Цветанов: ГЕРБ е показала своята политическа воля в борбата срещу престъпността
Цветанов: ГЕРБ е показала своята политическа воля в борбата срещу престъпността / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цветанов: България е част от трансграничната организирана престъпност
53596
Цветанов: България е част от трансграничната организирана престъпност
  • Цветанов: България е част от трансграничната организирана престъпност

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в „Седмицата” на Дарик:

Новина от днес за нова полицейска акция - понеже всеки ден тази седмица имаше новини, свързани с лица с прякори - сега, днес?

Ами, също има обявени резултати от операции, които са текли във вчерашния ден и през нощта, но за мене по-важно е, че операциите са насочени към предотвратяването и ликвидирането на групи, които се занимават с престъпна дейност, пране на пари, контрабандни цигари, наркотици, оръжие…

Тази сутрин пресцентърът на МВР съобщава за операция „Перачите”. Какво представлява?

Да, това е операция „Перачите”, която от месеци работим с колегите от ДЕА. Засечени са преводи, които по информационния обмен, който обменихме с партньорите, са превеждани пари от Антили, Венецуела, Панама към български физически лица. След това, контролирани от съответните организатори на прането на пари, се пренасочват към други държави като Съединените щати, Китай, Сингапур…

Какво точно става в България, за да се изперат парите?

По принцип престъпната дейност, когато се осъществява, има генериране на сериозен финансов ресурс. Трябва по някакъв начин да бъдат изпрани, те трябва да минат през няколко държави, за да влязат в банкови сметки като законен произход на тези средства.

Пари от бизнес.

Точно така. И както за наркотиците, така също и с фалшивите кредитни карти в много от случаите се наемат т.нар. мулета, които трябва да изпълнят тези операции, и това, което се случва с конкретно тази операция - има физически лица, които поемат тези финансови потоци, които идват от дестинации като Венецуела, Панама, Антили и оттам вече…

Това са българи. Парите идват по техните сметки.

Да, това са българи и в съвместната операция, която правим с…

Това са пари от наркотици.

Точно така. И съвместната операция, която я правим с ДЕА, ние знаем какъв е произходът на първоначалния превод, който е започнал, и, разбира се, те минават през няколко физически лица.

Все в България?

В България е една част. Една част, не цялата. И вчера всъщност колегите, когато започнаха своята реализация, бяха блокирани сметките на всички тези лица. Те са на стойност някъде около 1,6 млн. лв., като, разбира се, имат и сериозни количества като недвижимо имущество. Това са автомобили, имоти и това вече ще бъде предмет на разследване.

В съобщението се говори за над 5 млн. лв. Не 1,5 млн., а над 5 млн. са парите плюс имущество.

Точно така, общо всичко, да, всичко.

Така, и какво точно правят тук с парите?

Оттук след това тези пари се нареждат…

Не, не, ясно, ама как ги изпират? Това, което четох в пресата, е, че изпирането става чрез влагане на парите в строителство, в хотелски бизнес. Как става?

Това е другият вариант. Аз ви казвам за тези - как финансовите потоци, влизайки след това отиват обратно към държави, където вече те влизат като легален бизнес, който е осъществен в България.

Т.е. все едно те плащат някакъв бизнес с тия отвън, които са…

Точно така, точно така. Докато примерно, давам ви за пример случая с Брендо. Който, така, стана много, така, с широк обществен отзвук. Примерно, да речем, той как си изпира парите? Разследването, което приключи в Швейцария, говорим за 10 тона кокаин, които всъщност от Южна Америка са влезли в европейски държави. Сами разбирате, че България няма как да бъде дестинация за подобен пазар, защото нямаме такъв пазар, който може да се реализира на място. Това обаче, което е направено, е, че швейцарска банка… той като титуляр на сметка влизат пари от престъпната дейност, но те влизат с фалшиви документи за произхода на тези пари. В следващия момент обаче той тегли кредит от швейцарска банка в размер на 10 млн. лв. и започва да инвестира…

Лева или евро?

Евро, извинявайте, евро и започва да инвестира както в Швейцария, така също и в България и когато конкретните…

В какво - в строителство, в хотели? Така.

В строителство, в хотелиерство, във всякакъв вид бизнес, фондове… И когато в момента се поинтересува някой за произхода на тези пари, прави запитване към банката, която прави тези преводи, и в банката казват - това е кредит, който е на банката, и е даден на физическото лице Евелин Банев-Брендо.

И в първия момент никой не се сеща да пита как е обезпечен този кредит всъщност. Обаче вече се сещат да питат.

Е, да, но вече се пита. И когато има едно изградено оперативно партньорство между всичките евроатлантически партньори, това вече става в реално време. И тук говорим за група и количества както на наркотици, така също и обеми финансови потоци, които в рамките от 2004 до 2007 г. е функционирала тази организирана престъпна група, която, разбира се, той е като един от лидерите Брендо с още един негов съратник, който всъщност му е дясната ръка, който вече е задържан в Швейцария, и оттам нататък…

Той е българин също?

Българин също и това е всъщност начинът, по който се…

Само да изясним въпроса с Швейцария, понеже през седмицата имаше шум в системата. Вие разказвате пак историята за Швейцария, а пресата цитира прокуратурата, че всъщност Брендо не е задържан заради швейцарско разследване, а защото планирал да напусне България и така евентуално да осуети осъждането му по друго дело за пране на пари в България?

Ами, вижте, има някой път и юридическа невъзможност да бъде изпълнена подобна разпоредба, която е след приключването на това разследване в Швейцария. И давам за пример: Швейцария е страна в шенгенското пространство, но Швейцария не е страна в Европейския съюз и тя реално няма как държавата, членка на Европейския съюз, да изпълни европейска заповед, защото те не могат да издадат такава. Те имат в момента - това, което те са направили - има въведен сигнал за арест и екстрадиция за Евелин Банев в шенгенската информационна система по чл. 95 от Конвенцията за прилагането на споразумението от Шенген и всъщност от бюро СИРЕНЕ в България е поискано поставянето на това ограничение.

Какво е това бюро СИРЕНЕ?

Това всъщност е шенгенската информационна система. Какво се случва в цялата тая история, която тук се развива в последните няколко дни.

Какво?

Преди 3-4 седмици той прави опит да напусне страната. Разбира се, че ние веднага граничните полицаи им излиза, че лицето се издирва по шенгенската информационна система във връзка с приключило разследване и обвинения за всичко това, което ви казах преди малко. Обаче ние не можем да го задържим и да го предадем, защото всъщност ние нямаме споразумение с Швейцария и Швейцария, пак повтарям, не е в Европейския съюз, за да можем да изпълним европейска заповед. И затова прокуратурата нямаше тази информация, по-специално Софийска градска прокуратура, но във вчерашния ден тази информация е изпратена във връзка с предстоящата мярка, която днес ще се гледа в Софийски градски съд. Какво се случва на по-късен етап? Брендо знае, че се издирва и че разследването е приключило в Швейцария, и това, което всъщност ние получихме като информация, е, че той ще напусне страната нелегално, за да може да се укрие и да може да се укрие от разследването, което е приключило в Швейцария. Но, забележете, той има дело, което в момента е в съдебна фаза, заседание имаше само преди десетина дни. Предстои заседание, което да бъде след 4-5 дни отново, където всъщност е пак за пране на пари. И затова на база тази информация, която постъпи, която вече е изцяло обоснована с необходимите факти, прокуратурата, за да не осуетим разследването, т.е. съдебния процес в България, прокуратурата взима мярка…

Т.е. това е формален повод?

Разбира се, формален повод да бъде задържан, за да не се укрие както от българския съдебен процес, защото щяхме да изпаднем в хипотезата, която в момента се тиражира, както е за братя Галеви, и в момента, в който има достатъчно оперативна информация, която може да послужи на прокуратурата да поиска задържането под стража, за да не осуети съдебния процес, който е насрочен в България, и то вече е в последната си финална фаза. Това означава, че прокуратурата иска от Софийски градски съд на база това, което не трябва да бъде осуетено в съдебния процес, да бъде задържан, за да може да бъде осигурен и за разследването, което вече е приключило…

Сега, с Швейцария обаче казахте, че няма спогодба. Как ще бъде екстрадиран?

Нека да не обяснявам за какви възможности…

Има ли такава технология?

Всичко ще бъде направено и мисля, че всичко ще бъде наред. Но да се върнем…

То може да стане през трета страна. В смисъл, ако и някъде другаде има разследвания срещу него, и те вече да имат спогодба с швейцарците например.

Да, възможно е като хипотеза.

Но вие очаквате той да бъде съден в Швейцария, и то да… евентуално, ако бъде осъден, да си излежи там присъдата.

Рано или късно той ще получи и съответната присъда. Разбира се, съдът в Швейцария ще прецени. Но доказателствата, които са събрани от това разследване за престъпната дейност, която е осъществена от 2004 до 2007, и разследването, което е течало в рамките на последните 4-5 години - мисля, че фактите са много сериозни.

А вярно ли е, че е бил свален от самолет за Мадрид в края на април, както пише „24 часа”?

Това всъщност е, това е въпросното пътуване. След тази проверка той всъщност не излетя за Испания и оттам вече…

И той от края на април досега не е намерил начин да се измъкне? А, или вие сте го хванали, в който момент е тръгнал да намира начин.

В момента, в който тръгна да намира начин да излиза, тогава реагирахме адекватно. Разбира се, че ако беше в по-ранен етап, щеше да бъде реакцията ни в по-ранен етап.

А има ли напредък по разследването на убийството на партньора на Брендо Константин Дишлиев и майка му, която беше убита ден преди да свидетелства отново пред прокуратурата срещу Брендо?

Това, което се надявам, че ще бъде направено след всички тези разследвания и политическата воля, която има днес в българския кабинет, и работата, която правят колегите от Министерство на вътрешните работи съвместно с прокуратурата, аз съм убеден, че и тези убийства ще могат да бъдат разкрити на база мотива за извършването на тези убийства.

Навсякъде нарекоха през седмицата Брендо кокаинов крал. Не са ли кралете в Колумбия, във Венецуела, някъде из Латинска Америка? Толкова ли високо е стигнала България в тази международна йерархия?

България е част от трансграничната организирана престъпност и затова много пъти, когато сме си говорили с министри от Съвета на министрите в Европейския съюз, трябва да ви кажа, че в много от случаите всъщност тази възможност - Шенген, Европейски съюз - това всъщност са политики, които са за обикновените граждани на Европейския съюз. Организираната престъпност, тя отдавна, още в годините на си е в Шенген и си е в Европейския съюз, и във всички основни дестинации, които биха пожелали, там могат да отидат. Момент, тук е изключително важно да се знае защо се стигна до това високо ниво на Брендо.

Защо?

Ами това е всъщност продуктът, който даде демокрацията в България - липсата на политическа воля, срастване на организираната престъпност с политическите партии, с политическата класа. Защото трябва да ви кажа, че това, което е Брендо, е благодарение на подкрепата, която е получавал от всички институции в държавата.

Той какво ниво, какво ниво е той по вашите разследвания и в международната…

Ами вижте, не може един обикновен човек или едно ниско ниво в организираната престъпност да може да е титуляр на сметка за 10 млн. евро. И това говорим само за едно разследване, което е приключило, примерно той да е участвал в трафикирането на около 10 тона кокаин за Европа. Нали не си представяте, че това е някакъв мишок, който може да се движи и да прави тези обороти. Това е човек, който е с огромни възможности както сред организираната престъпност, така също и сред политическия елит в България и всичко това, което се случва. Защото Брендо е започнал неговото развитие от 1992-а, 1993-а, 1994-а, стигайки до тези нива и тези възможности, които има днес. Това са същите тези негови съратници, които са от тежката организирана престъпност. Някои от тях вече са покойници, други са известни бизнесмени в България. Това е преходът.

Аз исках да разбера какво ниво му давате вие?

Много високо.

На крал ли?

Много високо.

Това какво значи, от първите ли... В топ 10 ли е на кокаиновите босове на света?

Много високо ниво и трябва да ви кажа, че поради липсата на политическа воля. Съвсем отговорно го заявявам, защото това във времето ще стане известно, това, което казвам в момента. Липсата на политическа воля, възможността да се осуетява партниране с евроатлантическите партньори по реализирането на подобни лица, в това число и за Брендо, това е всъщност доказано. И партньорите бяха изключително притеснени в началото на мандата на това правителство. Защото трябва да ви кажа, че аз съм имал възможност първите ми посещения, които бяха и в Европол, и с министри, с които съм се виждал, от Европейския съюз, и в САЩ, това всъщност беше единственото, което поставяха като условия - да се отстранят тези, за които те имат информация, че са пробити като служители от правоохранителната система. Това го направихме по информация, която ни беше дадена от Европол, още септември месец 2009 г. Впоследствие вие видяхте какви операции направихме по фалшивите евро банкноти, по фалшивите долари, скиминг устройствата. Всичко това го реализирахме, след като извадихме тези лица, за които Европол е имала информация и е подавала тази информация на определените ръководства в минал период от време.

Но според „Труд” на Пристанище „Варна” и Летище „София” минават и в момента годишно по няколко тона кокаин, вярно ли е това?

Разбира се, че има възможност да минават и през тези дестинации, защото, вижте, каналите, те са постоянно менящи се, те не са нещо, което традиционно... както примерно, да речем, говорим за балканския път на хероин. Геостратегическото място на България е една от възможностите хероинът, който излиза от Афганистан, в размер на 370 тона годишно той върви в три дестинации. Една от дестинациите също е балканският път, който минава от Турция, България и заминава вече за Европа. Точно това е силата, която има днес правоохранителната система в целия свят. И с откриването на офиса на ДЕА точно това е спечелено доверие и възможност да осигурим по-ефективна борба срещу подобни канали, и, разбира се, изместването им - в процес на действие ние веднага да бъдем адекватни. И тук вече мога да кажа, това е всъщност и възможността докладът ОПТА, който излиза в Европол, всъщност това е докладът, който на база информациите във файловете, които влизат в Европол, те правят препоръки за евентуални заплахи за страните от Европейския съюз за
евентуалните канали, които влизат, като хероин, като контрабандни цигари, като всичко, което се нарича организирана престъпност и трафик на хора.

Ще потвърдите ли сумата от половин милиард евро годишно трафик през България за Западна Европа или участие на българските бандити в такава печалба? Това е сума от пресата - половин милиард евро.

Аз не бих могъл да дам подобна цифра, но мога да кажа, че с едно съвместно мероприятие, което направихме с Центъра за изследване на демокрацията, това, което се генерира от организираната престъпност, говорим обаче от целия свят, и което би могло да влезе и българската организирана престъпност разполага, говори се някъде за около порядъка около три милиарда.

Годишно?

Годишно, което, разбира се, в голямата си част се вкарва като инвестиции в туризъм и във всичко, което може да бъде вече легален бизнес. И тук мога да ви кажа, че имаше много автокрадци, които бяха в чужбина, които с престъпната си дейност правиха преводи в България, инвестираха в България, живеят много добре в България, но това всичко се случваше благодарение на липсата, пак повтарям, изключително важно е да се знае, липсата на политическа воля. Защото ако това го имаше като политическа воля, няма как да не се свърши работа. Защото оперативните служители в Министерство на вътрешните работи и в правоохранителната система като цяло, когато имат свободата да работят в реално време, да споделят оперативна информация със своите партньори, да има искреност в тези взаимоотношения, виждате какво се случва през последните две-три години. И мога да ви кажа, че България не се е превърнала в полицейска държава, а България се стреми да бъде правова държава, да гарантираме правата и свободите на всички български граждани и на всички граждани, които са на територията на страната. И това са мерките, които предприехме както към въоръжените грабежи, които се осъществяваха над транзитно преминаващите чужденци през страната, също така отвличанията, поръчковите убийства и всичко това, което се нарича контрабанда и организирана престъпност.

Да се върнем на новините от седмицата. Христофорос Аманатидис-Таки ще бъде екстрадиран в България или в Съединените американски щати? Формално имало искане вече от българската прокуратура, но там също май не са достатъчно правно уредени отношенията между Обединените арабски емирства и конкретно емирството Дубай и България?

Предприети са действия от прокуратурата на България. Разбира се, че съдът в Дубай ще е този, който ще прецени.

Българите ли го искат повече или американците?

Нека да приемем, българите.

Т.е. очаквате той да бъде съден тук?

Предполагаме и вярваме, че съдът в Дубай ще се съобрази с мотивите и с искането от българската страна.

Вярна ли е информацията в „Телеграф”, че Антон Петров-Хамстера е искал да се включи в бизнеса с кокаина? Понеже като задържан бил Таки в Дубай и се събрали тука вече да делят наследството му.

Аз не бих искал да влизам в подробности относно Хамстера, но мога да ви кажа, че и Хамстера, и групата, която... в момента тече съдебен процес Трактора - това са емблематични фигури, които са от годините на прехода, които са имали възможност с огромния ресурс и влияние в държавните структури да регулират и да разпределят този престъпен бизнес. Знаете, че Трактора беше съветник в Държавната агенция за национална сигурност при нейното създаване. Многократно партньорите са предупреждавали политическото ръководство на държавата за това, че той трябва да бъде отстранен, защото няма как да се споделя такава конфиденциална информация с подобни лица, които са част от най-важната и най-авангардната служба като Държавната агенция за национална сигурност. Така че в тази посока мога да... и винаги съм искал да има някакъв отговор за това защо и предишният министър-председател, който всъщност много се гордееше със създаването на ДАНС, не предприе абсолютно никакви действия за отстраняването или защо беше допуснато този човек да бъде назначен в Държавната агенция за национална сигурност. Станишев и до ден днешен няма отговор. Първанов не казва също за връзките си, които е имал с Алексей Петров в минал период от време. Иван Костов също не казва как в управлението на СДС той получава възможността да работи...

Понеже вчера записах - трябва да кажа на слушателите, че ще е запис - г-н Костов, понеже днеска щял да пътува, но той на този, подобен въпрос каза: това е въпрос, който министър Цветанов задава и на Бойко Борисов, който беше главен секретар на Министерството на вътрешните работи дълги години.

Веднага ще ви кажа. Веднага ще ви кажа. Нека да не се прехвърлят така отговорности към хора, които нямат законовото основание да определят кадровата политика на министерството. Кадровата политика в Министерството на вътрешните работи - назначаването, уволняването, се извършва от министъра на вътрешните работи. И трябва да ви кажа, че усилията, които полагаше сегашният премиер, и тогава като главен секретар, Бойко Борисов, аз мога само да ви припомня какви бяха признанията от евроатлантическите партньори. Само да ви кажа, че с България Европол не искаха да работят. И срещата, която беше проведена в централата на Европол беше със съдействието Сикрет сървис, защото вече имаше успешни операции, които бяха проведени под ръководството на главния секретар Бойко Борисов.

Не, логичен е обаче въпросът, защо и вие и г-н Борисов продължихте да работите цял мандат по време на НДСВ, ако сте виждали, че ви издънват такива хора. С една силна публична позиция...

Никъде, по никакъв начин премиерът като главен секретар или съответните директори не са работили с Алексей Петров.

А вие не сте знаели за него?

Знаело се е, но това решение го взима министърът на вътрешните работи, защото той може да уволнява...

Има форма на протест - ставаш и си тръгваш.

Но е бил изолиран от възможността да борави с тази класифицирана информация, която касае конкретни операции, които са постигнати в този период от време.

Т.е. това е направил Борисов, изолирал го е?

Разбира се. И кажете ми една операция, в която фигурира името на Алексей Петров. Няма такава. И когато вече стана въпросната среща, която вече беше изведен в публичното пространство като публична личност, тогава всъщност БСП, тройната коалиция го...

Имате предвид Румен Петков, Галеви...

...го назначи, да, го назначиха в Държавната агенция за национална сигурност. А все пак трябва да ви кажа, че ДАНС беше създадена с огромното желание и подкрепа на премиера Станишев и със законодателната инициатива на шестима депутати, които...

Само да се върнем на Хамстера, понеже има новина от вчера около него, че бил предупреден този път да не прави покушения срещу Владимира Янева, това е председателят на Софийския градски съд. Вие ще потвърдите ли, че става дума за нея?

Една от мерките, която може да предприеме правоохранителната система, е да се правят предупредителни протоколи при постъпване на определена оперативна информация. Преценява се, разбира се, дали трябва да се върви за документиране на подобна подготовка, когато това е по-трудно възможно да се случи, разбира се, че част от мерките, които се предприемат, това е превенцията.

Защо му е да убива председателя на Софийски градски съд? Вчера слушах пред бТВ, ми се струва, в интервю тя казва: ами, аз нямам никаква връзка, не съм гледала нито едно негово дело, даже и на групата му. Даже каза, една мярка гледах, където го пуснах, не специално Хамстера, един там от неговите приятели.

Вижте, през тези години откакто тече и разследването по „Октопода”, трябва да ви кажа, че много са тежки случаите, които са се реализирали от тази група спрямо тези свидетели, които в момента свидетелстват. И трябва да ви кажа, че има много български граждани, които също са потърпевши от тази престъпна дейност, но не смеят да свидетелстват. Има хора, които всъщност казват: не, не желаем, защото знаем какво ще ни се случи. Този човек е много опасен, много отмъстителен. И трябва да ви кажа, че това, което видяхме в процеса на съдебното дело... Вие видяхте, че на едно заседанията двама от свидетелите всъщност казаха какъв е бил подходът на този човек - единият свидетел с манипулиране да говори определени неща, които да вървят в друга посока относно обективния съдебен процес, и то заедно с присъствието на адвоката, който го представлява в този съдебен процес. Другият човек, Донка Митева, тя всъщност е призована за това дело от прокуратурата и от съдебната система. Алексей Петров обаче отива да я вземе от Ямбол, да я придвижи до София. Сами разбирате, че присъствието на този човек до тази възрастна жена, аз трябва да ви кажа, че страхът, който тя е преживяла, не бих искал да го пожелавам на никого.

Да, връзката с Владимира Янева обаче?

Вижте, всичко, което се случва, се търсят някакви форми и начини да се дадат послания към основни представители на държавните институции да внимават, защото би могло да им се случи еди-си какво. И всъщност...

Т.е., ако бъде убит един висшестоящ съдия, ръководител на съда, който те съди, това е...

Ами, разбира се, държавата... Значи, това, което се стремим, и това, което полагаме като усилия - държавата трябва да бъде по-силна от организираната престсъпност. Защото досега, съвсем отговорно мога да кажа, че е имало възможност организираната престъпност или мафията да си има държава.

През седмицата обявихте арест за готвено поръчково убийство на черногорец, който се оказа сърбин, и на трима арменци, които се оказаха един ливанец. Откъде дойде това различие, което, така, предизвика доста ирония в пресата със софийския градски прокурор Никола Кокинов.

Първото, което беше обявено като информация, бяха първоначалните данни в процеса на задържане. Лицето беше с фалшива самоличност. Впоследствие вече беше установено, че това е косовар. И това, което...

А той си е бил с черногорска лична карта?

Точно така. Да.

А и вие затова го обявявате, а не че сте толкова неинформирани?

И това, което беше свързано с арменците, те са в полезрението на правоохранителната система и не са случайно попаднали граждани, които всъщност се занимават или...

Така беше представено в пресата - че седели на съседната маса горките и попаднали на...

Да, да, седяли и търсели четвърти човек, за да си играят каре, нали, да си играят белот.

И идва ливанецът.

Това, което мога да кажа, е, че от тримата арменци единият е изключително опасен престъпник, който всъщност се издирва от Интерпол, подаден от Армения, за въоръжени грабежи, за посегателство спрямо личността и другото, което е, че е притежавал незаконно оръжие и в тази връзка колегите от Армения го издирват. В момента, в който...

Т.е. той е задържан и ще бъде екстрадиран?

В момента, в който беше задържана тази група, трябва да ви кажа, че на втория час, защото ние веднага потвърдихме към Армения, защото това са постоянно действащи звена и точки за контакт, на втория час те веднага изявиха желание да си го прибират...

Си го поискаха.

Да, разбира се, защото те искат да си го вземат това лице и да си отиде там. Останалите лица, които бяха двамата, недейте да смятате, че са случайно попаднали туристи, които са дошли в България. Но аз ще спра до тук, защото все пак искам да си вършим работата и когато...

Друга мистерия от седмицата...

А що се касае до ливанеца, това е всъщност човекът, който МВР не го пусна публично, защото все пак искахме по някакъв начин да го...

Да го запазите, защото той е дал информацията, че искат да го наемат да убие български бизнесмен...

Да го запазим, защото той... След като прокуратурата е преценила, че това няма да попречи на разследването, те направиха оповестяването за този ливанец. И трябва да ви кажа, че МВР затова не обяви ливанеца в началния етап на разследването.

Добре, изяснихме това. Сега да изясним Петър Петров-Амигоса. Защо беше обявено задържането му, ако е вярно това, с доста голямо закъснение? Той вече си бил арестуван, бил си в ареста от няколко дни и полицията обявява, че той е арестуван.

Тази информация излезе чрез медиите и това беше за това, че е задържан миналия петък. Това, което мага да кажа за този човек, е, че той действително се укри и не беше на разположение на правораздавателната система.

Той казва - как ще съм се крил...

Момент. Същото лице, същото лице на 9 май е задържано в спа центъра в покрайнините на София. След неговото задържане е приведен вече в затвора. Това, което колегите след това са предприели - защото има там една документация, която се движи между съответните служби, за да бъде свален от издирване - миналия петък той е сварен от издирване и това всъщност създаде, така, публикуването на тази информация, че Амигоса е бил задържан...

Защото тези разминавания дадоха основания да се предполага...

Какви основания?

Основания не за мен, четейки пресата колеги, а и коментатори...

На следващия ден беше дадено абсолютно това, което ви разказах в момента.

Да, да се предполага, че вие търсите насищане на много такива случаи точно в седмиците, в които се пише докладът за България за Европейския съюз. Само ще ви прочета заглавие в „Стандарт”: „Преди доклада на Брюксел: Ловят босове по списък”. В „Труд” Ана Заркова публикува коментар под заглавие „В името на евродоклада”. В „Тема” заглавието е „Суматоха преди евродоклада”. А „Капитал” дори излиза с ироничното „Добре дошли, скъпи гости”.

Ами, вижте, аз не мога да отговарям за интерпретацияте на медиите. Това си е медийна политика. Всеки си търси заглавието. Всеки си търси по някакъв начин да си напише това, което сметне за необходимо.

Няма връзка? Да търсите...

Момент сега. Ето давам ви примера за „Опасните” операцията, защото всъщност преди десетина дни, когато ги задържахме, какво се случи там. Тези лица ние ги контролираме реално от февруари месец, след като стана последният грабеж на златарското ателие в Перник. На нас ни беше необходимо време, за да можем да контролираме тези лица и когато те вече имат намерение да се подготвят за поредния обир, който да направят, тогава да бъдат задържани. Защото, ако ги бяхме задържали в момента, в който...

Нямаше да имате доказателства...

...ние имаме тази оперативна информация, вече имахме наслагване на препокриване на доста от събитията, които бяха по стари случаи по златарските ателиета, въоръжените грабежи, оттеглянето. Има си доста, така, оперативна работа, която се анализира от колегите, и в един момент, ако бяхме ги представили тези неща в българския съд и да кажем това е началният етап на разследването, те ще кажат - абе, не ни занимавайте с глупости, това просто не отговаря на истината. И в момента, в който ние ги задържаме тези лица, вие видяхте, че излязоха въоръжени грабежи от 2010 г., които са от тази група в различен състав. Невинаги са били десетте човека, които в момента са с постоянна мярка, но в някои от случаите са били трима, четирима, петима и осем човека, както бяха задържани последния път.

Иван Костов развива хипотезата, че се задържат хора, за да бъдат притиснати от сегашните управляващи.

С кое? С кое? Ами, кажете ми едно име.

За да им бъде подсказано да... той почти директно си го казва, сегашните управляващи да овладеят каналите, да започнат те да получават това... Това е негова...

Вижте, това е мисленето на човек, който през цялото това време е правил такава политика, за да има тези канали. Г-н Вълчев, щеше ли да има Косьо Самоковеца, ако не беше толериран от управлението на Иван Костов. Щеше ли да има бизнеса, който има в момента, разпродажбата на Златни пясъци, където се управлява от негови хора... Всъщност това стана по неговото време. Кой му потърси отговорност и сметка? Как си беше приватизирана авиокомпания „Балкан”? Как беше „Кремиковци”? Защо не говори за тези неща, които всъщност съсипаха икономиката на държавата, съсипаха земеделието. Защо не потърсиха отговорност от тези, когато дойдоха на власт, които съсипаха и фалираха банковата система. Защото българските граждани, всичките им спестявания отидоха къде - отидоха в тези, които са... Първа частна банка, всички тези банки - „Тракия банк”... Всички банки, които всъщност реално фалираха, но собствениците спечелиха много пари. Оттам вече какво се получи? Аз ви давам за пример „Килърите”, защото в момента това ли е, което сме направили - че сме задържали тези, които всъщност извършиха поръчкови убийства на територията на страната, и то провокирани от нерешени финансови взаимоотношения точно при разпродажбата на „Тракия банк”. Така че...

„Стършел” излиза с една карикатура, не зная дали го гледате този вестник, още излиза, и там са Братя Галеви, и двамата си говорят, единият прилича на вас, и казва: и половината от Братя Галеви да намерим пак е успех, Брюксел иска да види поне един бандит в затвора. Докъде сме с Галеви - нещо ново?

Продължаваме да ги търсим, обявени са с европейска заповед.

Ама, има ли, така... някаква следица има ли?

Е, няма как да ви кажа в ефира - има нещо, няма нещо. Тук не е има-няма. Тука е или ги хващаме и докато ги хванем или докато не ги хванем, не обявяваме нищо.

Или не ги хващате. Заминал ли е в чужбина Митьо Очите. „24 часа” слага въпросителен знак...

Има подобна информация, че е извън страната.

Всъщност „Стандарт” пише, че броят на бандитите от интерес за МВР е около 300. Това вярна цифра ли е?

Ами, това са всъщност емблематични... Вижте, престъпниците в България те реално са си почти едни и същи или тези, които се създават като нови, търсят да се прикрепят към старите, за да могат да осъществяват тази престъпна дейност. Мога да ви кажа, че ако имахме ефективността, нали, без да влизам в някакъв, така, диалог, конфронтационен, със съдебната система, мисля, че щяхме да имаме много по-добри резултати, и то говоря за годините на началото на прехода. Защото давам ви за пример това, което направиха колегите от криминална полиция, когато задържаха групата, която извърши влизането в трезора на ДСК. Бяха задържани десет човека. Заглушителна система, инструментариумът, с който влизаха, всичко това, те са вързани по много други такива обири, които са правени. В момента, в който бяха с постоянна мярка, както, така, има един термин, колегите използват от криминална, казват: г-н министър, нямаше нито една заглушка. Никъде на нито един обект, където всъщност да бъде започната процедура по проникването в дадения обект, където всъщност има СОТ система. В момента, в който ги поразпускаха, кой под домашен, кой парична, кой... вече започнаха отново да се появяват тези проблеми, където те се конфигурират в определен състав и започват отново да вършат...

Вие не ходите ли подире им. Явно с Хамстера дава резултат. Вие знаете всяка негова мисъл, ако е вярно...

Привели сме в известност основния криминален контингент и, разбира се, всеки един, който е част от криминалния контингент, се привежда в известност. Аз ви го давам примера за ДСК, защото всъщност той беше приведен този контингент, за да може да бъде хванат веднага в процеса на оттеглянето от ДСК.

Има ли данни мутри да се преквалифицират в събирачи на дългове заради кризата - в „24 часа” има голям материал.

Имахме подобни операции, които всъщност точно това показват, че...

А пресекли ли са?

Да, задържани са доста групи. Даже мога да кажа, че и групата, която е задържана тази нощ, вчера всъщност, във вчерашния ден, е група точно която в общи линии се занимава с подобен вид дейност. Те са по... наркоразпространението се занимават.

Тази с перачите?

Не, не, друга. Не е само една операция, която се провежда за деня. Тази операция, която е свързана с наркоразпространението, бяха намерени един картечен пистолет, тип „Узи”, със заглушител и също така пистолет „Макаров”, също със заглушител. Нали не си представяте, че те ги носят само за да си играят на стражари и апаши.

Това са събирачи на дългове с пищови.

Да, точно така.

Записът на разговор в Сливен между общински лидер на БСП и местен бизнесмен. Ще търсите ли кой го е записал и дали е законно? Всъщност това един дебат, който е води... винаги, когато излизат такива записи, единият е за съдържанието. Да, вие много го коментирахте. Обаче има и друга страна, нали. Хората, като си говорят, се очаква, че по конституция няма да бъдат записвани.

Това е запис, който е направен между участниците в...

Да, то това не значи, че и това не е законно...

...между членове на БСП. Така че може би при тях това вече си е нормална практика, да си записват разговорите.

Да, но това само по себе си е също престъпление. Вие в тази посока ще го разследвате ли?

Да, разбира се, но това, което излезе в публичното пространство, е доста потресаващо. И това всъщност е структурата и функционирането на...

Знаете ли, там има интересни реплики. Например, малко по-дълго ще изчета. Аз ще осигуря хакването на софтуера, казва единият, който ще контролира онлайн какво се случва в ОИК. Цък бутона - и излиза при нас. Това ще го плати и ще го вземем. И те го имат обаче и ще стане битка на живот и смърт. Ние трябва да имаме по-добрите хакери. Сега, възниква въпросът логично кои са „те”? Това донякъде е логично да е основният съперник, в случая ГЕРБ в Сливен. Предния път не фалшифицираха в ОИК протоколите, фалшифицираха ги в ЦИК. Предният път печели Йордан Лечков. Така че от този разговор излизат и много пластове... Нали вие, вашата организация в Сливен, наясно ли сте дали го има това, дето го описват - за хакването.

В тази връзка, на база този разговор, както... ще бъде създадена анкетна комисия в парламента, за да бъдат чути всички тези лица, да бъдат чути лидерите на БСП. Днес имат конгрес, доколкото знам. Може би това също ще бъде тема на разговор, защото вчера, така, се разпали... и на въпроси и отговори, и позиции на засегнатите лица. Дори беше отправено, така, питане към... делегатската си карта да бъде оставена и от Сергей Станишев на масата и лицата около него, защото пък те са харчили пък милион и половина по Хохегер, за да лъскат имиджа. А тези пък са отклонили, около милион и половина са подготвили, за да си купят изборите. Така че всъщност виждате как няма политическата воля за борба срещу всичко това, което се нарича престъпление.

Готов ли сте да стигнете, да разследвате как и Лечков е спечелил преди това изборите, ако... и то за ГЕРБ?

Аз мисля, че ГЕРБ е показала своята политическа воля в борбата срещу престъпността и всякакви корупционни схеми, ако има такива. И вие знаете, че Йордан Лечков беше най...

Той беше осъден тази седмица, наистина на първа инстанция.

Йордан Лечков му бяха образувани най-много дела, разбира се, които дела са в съдебна фаза, и там вече съдът е този, който преценява дали има виновност или не. Така че в тази посока това, което ние сме предприемали, и това, което ще предприемаме, винаги сме били безкомпромисни към подобни случаи и никога не пречим на разследване.

Краткият ви коментар. Този път, понеже вие сте многопластов, в много различни посоки, този път реших да говорим като с вътрешен министър, но все пак с едно изречение коментарът ви за резултата в Кюстендил, където десните на Петър Паунов събират повече гласове от БСП и ГЕРБ, взети заедно.

Избирателят е този, който преценява. И тук мога да кажа, че Паунов въпреки злоупотребите и въпреки проверките, които са извършени, все пак явно гражданите вярват на този кмет, вярват на неговата администрация и не случайно 2007 г. и 2011 г. той си спечели изборите безпроблемно и стои добре в Кюстендилска област. Така че гражданите са тези, които определят. Това, което мога да кажа, е, че ние всъщност участвахме в тези избори и това, в което пък бяхме обвинявани от, така, много емоционалната Мая Манолова, за това, че аз съм бил в ромската махала, подготвяли сме купуването на гласове и всичко това, което може да си измисли някой в публичното пространство, за да импровизира, мога да кажа, че резултатите са много ясни. Около хиляда...

Този червен камион, дето сте били. Вече мина ли мъмренето в ръководството на ГЕРБ за това, че сте се качил на...

Да. Темата е сериозна и да не говорим за тези, така, доста други емоции, които...

Е, той премиерът каза, него цитирам, че ще ви мъмрят.

Около 1300 са гласоподавателите за БСП и са първа политическа сила в ромската махала. ГЕРБ има 167 гласа в ромската махала, в тези смесени секции. Ами, направете си равносметка как толкова са ентусиазирани българските роми, за да гласуват за БСП...

Ами, може би им харесват социалните послания.

Какви са социалните послания? Какви според вас? Социалните послания в деня на избора? Това ли имате предвид. Социалната придобивка, която може да получи, защото 1300 човека няма да гласуват за социалните ти послания, ако те не са подплатени с нещо друго, защото високата избирателна активност става винаги в тези секции.

На финала, взел сте почетен плакет и грамота от университета във Велико Търново в понеделник и вестниците ви цитират да сте обещал, явно, така, поласкан от това признание, да преместите ведомство от централната администрация в Търново, някакви сектори на МВР ли ще минат заедно с НАП в Търново.

МВР имат сектори във всички области.

Става дума централни ведомства.

Вижте, в момента предстои да бъде взето решение от Министерския съвет. В момента, в който има яснота, в който се проведе, така, дискусията сред министрите, сред депутатите, тогава може би ще се взима и политическото решение, което ще бъде обявено както от министър-председателя, така също и от колегите министри. Към настоящия момент аз не бих искал да говоря...

Но, вие, от МВР, виждате ли за подходящо нещо да се изнася там, централно.

Не, МВР така, както в момента е структурирано, и след реформите, които направихме - както законодателни, така и структурни, в последните две години и половина, смятам, че по никакъв начин няма как да бъде изведена каквато и да било структура извън столицата.