/ iStock/Getty Images
Поне засега не се вижда през първите десетина дни на ноември да има толкова ниски температури, че да вали сняг. Това каза пред БГНЕС Красимир Стоев, дежурен синоптик в НИМХ.

Прогнозата сочи, че след като в неделя у нас премина студен атмосферен фронт, в понеделник от запад настъпва временно подобрение на времето. Облачността ще се разкъса и ще намалее, времето ще се подобри, температурите ще бъдат по-високи. В следобедните часове над цялата страна ще е предимно слънчево. В по-голямата част от страната максималните температури ще бъдат между 16 и 21 градуса, докато в неделния ден в западните райони, заради валежите, температури останаха по-ниски и в много райони бяха 10 -12 градуса.

есен
iStock/Getty Images

„Настъпва и промяна в общата атмосферна циркулация над Европа, увеличава се динамиката на атмосферните процеси и над Балканския полуостров, така че през тази седмица времето и в нашата страна ще бъде доста динамично и променливо. Валежи ще има във вторник в източните, и в южните райони“, каза той.

Според прогнозата в средата на седмицата пак на повече места у нас ще се наложи хората да носят чадъри. В края на седмицата също отново ще има валежи.

В Северна България се очакват интензивни валежи днес
IStock

„Метеорологичната зима не се задава за тази седмица. Това е 100% сигурно, въпреки че в края на седмицата температурите, с нахлуването на още една порция по-студен въздух ще се понижат и в повечето райони максималните ще бъдат между 10 и 15 градуса, но това са характерни температури за средата на есента. Астрономичната зима ще започне през декември, а поне засега, от предварителните анализи, които използваме за изработката на месечните метеорологични прогнози, не се вижда през първите десетина дни на ноември да има толкова ниски температури, че да вали сняг. Така че продължаваме с есенния тип циркулация“, посочи той.

прогноза за времето есен вятър
iStock/Getty Images

Българската поговорка гласи: “Свети Димитър зима носи, а Свети Георги – лято”. Тя няма да дойде със сигурност този понеделник, когато се отбелязва празникът, категорични са от НИМХ .

„Тези поверия от народната метеорология, не че няма някаква истина в тях, но трябва да се има предвид все пак, че Димитровден по стария календар не е бил на 26 октомври. Така че това също от климатична гледна точка оказва съществено влияние в развитието на атмосферната циркулация“, каза Красимир Стоев.
БГНЕС