Борисов: Даваме контрола върху язовирите на „Язовири и каскади“, да е ясно кой за какво отговаря
Борисов: Даваме контрола върху язовирите на „Язовири и каскади“, да е ясно кой за какво отговаря / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Диана Найденова с премиера Бойко Борисов
49938
Интервю на Диана Найденова с премиера Бойко Борисов
  • Интервю на Диана Найденова с премиера Бойко Борисов

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение от държавната субсидия на партия ГЕРБ 1 млн. лeва да се преведат за пострадалите райони. Това съобщи премирът Бойко Борисов в предаването „Челюсти" по Дарик. Той разясни и решението предприятието „Язовири и каскади" да поеме контрола върху язовирите в страната, като така се цели да има единен орган, да не се размива отговорността и да се знае „кой е виновникът". „Язовири и каскади" ще дава предписания и ще следи за тяхното изпълнение, като по думите на премиера то получава „брутален" контрол.

Дигите пък на територията на общините, ще са общински, защото кметовете имат възможност да кандидатстват по европрограми, а магистралните тръбопроводи и диги ще са държавни. Промените ще бъдат записани в закона за водите. Ето какво още каза пред Дарик премиерът:


Тези двама души, за които нямаше информация извън осмината загинали, ясно ли е дали и те вече са загубили живота си? Или има надежда за спасяването им?


Надежда винаги има, колкото и малка да е, затова продължаваме и, както виждате, и министрите - и Цветанов, и Найденов, и Московски, продължават да са на място, на терен, по селата, по градчетата. Ще останат там, докато има нужда. Всички екипи, това, което е необходимо, съм казал да стоят там и хората да ги виждат, да усещат подкрепата на държавата. Така че мисля, че в това отношение сме направили необходимото. И еврокомисарят Георгиева също отиде с министрите, така че вземаме мерки по тази тема и се работи. Изпълнителната комисия на ГЕРБ взе решение от държавната субсидия 1 млн. да преведем за пострадалите райони. Това е нашата лична помощ към хората.

За кои райони говорите, господин премиер? Браво, че сте постъпили така хуманно. За Хасково ли става дума, за село Бисер?

Говорим за къщите в Бисер, за пострадалите там постройки, за да възстановим на хората... Все пак 1 млн. от нас като партия е доста пари. Като видях, в общи линии те са пострадали кирпичени постройки главно. Ще им помогнем. Плюс това, което е от Европейската комисия, плюс това, което ще направим от държавния бюджет за възстановяване. Ясно дотук десетилетия не е било така, както трябва.

Важно е какво ще направите оттук нататък...

Точно така.

...защото се вижда, че в много оперативен порядък работите.

Да се вайкаме и да се оплакваме е безсмислено в момента. Между другото правя само една вметка, защото и това от сутринта направих, разпоредих на спортния министър Нейков да освободи незабавно директора на спортната зала „Арена Армеец".

Защо?

Защото знаете ли, за съжаление някой път, когато човек е на такъв пост като мен и го вземат, возят го, по-малко ходи пеша.

Не вижда онова, което се случва в делника на обикновените хора, това имате предвид.

Точно така.

И?

Но за радост чух, хора ми се обадиха и ми казаха, че от паркинга на сградата били си сложили охранителна фирма, събирали пари за билетчета на хората. Всъщност една кола пропускът и да мине през тази бариера и да плати е поне няколко минути. И всъщност аз се чудя защо такива задръствания и защо хората нервничат, когато отиват, вместо да са радостни и щастливи, а то се оказало, че някой сложил бариера там да прибира пари. Просто като го разбрах... Новият директор се казва Иво Георгиев. Това просто като извинение към всички, които са имали неприятното усещане, вместо да отиват на спектакъл, на спортно състезание, някой да ги тероризира.

Аз си спомням преди седмици с екип на bTV снимах в същата тази зала четирикратната световна шампионка по борба Станка Златева и може би защото бяхме телевизионен екип, не ни поискаха пари, но Вие казвате, че паркингът там е бил абсолютно безплатен по презумция, а някой е сложил бариера и е вземал пари.

Да. А пък по презумция този паркинг е за посетителите на залата. Когато хората отиват и си плащат билет за концерт да речем за сто лева, за три лева паркинг, отиват редят се на опашка, правят огромни задръствания, изнервят се, закъсняват за спектакъла и това просто аз не знам... Но явно, както някои ме обвиняват за твърда ръка или не знам какво било, в такива случаи веднага освобождавам. Просто се извинявам на хората, които са имали неприятни изживявания. Но да се върнем на по-сериозната тема, не че тази е несериозна.
...

От направените анализи... Хубавото е, че ние вече няколко месеца подред сме работили, включително за промяна на закона във ВиК сектора и въобще във всички...

А защо чак сега, господин премиер? Упрекват Ви, че това се случва на третата година от управлението ви, макар да казвате, че вече месеци работите над това. Защо сега, а не в началото на мандата Ви?

Защото в началото на мандата се занимавахме да спрем заменките, да доизградим и да пуснем конкурсите за големите инфраструктурни проекти, да не загубим парите за пречиствателните станции. Просто кажете ми сектор, където нещо е било наред? Така че освен това, това са много големи системи. Това, което вземаме като решение и ще влезе утре на Министерски съвет, ще предизвика също големи трусове, много противоречия, но съм категоричен, че ще бъде изпълнено.

Какво е то?

Знаете, че има хиляди язовири, едни се водят на НЕК, други - на МРРБ, други са общински и каква ли не собственост, която през годините нарочно е направена така, убеден съм, за да се размива контролът, сигурен съм. Първата важна точка е, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма или по-точно сектор енергетика, „Язовири и каскади", които са много стегната организация, по вертикален принцип се ръководят, с много добра експертиза... С една дума принципал Министерството на икономиката, изпълнител НЕК и „Язовири и каскади". Простичко казано на „Язовири и каскади" ще дадем целия контрол, брутален, бих го нарекъл, върху всички подобни от „текезесарските" язовири, както се наричаха навремето, до големите язовири. Те ще бъдат органът, който ще отива, ще казва, ще препоръчва и когато някой му отговори или както в случая, не вземе мерки в срока на съответната препоръка, отива източва язовира, събаря стената. И приключва с това опасно съоръжение.

Имахме възможността в разговора с министър Лиляна Павлова да чуем тази новина, хубаво е, че ни я разяснявате в детайли и все пак, ако „Язовири и каскади" има определен човешки капацитет, как ще успее да отговаря на изискванията да се контролират своевременно цели 3000 обекта?

Нямат проблем, защото съответно и Басейнова дирекция има специалисти, и Министерството на земеделието има специалисти, и регионалното министерство има специалисти. Има хиляди специалисти, няма законовата норма, когато някой, както в случая преди две-три или колко там години е казал, че е напукана стената, кметът или който и да е там да го изпълни. Кметът вдига рамене и казва нямам пари или нямам правомощия или казва ние сме го дали на концесия, зарибен е. Нали знаете, оправдания много.

Аз ви разбира чудесно. Хайде да проиграем следния сценарий: Трайчо Трайков става принципал на тези водни съоръжения чрез „Язовири и каскади". И приемаме, че в същото това село Бисер след три месеца хората забелязват, че се е напукала стената. Кой носи отговорността за това съоръжението да се поправи, при положение че принципалът е в София, а драмата е на 300 км при кмет, който сигурно няма да има и парите, за да ремонтира?

След като няма парите и след като е опасно за хората, или съответно министерството и съответната комисия дава пари и го ремонтира, а ако не стигат парите в държавата, отива и източва язовира, събаря стената и няма човешки жертви. Не се ли постъпи по този брутален е точната дума начин, ще мине една година, ще минат две, или ще започнат нови такива наводнения и ние все ще тичаме след събитията. Затова когато възникне подобно събитие, ще се знае точно виновният, това ще бъде „Язовири и каскади". След като общината не може да го стопанисва, няма да го има. Само оправдания ами нямаме пари, ами не можем... Ами няма да го имате, господа.

Имате ли представа кой е отговорен и за това, че се скъса дигата на река Марица край село Генералово в същия бедствен регион?

Това е поредица от недомислия, които вървят с годините. Още предишното правителство и ние ги атакувахме за тези диги. Пак има размиване на отговорност. Едните са общински, другите са държавни, третите са не знам на кой... Затова в днешното решение и промяната на закона аз съм казал какво искам да бъде. На територията на общините се занимават сиреч населеното място, кметствата, защото те могат да участват и по европрограми, а магистралните тръбопроводи и диги - отговорност на държавата. Да е ясно кой за какво отговоря. Иначе повтарям само с препоръки, молби и увещания, само с приказки за разделение на властите, в края на краищата като стане трагедия, хората ме търсят мен.

Има ли договореност между Вас и еврокомисаря Кристалина Георгиева да получим средства от Европейския съюз по повод на бедствието, което ни застигна, предвид факта, че цяла Европа бедства от студовете.

И навсякъде има жертви. Но това, което с Кристалина се разбрах, още тази вечер ще се видим, утре ще дойде в Министерския съвет с експерта, който води с нея, и някъде преди (заседанието на) Министерския съвет ще кажем какво вече сме се договорили.

Очаквате, че по-скоро ще има такава помощ?

За да знаят хората и да са по-спокойни и което мога да гарантирам, е, че чрез постановление на МС ще ги подпомогнем веднъж и това, което имат от днес, е 1 млн. от субсидията на партия ГЕРБ, който Цветанов на място там ще прецени как да се даде на хората.