Проверяваме онлайн дали партии са злоупотребили с данните ни
Проверяваме онлайн дали партии са злоупотребили с данните ни / www.cik.bg
Проверяваме онлайн дали партии са злоупотребили с данните ни
71778
Проверяваме онлайн дали партии са злоупотребили с данните ни
  • Проверяваме онлайн дали партии са злоупотребили с данните ни

Стотици българи сигнализираха, че личните им данни са използвани незаконно в подписките на партиите за регистриране на европейските избори.

На сайта на комисията всеки може да провери с ЕГН-то си дали и коя партия или коалиция е подкрепил. Пред Дарик потърпевши се оплакаха, че не са се подписали в полза на никой, а имената им излизали в списъци за регистрация.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев призна, че комисията е „залята" от оплаквания и очаква до утре да излязат с решение.

Пред Дарик един от пострадалите - Ахилеас Лилов, разказа, че днес на шега решил да провери на сайта на ЦИК дали името му не е в някой списък. Не очаквал да фигурира, защото му е принцип да не демонстрира подкрепа към която и да е политическа сила.

„Първо си казах, че е станала грешка. Въведох отново данните и се оказа, че наистина съм подкрепил, и кой номер съм в списъка - „Глас народен", дори не можах да се сетя на кого е тази партия. Влязох в интернет и видях, че това е партията на Витков. Подадох сигнал до ЦИК, че това не е вярно и че е фалшификация, и помолих името ми да бъде заличено, и да се потърси отговорност, ако се предвижда такова нещо за тези, които са направили тази глупост. Единственият шанс е, ако се съм се подписал за някоя благородна инициатива и по този начин да са използвали данните ми, но за партия, категорично, никога не съм го правил през живота ми", обясни Лилов.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че на този етап няма решение на комисията: „В момента го обсъждаме и ще има становище на ЦИК как да се действа в тези случаи. Ние не сме орган, който може да санкционира който и да било. Ако има данни за извършено нарушение, като администратори на лични данни, компетентна е Комисията за личните данни. Ако има извършено престъпление, прокуратурата е тази, която може да санкционира длъжностните лица въз основа на сигнала на избирателя, че е бил включен и подписан в определени списъци".

От Централната избирателна комисия казаха, че ще сезират прокуратурата за злоупотребата, чрез която имена и ЕГН-та са използвани, за да се прескочи границата от 2500 подписа за регистрация на изборите. От там обаче обясниха, че всеки потърпевш може да поиска заличаване от списъка, в който е попаднал по съмнителен начин, едва след като се установи по експертен път, че подписът е подправен.

От ЦИК не дадоха и категоричен отговор дали скандалът с откраднатите лични данни ще повлияе на регистрацията на партиите.

Проверката можете да извършите ТУК