/ / iStock/Getty
Какво е важно да знаем в изборния ден
101656
Какво е важно да знаем в изборния ден
  • Какво е важно да знаем в изборния ден
11 661 са секциите в страната, а да упражнят гласа си имат право 6 355 633 души. Изборният ден започва в 7.00 ч. и продължава до 20.00 ч. тази вечер.

По закон той може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК) с 1 час, ако в 20.00 ч. пред изборните секции все още има желаещи да гласуват.
 
Как да гласуваме на евроизборите в България? (ВИДЕО)

Бюлетината за европейските избори е отпечатана на бяла, непрозрачна хартия с място за два печата на секционната избирателна комисия на гърба й. В тъмната стаичка гласуваме само със син химикал. В квадратчето с номера на избраната политическа формация, независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого" поставяме "Х" или "V".

Различното в бюлетината на тези избори са номерата на преференциите. За да се избегне феноменът от предишни избори, станал известен като "15/15", номерата на кандидатите тази година започват от 101 до 117. От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии, коалиции и независимите кандидати, а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция.

40 години от първите преки избори за евродепутати

Ако решим да дадем гласа си за определен кандидат за евродепутат от листата на политическата формация, която сме отбелязали, е нужно да поставим "Х" или "V" в съответното кръгче с номера му. За разлика от парламентарните избори сега гласът за партията не отива автоматично и при водача на листата.
 
За първи път тази година имаме възможност да гласуваме машинно в 3000 секции из цялата страна, което е приблизително във всяка четвърта секция.  Машинното гласуване е по избор и за него са предвидени инструкции във всяка секция.

Какво представлява Европейският парламент?

Сроковете за разкриване на подвижни избирателни кутии за хората с увреждания изтекоха, но в изборния ден всеки човек със затруднение да гласува в собствената си секция, може да го направи на друго място в общината си, след представяне на съответен медицински документ за здравословното си състояние.

МВР откри денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес при изборите за Европейски парламент. Сигнали могат да се подават на телефон 02/982 22 32 и e-mail izbor@mvr.bg, активни до 27 май.

Всички новини около евроизборите можете да прочетете тук