България представи пред Съвет „Общи въпроси“ на ЕС декларация за необходимостта от ефективно преследване и осъждане на престъпленията от омраза от властите в Северна Македония. Съветът „Общи въпроси“ е приел заключенията на българската страна.

Българи от РС Македония с жалба до Конституционния съд заради противоречив закон

Темата е част от върховенството на закона и основните свободи, които са ключов критерий за напредък в процеса на присъединяване към Европейския съюз, се подчертава в декларацията.

Българският заместник-министър на външните работи Велислава Петрова изрази сериозно безпокойство от засилващия се брой атаки, мотивирани от омраза и насочени срещу граждани на Северна Македония с българско самосъзнание, в чиято връзка бе представена и въпросната декларация.

Съвет „Общи въпроси“ е приел заключенията от българска страна по политиката на разширяване на ЕС, част от които е и внесената декларация.

Много от ключовите инициативи в тази работна програма отразяват също и резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа. Съветът одобри Съвместна декларация на Съвета, ЕК и ЕП по законодателните приоритети на ЕС за 2023-2024 г. Предстои лидерите на трите европейски институции да подпишат Съвместната декларация на 15.12.2022 г.

Ходът идва, след като два български културни центъра в Северна Македония бяха нападнати само дни след като Северна Македония и България се споразумяха да работят за потушаване на напрежението.

Османи: Български провокатори създават напрежение между Скопие и София

През юли беше постигнато споразумение между двете страни, което позволи на Северна Македония да започне процеса за присъединяване към ЕС, след като Скопие се съгласи да въведе промени в конституцията по отношение на промяната в статута на българското малцинство. Но промените в конституцията на Северна Македония изискват мнозинство от две трети в парламента, което в момента не е възможно, поради което няма напредък в процеса на присъединяване.
БГНЕС