Жълт код за 19 области в страната - вятър, валежи и ниски температури

Жълт код за 19 области в страната - вятър, валежи и ниски температури
Жълт код за 19 области в страната - вятър, валежи и ниски температури / БГНЕС, архив

Жълт код за силен вятър и ниски температури е обявен за 19 области на страната за 12 януари, четвъртък, сочи справка в сайта на Националния институт по хидрология и метеорология към БАН.

Предупреждението за силен вятър и ниски температури е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Габрово. Опасно ниски ще бъдат температурите и в областите Кюстендил, Перник, София област, София град и Ловеч.

В районите на областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра през деня вятърът от запад-северозапад ще се засили, ще бъде умерен и временно силен. С наличната снежна покривка (между 20 и 40 см) и вятъра ще има условия за навявания, предупреждават синоптиците.

Машини в София обработват с допълнителни смеси против заледяване

Жълт код за 19 области в страната  вятър валежи и ниски температури

За областите по Черноморието - Добрич, Варна и Бургас, както и в Шумен предупреждението от жълт код е за силен вятър и нови валежи от сняг. В тези райони в сутрешните часове все още ще има снеговалежи, които в комбинация с умерения вятър ще създават условия за снегонавявания.

Очаква се снеговалежите да спрат до четвъртък преди обяд, а новата снежна покривка ще достигне до 10 см.

Отвориха магистрала "Тракия" в участъка от Зимница - Карнобат

Тази сутрин е възстановено движението на всички коли в двете посоки по магистрала "Тракия" в участъка от пътен възел Зимница до пътен възел Карнобат, като е ограничена скоростта до 60 км/ч. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Остава ограничено движението на всички коли в участъка от пътен възел Карнобат до Бургас.

Поради мъгла видимостта в района на Нова Загора е ограничена до 50 м.

Магистралите "Люлин", "Хемус", "Струма", "Марица", "Черно море" са отворени за всички коли. Пътните настилки в страната са предимно заснежени, на места - мокри, по усойните участъци - заледени. Настилките се почистват и обработват.

Железопътната инфраструктура е проходима при зимни условия. Аварийните екипи и техника на Национална компания "Железопътна инфраструктура" разчистват в районите със снегонавявания, съобщиха от компанията. Дежурните екипи на фирмата са по места и в готовност да реагират своевременно.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg