/ ThinkStock/Getty Images
Жълт код за обилни валежи и гръмотевици е в сила за 5 области от страната на 28 юли. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.
 
Областите, за които важи предупреждението, са: Силистра, Добрич, Шумен, Варна и Бургас. Там се очакват краткотрайни интензивни валежи с количества около 20 л/кв. м.
 
В областите Добрич и Варна се очаква и силен вятър. Той ще се усили от запад-северозапад – 12 м/сек. (6 бала по Бофорт). Поривите му ще са 15-20 м/сек. (7-8 бала по Бофорт).

Какво време ни очаква през юли?

Жълт код за дъжд и гръмотевици
netinfo

При това предупреждение от НИМХ съветват хората да бъдат внимателни, да следят актуалните прогнози за времето, тъй като могат да се очакват малки проблеми при дейности на открито.
 
В планините от запад на изток облачността ще намалява до предимно слънчево. Превалявания ще има в Източна България. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 12°.

море вълни
ThinkStock/Getty Images

По Черноморието облачността ще е значителна, с валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 23° и 25°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
 
Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg