Животът на военните ни в Афганистан най-застрашен
Животът на военните ни в Афганистан най-застрашен / netinfo

Българските военнослужещи от контингента в Афганистан са най-застрашени при изпълнение на службата си, а с най-ниска степен на заплаха са войниците ни в Босна и Херцеговина. Това е становището на Ангел Найденов, председател на парламентарната комисия по отбрана.

Депутатите от комисията изслушаха началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков.

Заплахата за военните ни в мисии на ООН се определя като „значителна”. В момента България има около 900 военнослужещи в операции зад граница. Две трети от тях са на НАТО.

Бюджетът за задгранични мисии е 90 милиона лева. Според началника на Генералния щаб на армията генерал Златан Стойков той е недостатъчен за участие в нови мисии.

Генерал Стойков съобщи, че няма искане към страната ни за увеличение на нашето военно участие в мироопазващата мисия в Ирак. Единствено запитване за повече български военни е направено за операцията в Босна и Херцеговина, но то още не е разгледано от ръководството на Министерството на отбраната и Генералния щаб.

По време на заседанието на парламентарната комисия по отбрана стана ясно, че е приоритетно снабдяването на българските военнослужещи с екипировка и техника, въпросът за нова бронирана техника остава отворен.