвид. Излизане на улицата тези дни значи на протест в рамките на общото гражданско недоволство. Но ако се върнем само месец и нещо назад, те не бяха особено активни и в референдума в края на януари.

И това не е вярно. И аз в момента съм извадил една справка на всички социолози, които трябва да се срамуват от това, което са казали. Това е официална справка, извадка от ЦИК.

Наши колеги, които бяха на място, отчетоха наистина ниска активност.

Въпреки мутрите, които беше изпратил на много места Цветан Цветанов, да плашат хората да не гласуват, да не участват в референдума, имайте предвид, че само в нашата секция, където традиционно гласуват членове и симпатизанти на "Евророма", са гласували 56 000 човека. Замислете се.

Всички си обяснихме тогава, че партиите си пазят парите за изборите.

Не, просто една медия го лансира това нещо и всичко започна от тях. Ако бяха се задълбочили да извадите справки от Централната избирателна комисия, щяхте да видите, че това не е вярно. Там някой социолог, който си седи там зад бюрото и си казва: „Ох, чакай, сега ще хвърлям ези или тура, колко процента е избирателната активност при ромите. Хвърля там някоя монета и казва: „О, тя е ниска".

Как ви се струва всичко онова, което се случва по улиците на България?

Закъсняла необходимост. Нищо, че е късно, но е страшно, крещящо необходимо.

Има ли шанс скоро, както се казва, да подредим хаоса в космос, защото пък и много разнопосочни са исканията, разделят се самите протестиращи, цялото недоволство сякаш трудно се канализира в разумни послания, искания?

Истина е, например, че такива искания от типа държавната обсерватория от Рожен да бъде прехвърлена в село Поибрене, просто са леко смешни дори. Трябва да се синтезират исканията. Нека всеки да си каже какво иска, да се каже и да се редуцират. Да се постигне някакъв консенсус, защото ще бъде тъжно, ако се изпокарат помежду си тъй наречените лидери на протестите, защото очакванията към тях са много големи. Дано си дават сметка колко големи са очакванията към тях от страна на хората. Защото най-тъжно ще бъде, ако сега хората, които протестират, бъдат разочаровани, се опасявам, че следващите 20-30 години никой няма да иска да излезе на улицата повече. Ще излизат обаче през Терминал 2.

Трябва ли ни Велико народно събрание?

Не. Ние сме категорично против Велико народно събрание по простата причина, че си смятаме така, едни елементарни сметки си правим. Нашите хора, в момента
та, в който им обясних, че вместо 240 депутатите във Великото народно събрание са 400 и ги попитах: Трябва ли да храним още 160 депутатски гърла? Отговорът беше: "Не". Защото като се направи една елементарна сметка, че издръжката на един депутат на месец е около 20 000лева. Още 160 депутати като ги сметнем по 20 000лева, това са 3,2 милиона лева на месец. На година се получават около 35-36 милиона. А с тези пари могат да се направят много неща. Велико народно събрание искат тези партии, които не могат да прескочат 4% -та бариера и искат Велико народно събрание, защото там се прескача с 2%.

Тези по-малките и по-кресливи в момента.

Да, примерно като онзи човек там, който до обяд иска да бъде Яне Сандански, а след обяд Янка Рупкина.

Какво циганите биха добавили или исканията им съвпадат с тези на протестиращите?

Изцяло съвпадат.

Не се налага да добавите към списъка още три-четири точки, за които през годините партиите много са обещавали, а не са правили.

Това, което искаме, е да има допълнителни контролни електромери,, за да може всеки да си засича сметката, а не да плаща по 40-50 лева, за да му идва вишка, за да може да се засече сметката. Да плаща допълнително пак на монополите. Всичко останало абсолютно съвпада.

Работа?

Абсолютно, да. По принцип, когато са били добре българите, са били добре и циганите. И това не важи само за българи и цигани. В цяла Европа е така. Вярвайте, аз съм имал честа да контактувам с цигани от всички европейски страни. Едно е ясно. Циганите в европейската страна хикс като малцинство, винаги гледат да подражават на мнозинството. Един немски циганин с такъв финес, с такава сериозност говори.

И с такава точност.

Да, и с точност наистина. Така че винаги циганите са огледален образ на мнозинството, в което живеят.

Да, но има една теза, особено през годините на прехода много се коментираше, че от лъжите на политиците през този преход, май само циганите успяха да изкярат нещо, на жаргон казано.

Какво изкяриха циганите?

Всички ни лъжат, но поне на тях им дават по 10-20 лева понякога на избори.

Беше, допреди 2005 година.

А от 2005 година какво спря?

От 2005 година толкова много българи се продават, че тук в София една партия, която управляваше навремето, вече не е в парламента, ги купуваше по цели входове.

Българи?

Да. Българи.

Но мизата там не е ли по-висока?

По-висока. Ето пак двоен стандарт. По-висока, но пък
и по-сигурна.

Защо?

Защото българинът със своето чувство за отговорност, като вземе пари, се чувства задължен да гласува за този, който му ги е дал. А при нас абясняваме надълго и нашироко, че с новите изменения на Наказателния кодекс, ако вземеш пари и гласуваш за този, който ти ги е далу е престъпление, но ако гласуваш за този, който ти ги е дал.

По-скоро за друг. Или по съвест.

Абсолютно. Да гласуват по съвест.

Ще играят ли сега пари за изборите?

Със сигурност и то много. Но пак да предупредя, че рекламации не приемам.

В смисъл?

Има една група от партии всеки път си дават и всеки път горят.

И се оплакват после.

И се оплакват. Не се оплакват официално на мен, защото аз съм най-ощетен от тези купувачи на гласове, но си намират други поводи да си го изкарат на циганите.

Имаше партньорство на последните избори на "Евророма" с левицата? В тази посока ли са засега плановете ви за предсрочния вот?

Засега няма промяна в тези планове. Ще се реши след две-три седмици, вече ще има резултат по въпроса как ще бъде нашето участие в тези парламентарни избори. За момента няма промяна в посоката. Дано на "Позитано" 20 да проявят разум, защото на "Позитано" 20 могат да изберат между нашия модел в Кюстендил и Белоградчик. В Кюстендил бяхме заедно и бихме управляващата партия със седем на четири. В Белоградчик бяхме поотделно и направихме равен резултат - двама съветници"Евророма", двама съветници БСП. А ГЕРБ направиха общо четирима. Така че те трябва да си решат.

Дали искат това партньорство. Вие сте засега окей. Добре, а Шенген? Май е на път да ни се размине засега може би около събитията. Но една твърда Холандия, сега и в Германия вече се появяват гласове, и във Финландия, срещу приемането ни. И като че ли циганите винаги някъде се промъкват като аргумент в коментарите в част от тези държави срещу това.

Няма такъв момент. Германия изрично си казаха: организираната престъпност и корупцията. Къде има в организираната престъпност и корупцията цигани? Няма и отговорът е няма, защото за да има корупция, трябва да заемаш държавни постове. А такива нямаме ние. А в организираната престъпност, къде? Няма. Един човек решихте да си го произведете в циганин, на име Сако, който няма нищо циганско в него, нали? Обаче вие журналистите решихте да го наречете циганин, защото е мургав.

Няма ли някакви организирани групи, като се заговори там за джебчии и трафик на момичета?

В трафика на хора цигани никъде не могат да се доберат да дърпат конците. Няма как.

Така ли?

Няма как, както и тези, които крадат дърва с каруците, казват, че се опитали и те с тирове, но били заети местата от братята българи. Изришно германците бяха, и нека този юнак от Банкя, не като някакъв селски каиш, да се хвали, че се прегръщал с този и онзи, а да вземе да си направи една равносметка, че като се прегръща с Меркел, това не означава, че всичко му е опечено. И сега се вижда, че изобщо нищо не му е опечено.

Тоест властта като цяло не успя да защити тази политическа позиция да сме част от Шенген?

Не успя, защото ги хванаха в много дребни лъжи. Още преди три години ги хванаха в много елементарни, дребни лъжи. Давам пример с преброяването, където се оказа, че циганите били намалели през последните 20 години. нали се сещате този момент, че преди 20 години циганете били 375 000, а сега били 325 000 души. 50 000 цигани намалели.

Да не са емигрирали?

Знаете ли какво обяснение ми дадоха неофициално на мен?

Какво?

Че така по-лесно щели да ни приемат в Шенген.

С по-малко?

С по-малко цигани. Никой от тях не си направи равносметка да погледне назад данните, че 2002 година Симеон Сакскобургготски в качеството му на премиер на тази държава е обявил официално на среща на върха на НАТО в Будапеща 870 000 цигани. Трябваше само да направят една справка. Нали претендират, че много контактуват с американските служби. Трябваше да направят една справка в сайта на ЦРУ. И там сме над 800 000 циганите в България. В официалния сайт на ЦРУ.

Все пак не може да се отрече, че има голяма трудова и друга миграция сред ромското население в посока Западна Европа.

То е навсякъде. И българи има много в чужбина.

Говорим за създаване на проблеми, например ако опънеш палатка в центъра на Лондон или да кажеш: аз тука сега ще живея.

Няма български цигани в центъра на Лондон. И от Англия за български цигани нямаме забележки, както надълго и нашироко казах.

Имаме ли отнякъде забележки? Вие подозирам, че общувате.

За пореден път казвам. Аз мога да реша проблемите с циганите и проблемите на циганите. Но само да не ми пречат.

Как?

Искам просто един гратисен период. Един кредит на доверие от цялото общество и да видят какви резултати ще има. За един мандат аз мога да покажа страшни резултати. Ние от "Евророма" можем да покажем страшни резултати. казвам: да решим проблемите с циганите и проблемите на циганите.

Министър на интеграцията.

Не говоря аз лично да бъда министър. Искам ние лично да носим отговорността и кредитът на доверие на обществото.

За да сте един вид медиатор.

Ако нашиете хора ги притиснем и кажем: „Хайде сега тук вече оставете тези номера", те няма на кого да се оплачат. Просто ще се разберем с две изречения, че вече не може. Докато ако ги натисне някой българин, той ще скочи, куп псевдозащитни организации, фондации и така нататък. И ще пищят и ще вадят финансови дивиденти,от цялата история. Както аз съм поел пред нашите избиратели ангажимента, че следващия мандат наистина ще бъде потърсена отговорност на тези крадливи фондации, които стотици милиони евро са откраднали, предназначени за ромите в България, стотици милиони.

Виждате оптимизъм и надежда, че може бързо да се оправи тяхното положение?

Абсолютно. Има как. Просто не искам да ни се пречи.

Двайсет години се говори едно и също.

Досега аз имал ли съм кредит на доверие? Не съм имал.

Бяхте само народен представител в 38-то Народно събрание.

Аз знам какво да поискам, под каква форма да поискам кредит на доверие. Знам за какво става въпрос. Но понеже засегнах темата с фондациите, вижте какво стана с тези фондации. Една папка, за едни пари - 4,7 млн. долара, които са успели да откраднат от двайсет и няколко фондации, още преди три години я депозирахме в пленарна зала, депозира лично на премиера, той веднага разписа на Цветан Цветанов, започна се едно разследване и за нула бройки от икономическа полиция откриха уникални неща, уникални разкрития. И изведнъж някой им дръпна шалтера.

Кой?

Същите тези фондации, които бяха разследвани, ги видяхме след това с Цветан Цветанов да участват в Националния съвет за сътрудничество по политически и демографски въпроси. Същите тези фондации. Просто Цецко си решил, че ако ги държи за гушите, те щели да му осигурят гласове за изборите, без да си дава сметка, че тези хора от махалите не ги понасят и ги бият с камъни.

То на изборите ще се види.

Абсолютно. То се видя на местните избори, че не можаха да му бъдат полезни.

Какво трябва да се случи в бърз порядък в страната, за да не се стигне до там хората пак да мятат камъни по политици. Вие сте един от първите народни представители със свален имунитет. Добре знаете за какво става дума и вътре в парламента и извън парламента.

Аз съм бил от всички страни и знам за какво става въпрос. Бързо трябва хората от протеста да синтезират своите искания, да имат ясни лидери и водачи вече, да се обозначат те и да седнат на масата на преговорите. И да знаят, че нищо не е измислено по-умно от този модел на демокрацията чрез политически партии. Да забравят тези глупости с национални комитети, да си използват модела и както имат кредит на доверие от народа, да си направят един политически субект.

Партия "Орлов мост", така ли?

Ако искат, да я кръстят и партия "Разсадника", обаче да направят политически субект, който да участва в написването на конституция и така нататък. Ще си проличи дали наистина хората им имат доверие. И ако след това не гласуват за тези хора, нямат право да се сърдят на никого.

Заслужено доверие казвате.

Абсолютно.

Ще следим събитията в страната. Интересни седмици ни предстоят и в крайна сметка служебен кабинет ни чака. Много скоро ще научим и състава му.

Не препоръчвам на президента да се спира на Меглена Плугчиева.

Давате му съвет в аванс.

Съветвам го да не се спира на тази дама.

Защо?

Тази дама никой не може да каже дали е лява или дясна. Тя се води от личния си интерес. Мисля, че няма да бъде политически здравословно за самия президент.