Зрелостници писаха за Вазовите „Чичовци” на поправителната матура
Зрелостници писаха за Вазовите „Чичовци” на поправителната матура / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
За „Словото на свободата в „Чичовци" писаха зрелостници на поправителната матура
32147
За „Словото на свободата в „Чичовци" писаха зрелостници на поправителната матура
  • За „Словото на свободата в „Чичовци" писаха зрелостници на поправителната матура

По произведението „Чичовци" на Иван Вазов писаха зрелостниците на днешната поправителна матура по български език и литература. Темата е формулирана като „Словото на свободата". За пръв път на зрелостния държавен изпит възможните теми бяха 20 вместо досегашните три. От просветното ведомство взеха решението за промяна след  разследване на Дарик, което доказа изтичането на информация при предишната матура, която се проведе през месец май. Общо 5023 зрелостници се явиха на днешния изпит.

Изпитът по литература започна в 8.00 ч., като неговата продължителност е четири  астрономически часа. Заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева обясни и какво съдържа матурата. „За тази сесия разделихме теста на 40 въпроса, които по учебно-изпитната програма включват затворени и отворени отговори. И последният, 41 въпрос, който е темата, е отделен, така че да не може да се получи изтичане на информация по какъвто и да било ред", заяви тя.

Така за теста беше изтеглен Вариант 2 от възможните 3. Темите обаче бяха поставени в 20 различни плика. „Учебно-изпитната програма съдържа 15 автора. От тях са формирани 20 теми", каза още Коджабашиева. По темата зрелостниците можеха да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе, като това им носи 30 от общо 100 точки.

От следващата година матурата ще се провежда под нов формат. Идеята е компютър да генерира въпросите за изпита в самия ден на провеждането му. Дванайсетокласниците най-вероятно вече ще пишат есе, като целта е да има повече от три възможни теми.