Животновъди блокираха Дунав мост, изляха литри мляко (СНИМКИ)
Животновъди блокираха Дунав мост, изляха литри мляко (СНИМКИ) / снимка: БГНЕС, архив

Стотици млекопроизводители от страната излязоха на протест на Дунав мост. Те изразиха недоволството си от условията в сектора в продължение на два часа по обяд и се заканиха, че ако не се вземат мерки, ще протестират отново. На Дунав мост се образуваха километрични опашки от превозни средства заради блокадата. Млекопроизводителите изляха литри мляко.

Животновъди блокираха Дунав мост изляха литри мляко (СНИМКИ)
netinfo

Една от основните причини за недоволството е вносът на дотирано мляко от чужбина, което подбива българската продукция. Проблемът е от около шест месеца, когато Европейският съюз реши да подпомогне най-засегнатите страни, които търпят загуби заради руското ембарго.

Животновъди блокираха Дунав мост изляха литри мляко (СНИМКИ)
netinfo

„Така в държави като Полша, Унгария, Германия бяха налети едни пари и продукцията им поевтиня. Сега тя се изнася за страни като България и Румъния, на цени от 0.45 лв. за литър", коментира фермерът Стефан Петров. Той има кравеферма със 140 крави в разградското село Божурово.

Животновъди блокираха Дунав мост изляха литри мляко (СНИМКИ)
netinfo

Хората се заканиха, че ако не се вземат мерки от държавата, отново ще болкират Дунав мост, но заедно с румънски производители, които са в сходна ситуация.

Други новини от Русе