Българин се пробва за рекорд за най-дългото свирене на китара
Българин се пробва за рекорд за най-дългото свирене на китара / netinfo

Рекорд по най-дълго свирене на китара ще се опита да постави Георги Георгиев от група „Диалог". Събитието ще се проведе в заведение, което се намира в Северен Лондон на 11 април 2008 година. Той ще изсвири някои от любимите си парчета, сред които са песни на Лед Цепелин, Джими Хендрикс и др.

Ето какво разказа Георги пред Дарик за това къде, кога и как се е родила тази идея:

Работех в нощен бар преди две години и един от моите пияни клиенти спомена нещо от рода на „Защо не направиш нещо сензационно?". Аз го попитах какво има предвид и той каза да измисля нещо като най-дълго свирене на бас китара. Оттам дойде цялата идея. Аз проверих веднага в рекордите на Гинес дали има такъв рекорд изобщо и се оказа, че няма, но има такъв, който е поставен в Америка от китарист, а не бас китарист. От рекордите на Гинес просто ми казаха да победя именно този рекорд.

А колко часа е предишния рекорд?

Сегашния рекорд е 44 часа, което включва и 4 часа почивки, което значи 48 часа.

Ти горе-долу с колко часа искаш да го подобриш?

Поне с 1 час, пък ще видим след това, ако съм още жив ще продължа още.

Как се подготвяте за тези продължителни часове свирене?

Почивка. Не репетирам. Мисля, че е грешно да се репетира преди такова нещо, още повече, че ръцете ми трябва да си почиват. Също така спортувам, тичам, ям здравословно, не пия, нещо което е много важно.

По време на всички тези часове свирене са позволени почивки на всеки 4 часа по 20 минути. Сред останалите изисквания на Гинес са, че между песните не може да има повече от 30 секунди пауза, една песен не може да бъде по-къса от 2 минути, не се позволяват импровизации – всяко парче трябва да бъде разпознато, една и съща песен не може да бъде повтаряна в период от четири часа. Дори и да изпълни всички тези изисквания и счупи предишния рекорд, Георги Георгиев няма да получи парична награда, а само сертификат удостоверяващ постижението, и евентуално включването му в книгата на Гинес.

Всеки посетил заведението по време на рекорда ще има възможността да дари пари за Британската фондация за сърдечни заболявания.