60% от българките пушат по време на бременност
60% от българките пушат по време на бременност / снимка: DarikNews.bg
60% от българките пушат по време на бременност
42018
60% от българките пушат по време на бременност
  • 60% от българките пушат по време на бременност

Днес се отбелязва Световният ден без тютюнев дим и тази година основна тема е влиянието и вредата на цигарите върху бременността. В България големите акушеро-гинекологични болници и здравното министерство започват на днешния ден кампания, която е най-вече информативна за вредното влияние на цигарите върху бременността. В предаването „Дарик Кафе" д-р Иван Костов, изпълнителен директор на втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение Шейново, разказа повече за кампанията и вредите от тютюнопушенето.

Много плашещи цифри прочетохме вчера в едно изследване - 60 на сто от българките пушат по време на бременност. Според вашите наблюдения така ли е?

За мен също са стряскащи, но мисля, че има резон, като съдя по това, че работейки в специализирана АГ болница, често виждам бременни да пушат на двора. Очевидно българката има нужда от промяна в мисленето, тъй като освен увреждайки своя организъм, като пуши тя уврежда и плода, който носи. В крайна сметка това си е отделен индивид, той има своите права, а също така права върху него има и бащата. Така че пушенето е сериозен проблем, с който ние трябва да се борим и затова подехме тази инициатива. Искам да благодаря на Националния център за здравни и социални инициативи, това е една неправителствена организация, благодарение на която започваме тази инициатива. Също искам да благодаря и на министъра на здравеопазването, който се включва активно в тази кампания.

Широко разпространена заблуда е може би сред младите жени, че една-две цигари не са толкова вредни по време на бременността?

За съжаление това битува като мнение, даже съм чувал и лекари, които казват, че една-две цигари не са проблем, но трябва да кажа, че това не е така и е доказано от многобройни проучвания, особено в Щатите, знаете, че те са много добри в статистиката. Проучванията показват, че тютюневият дим е изключително вреден. Там се съдържат около 100 вредни вещества, 40 от които са изключително отровни. Само ще спомена, че една от най-мощните отрови, която се съдържа в тютюневия дим, е въглеродният окис. Никотинът, разбира се, този алкалоид, който е добре известен и причинява свиване на кръвоносните съдове, също така уврежда вътрешната част на кръвоносните съдове, това води до тромбози. Всеизвестен е фактът в медицинските среди, че при майки пушачки бебетата се раждат с по-малко тегло. Това означава, че има увреждане на плацентарното кръвообращение, което е между плацентата и матката и бебето се храни от него. Така че, когато има недохранване, нарушено кръвоснабдяване, това вече е сериозен проблем. Да не говорим, че голяма част от споменатите отрови проникват в кръвообращението на детето, а то с нищо не е виновно за това решение на майката. Аз категорични считам, че дори една-две цигари са проблем и препоръчвам на българските жени да използват бременността, ако са пушачки, това е идеален повод да се откажат от цигарите. Но за съжаление много жени, дори да спрат да пушат по време на бременност, пропушват след това. По статистика това са около 70-80 процента от жените, които са пушели преди бременността. Така че това е интересен проблем, с който държава, която претендира да бъде европейска, трябва да се бори и да вървим в посока на здраво мислене.

Също толкава вредно за детето е и веднага след раждането майката да пропуши?

Да, разбира се. Част от кампанията е посветена и на това какви са ползите от кърменето, че е много важно да се кърми и не трябва да се пуши по време на кърмене, защото отново тези вредни съставки, които съдържа тютюневият дим, се предават и през кърмата не детето. Аз мисля, че в края на тази кампания ние ще излезем с една статистика, ще направим и анкетна форма. В тази кампания се включват и другите две специализирани АГ болници в София - Майчин дом и Света София, мисля, че ще можем да изнесем интересни данни специално за София. Приканваме и колегите от цялата страна да се включат. Ще имаме и специално разработен сайт, ще работим активно с бременните и кърмещите, за да се опитаме да променим начина на мислене, включително ще бъде публикуван и онлайн наръчник за отказване от тютюнопушенето.

Вашият съвет към семействата, които планират да имат дете. Не трябва ли да се започне с отказването от цигарите доста преди забременяването?

Да. В крайна сметка статистиката сочи, че голяма част от жените, които имат проблем със забременяването, са пушачки. Това нещо може да се види статистически при жените, които достигат вече до асистирана репродукция, каквато е инсеминацията или инвитро зачеването - голяма част от тези жени са пушачки. Моят съвет е, особено когато има такъв проблем, жените да не пушат. В крайна сметка това е отрова, която се вкарва в организма и малко или много оказва влияние.

Ще настоявате ли за тотална забрана на тютюнопушенето?

Мисля, че това е неизбежно, то ще се случи рано или късно в България, предвид това, че дори страни като Турция са въвели такава забрана, където знаете, че за турците пушенето е част от техния национален манталитет. Аз ще се радвам в края на тази кампания поне да не виждаме бременни, които пушат в дворовете на болниците. Това, че трябва да бъде абсолютно забранено пушенето вътре в самите болници, включително между колегите - лекари, медицински сестри и акушерки, които пушат, просто това трябва веднъж завинаги да спре в България. Мисля, че е въпрос на време в обществените заведения да бъде абсолютно прекратено пушенето, въпрос на регулация.

Все повече нараства и процентът на пасивните пушачи, които също страдат от тази отрова.

Това е точно така. Тази кампания е насочена към повишаване на информираността на българската жена, защото е достатъчно един човек вкъщи да пуши, това вече се отразява на здравето. Когато се знае какво представлява цигареният дим, какви са отровите, вредните вещества, които се съдържат в цигарения дим, когато те вече са в организма на жената, след това може да предизвикат преждевременно раждане, нарушения, това са много сериозни неща, които трябва да се знаят, тогава вече жената може да направи своя избор - дали да продължава да пуши или да спре цигарите.

Дарик сме партньори на вашата кампания и ще помагаме.

Благодаря от сърце, че откликнахте на нашата покана. Мисля, че е благородна тази задача и си заслужава да се говори за това.

В кръга на шегата днес е и Международният ден на блондинките. Блондинките или брюнетките пушат повече?

Аз мисля, че българската жена е разумна и информирана. Наскоро четох статистика, че най-голямата потребителска част на интернет сред жените са точно бременните и родилките, което показва, че българката е иновативна и мислеща. Аз мисля, че независимо дали е брюнетка или блондинка, освен, че са много хубави българките, те са и умни и знаят какво правят.