Франция в шок след победата на крайнодесните, предсрочни избори обаче са малко вероятни
Франция в шок след победата на крайнодесните, предсрочни избори обаче са малко вероятни / снимка: БГНЕС, архив
Франция в шок след победата на крайнодесните, предсрочни избори обаче са малко вероятни
72753
Франция в шок след победата на крайнодесните, предсрочни избори обаче са малко вероятни
  • Франция в шок след победата на крайнодесните, предсрочни избори обаче са малко вероятни

Резултатите от евроизборите дадоха основание на партиите победители в някои от държавите-членки да поискат предсрочни национални избори.

Във Франция Марин льо Пен - лидерът на крайнодесния Национален фронт - партията, която спечели европейските избори с 25%, призова президента социалист Франсоа Оланд да разпусне Националното събрание и да насрочи нови парламентарни избори. Следващите законодателни избори във Франция са насрочени чак за 2017 г., но след съкрушителния ѝ успех Марин льо Пен смята, че не е нормално скромното присъствие на депутатите й в националния парламент. Крайнодесните във Франция подобриха четири пъти резултатите си в сравнение с евроизборите през 2009 г.

Като политически шок определи резултатите от евровота във Франция Стефан Манов, според когото обаче на този етап предсрочни парламентарни избори са малко вероятни, въпреки третото място на управляващите социалисти.

"Този резултат от 25% е в горната граница на всички предвиждания. Мобилизацията на електората на Националния фронт е била висока. От друга страна втората партия - Опозиционният съюз за едно народно движение на бившия президент Никола Саркози, е с 20%, по-ниско от всички проучвания. Управляващите социалисти изпаднаха на трето място с 14%, което не е техният най-лош исторически резултат, но се доближава до него. Този шок като че ли се разигра на два такта. Още на местните избори през март Националният фронт показа мускули", коментира Стефан Манов.

"Не е имало досега такъв възход на националистическите и крайни партии във Франция. Франция е една от трите европейски страни, заедно с Германия и Дания, където евроскептиците, еврофобите, излязоха начело в неделната вечер. Още в изборната нощ Марин Льо Пен поиска разпускане на Националната асамблея. Малко изненадващо един от лидерите на центриските партии, които иначе са умерени и се класираха на четвърто място, поиска оставката на президента Франсоа Оланд. но историята на Франция е такава, че президентът подава оставка много рядко, може би само след проведен национален референдум, едва ли се очаква и разпускане на Националната асамблея, това е просто помпане на мускули. Избирателната система във Франция няма да доведе до възможност Националният фронт да получи много повече места от сега в Националната асамблея, ако имаше предсрочни избори. Но ефектите спрямо европейската политика ще бъдат по-силни", обобщи още Манов.

Като представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина Стефан Манов призна, че е очаквал повече наши сънародници зад граница да гласуват на евровота. Все пак гласуваха над 25 000 българи, което е двойно повече от изборите през 2009 г., посочи Манов, който определи като успешна организацията на вота в чужбина, въпреки кратките срокове за прилагането на новия Изборен кодекс.