/ пресцентър, НС
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи отличието „Изборът на българите“ на Четвъртите годишни награди на Министерството на туризма. Носител на отличието е „Исторически парк“ село Неофит Рилски – парк Ветрино, който е получил повече от 15 хиляди гласа в анкетата на Министерството на туризма, съобщиха от пресцентъра на НС.

Много се радвам да участвам във връчването на вече традиционните годишни награди на Министерството на туризма, защото те са символ на нашето най-силно място, на нашата красива природа, на богатото ни културно и историческо наследство, отбеляза пред присъстващите на церемонията председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева подчерта, че сред отличените ще бъдат не само тези, които предлагат добър туристически продукт, но и тези, които поддържат природата, опазват природните паркове и всичко, което е само българско.

През последните години българските туристи се научиха да пътуват в чужбина, те видяха и откриха много интересни места и забележителности, но хубавото е, че те обръщат поглед и към България, опознават я и я преоткриват, подчерта Цвета Караянчева. Разбира се, те стават все по-взискателни, но и все по-информирани, добави тя.

Председателят на Народното събрание изрази благодарност към Министерството на туризма за усилията, които то полага България да се превърне в четирисезонна туристическа дестинация.

Изпълнителният директор на „Исторически парк“ село Неофит Рилски – парк Ветрино Ивелин Михайлов прие наградата и изрази благодарност към българите, оценили усилията, които се полагат от работещите в парка. Той увери, че през следващата година те ще работят с още повече сили, за да превърнат България отново във водеща културна дестинация на Балканите.

Наградата в категория „Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестицията“ връчи председателят на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев. Той подчерта, че създаването на Министерството на туризма преди четири години е бил добър опит да се помогне на българския туризъм.

През 2019 г. може да се отчете 34-процентен ръст на чуждестранните туристи и 31 на сто повече приходи от международни туристи, подчерта при откриването на церемонията министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя изрази благодарност за подкрепата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, както и на народните представители от Комисията по икономическа политика и туризъм за надграждане и усъвършенстване на нормативната уредба в този бранш.

На връчването на Четвъртите годишни награди на Министерството на туризма присъстваха народни представители, министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на младежта и спорта Красен Кралев, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, дипломати, кметове и общински съветници от различни населени места, представители на държавни институции, на неправителствения сектор, на медиите и др. Сред гостите бяха и българските спортни легенди Йордан Йовчев и Кубрат Пулев, които са сред участниците в клипове, популяризиращи България като туристическа дестинация.
пресцентър, НС