/ / iStock/Getty
Гласоподавателите ще могат да избират да гласуват с машина или с хартиена бюлетина
От 23 до 26 май 2019 г. хората в Европа избират своите представители в Европейския парламент. Чрез гласа си на гражданите имат възможност да определят имената на 751 депутати, които ще представляват техните интереси на европейско ниво.

Българските граждани ще направят своя избор днес. Изборният ден ще започне в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч.
 
България е сред последните държави, които ще избират депутати за следващия Европейския парламент. Гласуването вече беше проведено в някои от европейските страни, но окончателните резултати ще бъдат обявени тази вечер.

13 партии, 8 коалиции и шестима независими в битката за евроизборите

Гражданите избират между кандидатите на 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. Право на глас има всеки гражданин, навършил 18 години, ако е живял в България или в друга държава член на Европейския съюз най-малко три месеца непосредствено преди изборите.

Право на глас има всеки гражданин, навършил 18 години, ако е живял в България или в друга държава член на Европейския съюз най-малко три месеца непосредствено преди изборите. За да може да упражни правото си на глас всеки гласоподавател трябва да носи в изборната секция личната си карта, паспорт или военна карта.
 
Член от избирателната комисия ще провери данните Ви и ще впише необходимото в изборните списъци. Друг член от комисията откъсва пред Вас бюлетина от кочана и й поставя печат на гърба. В кабината Вие трябва да поставите със син химикал знак „Х” или „V” само в едно от квадратчетата за гласуване за партия, коалиция или независим кандидат или в квадратчето „Не подкрепям никого”
 

Всеки гражданин може да гласува и с предпочитание (преференция) за някой от кандидатите от партията или коалицията като постави „Х” или „V” в кръгчето с трицифрения номер на избрания кандидат.

Докато се в изборната кабинка сгънете бюлетината така, че да не се вижда как сте гласували. След като излезете член от комисията ще постави втори печат на гърба на бюлетината Ви и ще откъсне отрязъка. Гласоподавателят сам пуска бюлетината си в изборната урна и се подписва в изборния списък.
 

В 3000 секции в страната тази година ще има възможност за машинно гласуване. При влизане в секция, в която има машина за гласуване, членовете на Секционната избирателна комисия ще питат всеки избирател как иска да гласува - с хартиена бюлетина, или с машина.
 
Общо 3300 машини за гласуването на евроизборите са доставени

Ако избирателят предпочете машината - ще получи от комисията смарт карта, която да постави в машината. Картите ще са общо три във всяка секция и с една и съща няма да може да се гласува два пъти поред. Важно за избирателят е да знае, че имената на всички партии няма да могат да се съберат на екрана на машината и затова са разпределени в две страници, които той трябва да превключва.
 
След като гласоподавателят натисне номера на партията и евентуално посочи и преференция, ще бъде попитан за потвърждение. Ако не даде такова - ще може да се върне назад в менюто и да смени партията или преференцията. Потвърди ли обаче - повече не може да прави промени. Гласът му пък ще бъде отчетен едва след като извади смарт картата от машината.
 
След като приключи вота си, машината ще му даде разписка, подобна на касова бележка, на която може да се провери посочената партия и преференция. Бележката трябва да се сгъне и да се пусне в кутия, различна от избирателната урна.
 
Европейските избори и Европейският парламент в ключови числа

В деня на европейските избори хората с увреждания ще могат да ползват транспорт от дома си до секцията, в която ще гласуват, след заявка по телефона. Транспортът ще се осигурява от общинските администрации. Те могат да ползват и други възможности, предвидени в Изборния кодекс, като да гласуват в секция, която е специално обособена на партерен етаж.
 

Хората с увредeно зрение или със затруднения в придвижването ще могат да упражнят правото си на вот, ако в срок са заявили услугата за гласуване в подвижна кутия.

Изключения при гласуването по постоянен адрес са възможни за студенти и ученици.

Това са четвъртите избори за Европейски парламент в България след влизането на страната ни в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Първите евроизбори се проведоха на 20 май 2007 г. Вторите евроизбори се проведоха на 7 юни 2009 г., а за трети път гласувахме на 25 май 2014 г.

Всички новини около евроизборите можете да прочетете тук