/ БГНЕС
Гласоподавателят сам ще избира дали да гласува с машина или по стандартния начин - с хартиена бюлетина
Как ще се гласува машинно на предстоящите евроизбори
101581
Как ще се гласува машинно на предстоящите евроизбори
  • Как ще се гласува машинно на предстоящите евроизбори
Централната избирателна комисия (ЦИК) направи демонстрация как ще се гласува машинно на предстоящите евроизбори. Машини за гласуване ще има в общо 3000 секции в страната, като избирателят сам ще избира дали да гласува с тях или по стандартния начин - с хартиена бюлетина.
 

ЦИК съгласува графика за доставка на бюлетините в страната

От ЦИК отхвърлиха възможността избирателите масово да се объркат от машините, а от фирмата доставчик заявиха, че гласуването по този начин било по-лесно и бързо от теглене на пари от банкомат. След извършване на вота машината ще дава разписка, чрез която избирателят да провери партията и преференцията, които е посочил. Впоследствие разписката ще се пуска в кутия, различна от избирателните урни.
 
Не е ясно обаче какво ще става, ако избирателят установи от разписката, че е сгрешил номера на предпочитаната партия или преференцията. От ЦИК уточниха, че тепърва ще се взима решение дали в тези случаи на избирателя ще бъде давана възможност да гласува повторно.

БГНЕС

При влизане в секция, в която има машина за гласуване, членовете на секционната избирателна комисия ще питат всеки избирател как иска да гласува - с хартиена бюлетина, или с машина. Ако избирателят предпочете машината - ще получи от комисията смарт карта, която да пъхне в машината. Картите ще са общо три във всяка секция и с една и съща няма да може да се гласува два пъти поред, заяви Стефан Митков - мениджър на фирмата доставчик.

БГНЕС

Един от по-объркващите моменти е, че имената на всички партии няма да могат да се съберат на екрана на машината и затова са разпределени в две страници, които избирателят трябва да превключва. Митков обаче отрече да стане масово объркване, тъй като по думите му машинното гласуване било по-лесно от теглене на пари от банкомат.
 
Показаха каква ще е бюлетината за евроизборите и как ще се гласува (СНИМКИ)

След като гласоподавателят натисне номера на партията и евентуално посочи и преференция, ще бъде попитан за потвърждение. Ако не даде такова - ще може да се върне назад в менюто и да смени партията или преференцията. Потвърди ли обаче - повече не може да прави промени. Гласът му пък ще бъде отчетен едва след като извади смарт картата от машината.

БГНЕС

След като приключи вота си, машината ще му даде разписка, подобна на касова бележка, на която може да се провери посочената партия и преференция. Бележката трябва да се сгъне и да се пусне в кутия, различна от избирателната урна.

БГНЕС

Оказа се, че засега обаче не е ясно какво ще става, ако избирателят установи, че е сбъркал партията или преференцията. От Централната избирателна комисия заявиха, че евентуално в петък ще бъде взето окончателно решение дали в такива случаи ще му бъде давано да гласува повторно или не.