Жеваго готов да осигури 80 млн. евро оборотен капитал за „Кремиковци”
Жеваго готов да осигури 80 млн. евро оборотен капитал за „Кремиковци” / netinfo
Украинският бизнесмен Константин Жеваго предлага да поеме ангажименти по плана за жизнеспособност, инвестиционните и екологичните проекти и инвестициите в социалните условия на труд на „Кремиковци”. Жеваго е потвърдил интереса си към комбината и готовността неговата група „Финанси и кредит” незабавно да осигури 80 милиона евро оборотен капитал за металургичния комбинат.

Кандидат-купувачът е в активна връзка и с държателите на бондовете на „Кремиковци”. Сергей Станишев е упълномощил министъра на икономиката и енергетиката да поддържа контакти с бъдещия инвеститор. Предприети са и конкретни действия, за да не се допусне източване или незаконосъобразно разпродаване на комбината или на терени към него, каза още министър-председателят. Ясно казахме пред потенциалните купувачи, че макар държавата да има миноритарен дял, този който купува, трябва да се срещне с правителството и да поеме ясни ангажименти, тъй като държавата е поела ангажименти и пред Европейския съюз, каза министър-председателят.

Не са постъпвали искания за срещи с други потенциални купувачи, допълни премиерът Станишев потвърди готовността си да приеме всеки един потенциален купувач. Според него приватизационният договор за комбината е направен така, че ограничава възможностите на държавата за влияние.

Малко съм учуден от синдикатите, които протестираха пред Министерски съвет. Би трябвало да протестират пред Столична община, която категорично заявява своето желание да бъде закрит комбинатът. Единствените, които ясно подкрепят исканията на работниците, на синдикатите и търсят решение, това е правителството, допълни Станишев.

Държавата като миноритарен собственик с 25 процента от капитала в „Кремиковци” не участва в оперативното му управление, но правителството не е безразлично към съдбата на комбината, каза още министър-председателят

През юни миналата година премиерът и Румен Овчаров са поставили остри въпроси пред ръководството на завода заради неизпълнението на производствената програма, плана за жизненост, екологичната и социалната програма на комбината.

Правителството зае принципна позиция при преговорите, които се водят между собственика и евентуалните купувачи. Настояхме Прамод Митал да пристигне в София и да представи вижданията за бъдещето на „Кремиковци”, каза още Станишев.

Той поясни, че е настоял да се срещне и с всички останали кандидат-купувачи зa "Кремиковци". Държавата ще подкрепи всеки сериозен ангажиран инвеститор, който е способен да реализира поетите ангажименти.