/ БТА
Общ приоритет ни е да гарантираме сигурността и спокойствието на жителите на града и на туристите. Това заяви Живко Коцев, главен секретар на МВР, по време на извънредно заседание на Столичния общински съвет по темата за сигурността в София.

„Темата сигурност е от фундаментално значение за обществото и за нас като граждани. Приветствам идеята за среща в този формат в Столичния общински съвет“, добави Коцев.

„Нашите анализи сочат, че инцидентите от 6 и 8 март имат криминален характер. Това не са престъпления на етническа основа или ксенофобски настроения. Става дума за свада при единия инцидент от 6 март между две групи, които се познават помежду си. За казуса от 8 март, там се касае за престъпление грабеж, по този казус сме положили достатъчно усилия. Задържахме извършители, които са малолетни и непълнолетни, от вчера са с обвинения и са задържани за срок до 72 часа, добави още Живко Коцев.

Шефът на СДВР главен комисар Любомир Николов също подчерта, че негов основен приоритет е да гарантира правовия ред на територията на столицата. „От анализите през изминалата година в столицата се вижда, че има спад на регистрираните престъпления. Не можем да бъдем замъглени от чувство на свършена работа от цифри, които показват безпрецедентно разкриване на престъпления в София“.

Той добави, че гражданите „трябва да са нашият естествен партньор в борбата с престъпността“.

До свикване на извънредното заседание се стигна след няколко случаи на насилие, свързани с мигранти в София.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БГНЕС