Червеното вино не помага срещу радиация
Червеното вино не помага срещу радиация / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Йодната профилактика и червеното вино не помагат срещу радиацията
39551
Йодната профилактика и червеното вино не помагат срещу радиацията
  • Йодната профилактика и червеното вино не помагат срещу радиацията

450 хиляди опаковки хапчета калиев йодид за предпазване от радиационно облъчване има в резерва на държавата, съобщи пред Дарик Людмила Симеонова - експерт по защита от радиационно облъчване в служба „Пожарна безопасност и защита на населението". Това са различни медикаменти от тези, които се продават по аптеките и са на склад при кметовете на общините у нас. Йодната профилактика и червеното вино не помагат срещу радиацията, отбелязват от МВР. В една опаковка калиев йодид има 10 хапчета, което прави броят на таблетките на склад над 4 милиона, съобщават още от служба „Пожарна безопасност и защита на населението". Людмила Симеонова уточни, че към момента няма нужда хората да пият йод.

Каква информация има в момента в „Гражданска защита" относно състоянието на АЕЦ „Козлодуй"?

Информацията, с която ние разполагаме, е, че сигурността на АЕЦ „Козлодуй" е на доста високо ниво. Тези наши заключения са въз основа на това, че непрекъснато се правят проверки по повод аварийното планиране, което се прави за централата. Ние участваме в това планиране, участваме и в провеждането на различни учения, в които се проиграват тези аварийни планове. Сигурността на нашата Атомна електроцентрала е на едно доста високо ниво.

След трагедията в Япония в няколко града в България започна масово изкупуване на йод по аптеките.

В никакъв случай да не предприемат действия за йодна профилактика, без да има официално решение на Министерство на здравеопазването. В момента това в България при този случай не се налага. Трябва да се знае, че приемането на каквито и да е било медикаменти с цел йодна профилактика без лекарско предписание, без решение на Министерство на здравеопазването и без нужда, е много вредно. Другото, което искам да кажа, е да успокоя населението, че държавата е осигурила необходимите медикаменти (калиев йодид), които да се вземат при нужда, но да подчертая, че в този случай такова нещо не се налага и може би няма да се наложи въобще.

Какво количество калиев йодид има на съхранение, къде се съхранява той и каква част от населението е осигурена?

Общият брой опаковки е 450 000.

Колко хапчета има в една опаковка?

10 хапчета, като те трябва да се дават единствено по предписание на Министерство на здравеопазването и на съответно медицинско лице, защото то е строго индивидуално за различните хора. Осигурено е населението в България, съгласно документи на Министерство на здравеопазването и така е направен разчет.

При подобна заплаха какво да правят хората и как действа „Гражданска защита" при проява на радиационна заплаха?

При проява на радиационно замърсяване задължителното, което трябва да прави населението, е да слуша изявленията по националните медии на правителството, защото единственото, което трябва да се прави е да се слуша какви решения за взети на национално ниво, защото тези решения какви мерки да се предприемат са вземат на базата на съответната обстановка.

Някакви лични средства за самозащита?

Основните мерки, които трябва да се предприемат при евентуално радиационно замърсяване, това е да не се предприема излизане на открито. Когато се излиза на открито, да се използват памучно-марлени превръзки или някакви респираторни маски, единствено, за да не попадне замърсяване в човешкото тяло. Просто да не се излиза навън, да се уплътнят прозорците, да не се използват вентилационните системи. Това обаче не се налага в тази ситуация в България.

Червеното вино помагало срещу заразяване с радиация. Това доколко е вярно?

Това винаги съм го приемала като шега. Просто не би трябвало хората да го приемат, че червеното вино по някакъв начин предпазва от повишена радиоактивност.

Разполага ли българската „Гражданска защита" и МВР с необходимите сили и средства, за да реагира при една такава опасност?

Да, разбира се. Ние имаме подготвени сили, те действат съгласно този външен авариен план за АЕЦ „Козлодуй" и там са разписани задълженията. Смятам, че ние сме напълно подготвени, ако в държавата има подобна ситуация.